ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ελεύθερη Τεχνητή Νοημοσύνη «ανοικτού κώδικα» απειλεί τους κολοσσούς

Ένας υψηλά ιστάμενος προγραμματιστής μοιράστηκε τους προβληματισμούς του σε μία εσωτερική πλατφόρμα της Google

Ένας υψηλά ιστάμενος προγραμματιστής της Google έγραψε ένα εσωτερικό memo για την εταιρεία, προειδοποιώντας πως ο τεχνολογικός κολοσσός χάνει το όποιο προβάδισμα έχει στην έρευνα της Τεχνητής Νοημοσύνης, και τα πρωτεία διεκδικεί πλέον η κοινότητα «ανοικτού κώδικα», όπου πολλοί ανεξάρτητοι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία Α.Ι. επιτυγχάνοντας ταχείες και απροσδόκητες, σε μεγάλο βαθμό, προόδους.

Ο μηχανικός λογισμικού, Λουκ Σερνάου, μοιράστηκε τους προβληματισμούς του σε μία εσωτερική πλατφόρμα της Google στις αρχές Απριλίου και τις τελευταίες εβδομάδες, το κείμενό του διαμοιράστηκε χιλιάδες φορές μεταξύ των εργαζομένων της Google, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, και μίλησε στο Bloomberg χωρίς να κατονομαστεί, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να συζητά εσωτερικά θέματα της εταιρείας.

Το κείμενό του διαμοιράστηκε χιλιάδες φορές μεταξύ των εργαζομένων της Google, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Την Πέμπτη, το έγγραφο δημοσιεύθηκε από την εταιρεία συμβούλων SemiAnalysis και έκανε τον γύρο της Silicon Valley.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Σερνάου, ο ανταγωνισμός της Google με τη νεοσύστατη εταιρεία OpenAI (που χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια από τη Microsoft), έχει αποσπάσει την προσοχή από τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην τεχνολογία ανοικτού κώδικα. «Κοιτάξαμε πολύ πίσω από την πλάτη μας, προς την OpenAI. Ποιος θα πετύχει το επόμενο ορόσημο; Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση; Αλλά η άβολη αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να κερδίσουμε αυτή την κούρσα, ούτε και η OpenAI είναι. Όσο εμείς τσακωνόμασταν, κάποιος άλλος “έτρωγε αθόρυβα το γεύμα μας”. Μιλάω, φυσικά, για τον ανοιχτό κώδικα».

Ο Σερνάου δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Καθώς ο ρυθμός προόδου στη τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνεται, εργαζόμενοι της Google και άλλων τεχνολογικών κολοσσών συζητούν έντονα, ιδιωτικώς και δημοσίως, για την τεχνολογία που αναδιαμορφώνει τον κλάδο τους. Η Google και η Microsoft έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική από ειδικούς πως, εξαιτίας της αναπάντεχης επιτυχίας του ChatGPT, πήραν μεγαλύτερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές ηθικής αγνοώντας εν μέρει τους κινδύνους.

Ο Σερνάου θεωρεί ότι η πραγματική απειλή για την Google προέρχεται από τις κοινότητες ανοικτού κώδικα, όπου οι μηχανικοί εξελίσσουν ταχύτατα μοντέλα Α.Ι, τα οποία ανταγωνίζονται την ποιότητα των συστημάτων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, και μπορούν να δημιουργηθούν με μικρότερο κόστος. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να είναι ταχύτερα, πιο προσαρμόσιμα και πιο χρήσιμα αυτά της Google, λέει ο Σερνάου.

«Δεν έχουμε καμία μυστική συνταγή. Το καλύτερο για μας είναι να μάθουμε και να συνεργαστούμε με ό,τι κάνουν άλλοι εκτός Google» σχολιάζει προβλέποντας πως οι πελάτες δεν θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, τη στιγμή που προσφέρονται συστήματα υψηλής ποιότητας δωρεάν.

Εκπρόσωπος της Google απέφυγε να σχολιάσει την ανάρτηση. Σε πρόσφατη σύσκεψη για τα κέρδη της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Σούνταρ Πιτσάι σκιαγραφούσε μια διαφορετική εικόνα: «Οι επενδύσεις μας και οι επιτυχίες μας στην τεχνητή νοημοσύνη την τελευταία δεκαετία μας έχουν τοποθετήσει σε καλή θέση», επισημαίνοντας την πρόοδο στην ανάπτυξη μοντέλων και τη συνεργασία με προγραμματιστές και άλλους εταίρους. Ο Πιτσάι έχει ζητήσει να τεθούν ρυθμιστικοί κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιώντας ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να γίνει «πολύ επιβλαβής» σε αντίθετη περίπτωση.

Τον Φεβρουάριο, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που δημιουργήθηκε από τη Meta διέρρευσε, δίνοντας ώθηση στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης σε φόρουμ ανοιχτού κώδικα. Το μοντέλο LLaMA, είναι μικρότερο από τα μοντέλα που διαφημίζουν η Google και η OpenAI, και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο για τους προγραμματιστές να εργαστούν πάνω σε αυτό. Ερευνητές που ακολουθούν τη νόμιμη οδό, πρέπει επί του παρόντος να υποβάλουν αίτηση στη Meta για να αποκτήσουν πρόσβαση στο LLaMA.

«Η Google καλά θα κάνει να στρέψει την προσοχή της σε μικρότερα και πιο ευέλικτα μοντέλα», υποστήριξε ο Σερνάου. «Τα γιγαντιαία μοντέλα μας επιβραδύνουν», κρίνει ο μηχανικός λογισμικού. «Μακροπρόθεσμα, τα καλύτερα μοντέλα είναι αυτά που μπορούν να αντιγραφούν-αναπαραχθούν γρήγορα».

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

Πιο πολλά, αλλά και πιο ηχηρά είναι, σύμφωνα με τους New York Times, τα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας που αισθάνονται ...
Kathimerini.gr
 |  GEEK