ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος Google – Microsoft για το cloud

Πυρά κατά της Microsoft έριξε η Google Cloud της Alphabet για αντιανταγωνιστικές πρακτικές υπολογιστικού νέφους και επέκρινε τις επικείμενες συμφωνίες με αρκετούς Ευρωπαίους προμηθευτές cloud

Kathimerini.gr

Πυρά κατά της Microsoft έριξε η Google Cloud της Alphabet για αντιανταγωνιστικές πρακτικές υπολογιστικού νέφους και επέκρινε τις επικείμενες συμφωνίες με αρκετούς Ευρωπαίους προμηθευτές cloud, λέγοντας ότι αυτές δεν επιλύουν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τους όρους αδειοδότησης, αναφέρει το Reuters.

Στα πρώτα δημόσια σχόλια της Google Cloud σχετικά με τη Microsoft και τις ευρωπαϊκές συμφωνίες της, ο αντιπρόεδρός της Aμιτ Ζάβερι είπε στο Reuters ότι η εταιρεία έθεσε το ζήτημα σε αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες και προέτρεψε τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά.

Δίνοντας τη δική της απάντηση, η Microsoft αναφέρθηκε σε μια ανάρτηση ιστολογίου τον Μάιο του περασμένου έτους, όπου ο πρόεδρός της Μπραντ Σμιθ είχε αναφέρει ότι «έχει μια υγιή Νο 2 θέση όσον αφορά τις υπηρεσίες cloud, με λίγο παραπάνω από το 20% στο μερίδιο αγοράς των υπηρεσιών cloud παγκοσμίως». «Είμαστε αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή κοινότητα Cloud και στην επιτυχία της», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο Reuters.

H πρώτη κατηγορεί τη δεύτερη για αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο του υπολογιστικού νέφους.

Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ στην ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπολογιστικού νέφους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου η Google ακολουθεί τον ηγέτη της αγοράς, την Amazon, και τη Microsoft. Το τελευταίο διάστημα, ο ρυθμιστικός έλεγχος στον κλάδο είναι μεγαλύτερος, λόγω της κυριαρχίας λίγων παικτών και του ολοένα και πιο κρίσιμου ρόλου του, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο cloud.

Η Microsoft προσφέρθηκε να αλλάξει τις πρακτικές της στο cloud computing, κάνοντας μια συμφωνία με μερικούς μικρότερους ανταγωνιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναστείλουν τις αντιμονοπωλιακές καταγγελίες τους, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

«Η Microsoft έχει σίγουρα μια πολύ αντιανταγωνιστική στάση στο cloud. Εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία της στην επιχείρηση on-premise καθώς και στο Office 365 και στα Windows για να συνδέσει το Azure και τις υπόλοιπες υπηρεσίες cloud και να δυσκολέψει τους πελάτες να επιλέγουν οι ίδιοι τι θέλουν»,​ εξήγησε ο Ζάβερι σε συνέντευξή του.

«Οταν μιλάμε με πελάτες μας, μας λένε ότι βρίσκουν πολλές από αυτές τις πρακτικές ομαδοποίησης, καθώς και τον τρόπο που δημιουργούν περιορισμούς τιμολόγησης και αδειοδότησης, τροχοπέδη στην επιλογή άλλων παρόχων», πρόσθεσε.

Ο Zάβερι είπε ότι οι συμφωνίες με αρκετούς μικρότερους Ευρωπαίους προμηθευτές cloud ωφελούν μόνο τη Microsoft. «Εξαγοράζουν επιλεκτικά όσους διαμαρτύρονται και δεν καθιστούν αυτούς τους όρους διαθέσιμους σε όλους. Αυτό είναι ένα αθέμιτο πλεονέκτημα για τη Microsoft και “δένει” όσους παραπονέθηκαν στη Microsoft ούτως ή άλλως».

«Η συμφωνία θα πρέπει να αφορά τους πάντες, όχι μόνο έναν ή δύο επιλεκτικά. Αυτό δείχνει ότι έχουν τόση δύναμη στην αγορά, που μπορούν να πάνε και να κάνουν αυτά τα πράγματα μεμονωμένα».

«Η άποψή μου προς τις ρυθμιστικές αρχές είναι ότι θα πρέπει να το δουν ολιστικά, παρόλο που ένας ή δύο προμηθευτές μπορεί να συμβιβαστούν, δεν λύνει το ευρύτερο πρόβλημα. Και αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει πραγματικά να επιλύσουμε, όχι προβλήματα μεμονωμένων προμηθευτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση