ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

OpenAI: Σε συνομιλίες για νέα χρηματοδότηση αξίας 100 δισ. δολαρίων

Επενδυτές που πιθανώς εμπλέκονται στον γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων συμμετέχουν στις προκαταρκτικές συζητήσεις

Money Review

Η OpenAI βρίσκεται σε πρώιμες συζητήσεις για να συγκεντρώσει νέο γύρο χρηματοδότησης με αποτίμηση 100 δισ. δολαρίων και άνω, σύμφωνα με πηγές, συμφωνία που θα εδραιώσει τον κατασκευαστή του ChatGPT ως μία από τις πιο πολύτιμες startups στον κόσμο.

Επενδυτές που πιθανώς εμπλέκονται στον γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων συμμετέχουν στις προκαταρκτικές συζητήσεις, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Λεπτομέρειες όπως οι όροι, η αποτίμηση και ο χρόνος του γύρου χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Εάν ο γύρος χρηματοδότησης γίνει όπως είχε προγραμματιστεί, θα αναδειχθεί στη δεύτερη πιο πολύτιμη startup στις ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Space Exploration Technologies Corp. του Έλον Μασκ, σύμφωνα με στοιχεία του CBInsights.

Η εταιρεία πρόκειται να ολοκληρώσει μια ξεχωριστή προσφορά στις αρχές Ιανουαρίου, η οποία θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να πωλήσουν τις μετοχές τους αξίας 86 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εκρηκτική αποτίμηση της OpenAI αντικατοπτρίζει τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, ενός chatbot ικανού να συνθέτει ανθρώπινες προτάσεις και ακόμη και ποίηση ως απάντηση σε απλές προτροπές. Η εταιρεία έγινε η πιο καυτή startup της Silicon Valley, συγκεντρώνοντας 13 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα από τη Microsoft Corp. και προκάλεσε μια νέα εκτίμηση για την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης που άλλαξε το τοπίο της βιομηχανίας τεχνολογίας μέσα σε λίγους μήνες.

Η Amazon.com και η Alphabet έκτοτε έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια στον ανταγωνιστή της OpenAI, Anthropic. Η Salesforce ηγήθηκε μιας επένδυσης στο Hugging Face που την αποτίμησε στα 4,5 δισ. δολάρια και η Nvidia, η οποία κατασκευάζει πολλούς από τους ημιαγωγούς που τροφοδοτούν εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πραγματοποίησε περισσότερες από 20 επενδύσεις το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αναζητούσε κεφάλαια για το έργο κατασκευής chip, με την κωδική ονομασία Tigris. Ο στόχος είναι η παραγωγή ημιαγωγών που θα μπορούν να ανταγωνιστούν αυτούς της Nvidia, η οποία επί του παρόντος κυριαρχεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Το μέλλον της OpenAI φαινόταν για λίγο αβέβαιο αφού το διοικητικό του συμβούλιο απέλυσε ξαφνικά τον Άλτμαν νωρίτερα τον περασμένο μήνα. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι επενδυτές σκέφτηκαν να μηδενίσουν τα μερίδιά τους. Αλλά μετά από πέντε ημέρες αναταραχής για την τοποθέτηση νέας ηγεσίας, ο Άλτμαν επέστρεψε και συστήθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο. Η εταιρεία έχει στόχο να δώσει σήμα στους πελάτες ότι επικεντρώνεται εκ νέου στα προϊόντα της μετά την αναταραχή.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Geek: Τελευταία Ενημέρωση