ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ελον Μασκ κάνει «like» σε θεωρίες συνωμοσίας για την Ελλάδα

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ανήρτησε δημοσίευμα για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας, το οποίο αλίευσε από αμερικάνικη ιστοσελίδα που έχει κατηγορηθεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή fake news στο

Kathimerini.gr

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Ενα δημοσίευμα σχετικά με το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα ανήρτησε χθες στο X ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, κάνοντας λόγο για «πληθυσμιακή κατάρρευση» της χώρας.

Ενα δημοσίευμα που μολονότι αναφέρεται στο υπαρκτό και ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα του δημογραφικού στην Ελλάδα, αποτελεί μια εξόφθαλμη περίπτωση ανάμειξης αληθινών δεδομένων με fake news.

Κι όλα αυτά απλά και μόνο προκειμένου να προωθηθούν οι αντεμβολιαστικές απόψεις τις οποίες εδώ και χρόνια ασπάζεται η ιστοσελίδα The People’s Voice. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους διασπορείς ψευδών ειδήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ανάδειξη πραγματικών γεγονότων

Στο επίμαχο δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας The People’s Voice, αναγράφεται ότι η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υποφέρει από «πληθυσμιακή κατάρρευση». Πρόκειται για κάτι που η ιστοσελίδα το αποδίδει στους «αναπάντεχους θανάτους που εξακολουθούν να εκτοξεύονται σε όλη τη χώρα, ενώ τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που οι ειδικοί θεωρούσαν προηγουμένως δυνατά».

Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι οι συγκεκριμένοι «ειδικοί» τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα, παραμένει άγνωστο ποιοι είναι, αφού ποτέ δεν αναφέρονται. Παρ’ όλα αυτά, το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο όντως υπαρκτά φαινόμενα στην Ελλάδα: την υπογονιμότητα και την αυξημένη θνησιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 καταγράφηκαν 76.541 γεννήσεις και 140.801 θάνατοι.

Η ιστοσελίδα όμως δεν μένει εκεί, αλλά προσπαθεί να εξηγήσει τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Προκειμένου να προσδώσει αληθοφάνεια στο επίμαχο δημοσίευμα, η ιστοσελίδα παραθέτει δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε στο παρελθόν το ζήτημα του δημογραφικού ως «ωρολογιακή βόμβα».

Πράγματι, η συγκεκριμένη δήλωση είχε γίνει από τον πρωθυπουργό στις 8 Ιουνίου 2022, όταν στο πλαίσιο ενεργειών και παρεμβάσεων που ανακοίνωσε για το δημογραφικό, είχε αναφέρει πως αυτό «είναι μια βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως και με μεθοδικές κινήσεις…». Αντίστοιχα, στο δημοσίευμα παρατίθενται σχετικές δηλώσεις του νυν υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη οι οποίες όντως έχουν πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, σε αντίστοιχο δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsaddicts, το οποίο γράφτηκε μια ημέρα νωρίτερα παρατίθενται δηλώσεις και της νυν υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη.

Αυτή η παράθεση πραγματικών στοιχείων οδηγεί τελικά στον πραγματικό σκοπό του δημοσιεύματος, που δεν είναι άλλος από το αναδειχθεί το πόσο… επιβλαβή είναι τα εμβόλια κατά της Covid-19. Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία αναφορά στις θανατηφόρες συνέπειες της εξάπλωσης του εμβολιασμού Covid mRNA το 2021, παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές αιφνίδιων και απροσδόκητων θανάτων εκτοξεύονται στα ύψη σε απόλυτο συγχρονισμό με την εξάπλωση».

Προκειμένου να προσδοθεί περαιτέρω αληθοφάνεια στο δημοσίευμα, παρατίθενται –αληθινοί– πίνακες από την ιστοσελίδα ourwolrdindata. Σε έναν από αυτούς τους πίνακες, αναγράφεται ότι η σωρευτική διαφορά στην Ελλάδα μεταξύ του αναφερόμενου αριθμού θανάτων και του προβλεπόμενου αριθμού θανάτων από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 –με βάση τα προηγούμενα έτη– ανέρχεται σε 39.000 θανάτους.

«Πέθανε ο πλήρως εμβολιασμένος Ο Τζέι Σίμπσον»

Το επίμαχο ρεπορτάζ βέβαια που επιδιώκει να αποδώσει όλους αυτούς τους θανάτους σε παρενέργειες από το εμβόλιο, παραγνωρίζει να προσμετρήσει τους περισσότερους από 40 χιλιάδες νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας…

Δεν είναι βέβαια η μοναδική φορά που η ιστοσελίδα The People’s Voice, αλλά και ο Μπάξτερ Ντμίτρι συγκεκριμένα ο οποίος υπέγραψε το άρθρο, προβαίνει σε αμφιλεγόμενες απόψεις, σε ό,τι αφορά παρενέργειες από τον εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατο δημοσίευμά του φέρει τίτλο: «Ο πλήρως εμβολιασμένος Ο Τζέι Σίμπσον πέθανε έπειτα από ξαφνική έξαρση καρκίνου». Σε ένα άλλο γράφει ότι έρχεται «μαζικό τσουνάμι» θανάτων εξαιτίας των εμβολιασμών.

Την πλειάδα δημοσιευμάτων κατά των εμβολίων ακολουθούν κι άλλα ακραία fake news, όπως ότι ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό «αντιμετωπίζει ισόβια για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης», καθώς και ότι ο Μπιλ Γκέιτς «σκότωσε εκατομμύρια παιδιά με το εμβόλιο της διφθερίτιτδας». Σε άλλο δημοσίευμα γράφτηκε ότι ο Μπιλ Γκέιτς αρνήθηκε να εμβολιάσει τα παιδιά του επειδή «παραδέχθηκε ότι οι εμβολιασμοί έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να ερημώσουν τον κόσμο».

Η αγάπη στον Πούτιν

Η ιστοσελίδα επίσης αν και έχει τη βάση της στην Αμερική, φαίνεται να τρέφει μια συμπάθεια στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε πριν από μερικές ημέρες, αναγράφεται ότι «παγκόσμια δημοσκόπηση αναδεικνύει ότι διπλάσιοι άνθρωποι θα προτιμούσαν τον Πούτιν ως πρόεδρο από τον Μπάιντεν».

Στην ιστοσελίδα healthfeedback, όπου γίνονται αναλύσεις σε άρθρα για την υγεία, έχουν καταγραφεί ως μη ακριβή τέσσερα από τα δημοσιεύματα του Μπάξτερ Ντμίτρι. Σε ένα από αυτά, ο συγκεκριμένος είχε γράψει ότι η Σουηδία απαγόρευσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιτίας σοβαρών ανησυχνιών για την υγεία.

«Δεύτερη μεγαλύτερη πηγή fake news»

Η ιστοσελίδα The People’s Voice ιδρύθηκε το 2014, αλλά τότε ονομαζόταν Your News Wire κι έπειτα από ορισμένες αλλαγές στην ονομασία έλαβε την τωρινή της μορφή το 2023. Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Buzzfeed News, η οποία δημοσιεύθηκε το 2017, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναγνωρίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή fake news στο Facebook.

Σε άλλη έρευνα που δημοσίευσε το 2018 ο ερευνητικός οργανισμός Poynter, εντοπίστηκε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαψεύστηκε περισσότερες από 80 φορές από διαπιστευμένους από τον συγκεκριμένο οργανισμό ελεγκτές.

Ακόμη και ο λογαριασμός του Luther Cyrus, από τον οποίο ο Ελον Μασκ αλίευσε το συγκεκριμένο τούιτ σχετικά με την Ελλάδα, αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος, σε πρόσφατο τουίτ που δημοσιοποίησε στο Χ (πρώην Twitter), αναρωτήθηκε «τι σας έκανε να παραμείνετε ανεμβολίαστοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας;»

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος: «Θα ξεκινήσω πρώτος. Εχω φυσική ανοσία στις βλακείες και την κυβερνητική προπαγάνδα, οπότε δεν άρπαξα το δόλωμα…».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Μασκ  |  Social  |  Fake News  |  Πούτιν  |  ΗΠΑ  |  Covid-19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Τη στιγμή που υπάρχει μια ομαδική συνομιλία για το κάθε τι, πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή χρήση των τσατ χωρίς να χάνουμε ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Δεν σχετίζεται η παγκόσμια εξάπλωση του Facebook με τα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ιντερνετ ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  SOCIAL