ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποια είναι η γυναίκα που μπορεί να καταστρέψει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του πληροφοριοδότη πίσω από τα Facebook Files

Money Review

Την λένε Φράνσις Χόγκεν και είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Αυτή η 37χρονη πρώην υπάλληλος του Facebook πιστεύει ότι η πλατφόρμα των social media «πρόδωσε τη δημοκρατία». Και μάλιστα έχει και αποδείξεις με τη μορφή εσωτερικών εγγράφων και μελετών που κυκλοφορούσαν μέσα στην εταιρεία, τα οποία και παρέδωσε στη Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα έχει πραγματοποιήσει έως τώρα σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων αξιοποιώντας τα επονομαζόμενα «Facebook Files». Όπως προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα που έβγαλε στη φόρα η Χόγκεν, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γνωρίζει καλά ότι στις πλατφόρμες της ανθούν το μίσος, η βία και η παραπληροφόρηση, όμως δεν κάνει τίποτα να τα σταματήσει γιατί με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί ο χρόνος που περνά ο χρήστης στο Facebook ή το Instagram.

«Αυτό που είδα στο Facebook ξανά και ξανά ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για το κοινό και αυτό που είναι καλό για το Facebook. Και το Facebook ξανά και ξανά επέλεξε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάλει περισσότερα χρήματα», είπε η Χόγκεν στην εκπομπή «60 Minutes».

Με αυτή τη συνέντευξη, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η ταυτότητα του ατόμου που βρίσκεται πίσω από τα Facebook Files.

Πριν από ένα μήνα, η Χόγκεν κατέθεσε τουλάχιστον οκτώ διαμαρτυρίες κατά της Facebook στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις οποίες ισχυρίζεται ότι η εταιρεία αποκρύπτει έρευνες σχετικά με τις αδυναμίες της από τους επενδυτές και το κοινό. Και παρέδωσε τα στοιχεία αυτά στη Wall Street Journal. Αύριο, θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των προϊόντων και των data.

Η Χόγκεν άρχισε να δουλεύει για την Facebook το 2019, αφότου προηγουμένως είχε περάσει από γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google, το LinkedIn και το Pinterest. «Έχω δει ένα σωρό social networks και στο Facebook ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι έχω δει έως τώρα. Κάποια στιγμή το 2021 συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να το κάνω αυτό με συστημικό τρόπο, ότι θα πρέπει να έχω αρκετά έγγραφα ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει το εάν είναι αλήθεια», είπε στη συνέντευξή της.

Το Facebook αρνείται τους ισχυρισμούς της, χαρακτηρίζοντάς τους παραπλανητικούς και επιμένοντας ότι οι πλατφόρμες του κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό.

Η Χόγκεν, βέβαια, έχει έναν καλό λόγο να πει για τον Ζάκερμπεργκ. Όπως λέει «ποτέ δεν ξεκίνησε να φτιάξει μία πλατφόρμα του μίσους, αλλά επέτρεψε να γίνουν επιλογές οι οποίες είχαν ως παρενέργεια το περιεχόμενο του μίσους και εκείνο που διχάζει περισσότερο να διασπείρεται περισσότερο και να φτάνει σε πιο πολλά άτομα».

Αρχικά, δουλειά της Χόγκεν στο Facebook ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα. Όμως, η εταιρεία αποφάσισε να διαλύσει την ομάδα πολιτικής ακεραιότητας που είχε συστήσει, λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Και τότε, τα συναισθήματα της Χόγκεν απέναντι στην εταιρεία άρχισαν να αλλάζουν.

Όπως πιστεύει, η απόφαση αυτή, καθώς και άλλες κινήσεις επέτρεψαν στο Facebook να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. «Και αυτό μου φαίνεται σαν μια προδοσία της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Βασικά είπαν: ‘Α, καλά, περάσαμε τις εκλογές, δεν είχαμε εξεγέρσεις, τώρα μπορούμε να ξεφορτωθούμε την πολιτική ακεραιότητα. Και μετά από 1-2 μήνες, είχαμε την εισβολή. Όταν ξεφορτώθηκαν την πολιτική ακεραιότητα, ήταν η στιγμή που σκέφτηκα: ‘Δεν τους εμπιστεύομαι ότι θέλουν πραγματικά να επενδύσουν αυτά που χρειάζεται να επενδύσουν για να αποτρέψουν το Facebook από το να γίνει επικίνδυνο’», ανέφερε η Χόγκεν.

Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι «εάν αλλάξουν τον αλγόριθμο για να είναι πιο ασφαλής, ο κόσμος θα περνά λιγότερο χρόνο στο σάιτ τους, θα κάνει κλικ σε λιγότερες διαφημίσεις και αυτοί θα βγάζουν λιγότερα χρήματα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Social  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Αλλάζει όνομα το Facebook;

Αλλάζει όνομα το Facebook;

Το νέο εταιρικό όνομα του Facebook παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι, αναφέρει το Verge ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Μαύρη Δευτέρα για το Facebook

Μαύρη Δευτέρα για το Facebook

«Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος». Το μήνυμα αυτό αντίκριζαν χθες δεκάδες εκατομμύρια χρήστες σε πολλές χώρες του ...
 |  SOCIAL