ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει την Ψυχολογία μας

Σήμερα, Κυριακή 31 Οκτωβρίου, όπως και κάθε χρόνο καλούμαστε να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

must.com.cy

Της Ζωή Τουτουντζίδου

 

Σήμερα, Κυριακή 31 Οκτωβρίου, όπως και κάθε χρόνο καλούμαστε να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω, ωστόσο η διαδικασία αυτή αν και οικεία προς όλους μας, συνδέεται άμεσα και με αλλαγές στην ψυχολογία μας. Για πολλούς σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα ενώ για άλλους την αρχή μιας νέας περιόδου. Έρευνα πανεπιστημίου στην Δανία, διαπίστωσε πως η αλλαγή της ώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με ποσοστά αύξησης της κατάθλιψης κατά 8%. Σε αιτιολογία τους υποστήριξαν πως η αλλαγή της χειμερινής ώρας σηματοδοτεί την μετάβαση των ανθρώπων σε μια περίοδο πιο σκοτεινή και κρύα.

Πλέον αναγκαζόμαστε να μαζέψουμε τα καλοκαιρινά αέρινα ρούχα μας, αντικαθιστώντας τα με βαριά, πολλές φορές μονότονα χειμερινά. Βραδιάζει πιο νωρίς, με αποτέλεσμα οι επιλογές μας για υπαίθριες εξορμήσεις να μειώνονται αισθητά. Σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς ο τερματισμός της εργασίας γίνεται τις απογευματινές ώρες έχοντας ήδη νυχτώσει, αφήνοντας μας την αίσθηση πως η μέρα τέλειωσε πριν καλά- καλά αρχίσει. Ουσιαστικά αναγκάζουμε το βιολογικό μας ρολόι να επιβραδύνει τις λειτουργίες του, επειδή ξυπνάμε με μηδαμινό φως για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις. Η ενέργεια αυτή αυξομειώνει τις ορμονικές παραγωγές της μελατονίνης, εργαλείο της υπόφυσης του εγκεφάλου, υπευθύνου για την βιολογικές ρυθμίσεις του ύπνου.

Με μελέτες να υποστηρίζουν πως παιδιά εφηβικής ηλικίας τείνουν να νυστάζουν κατά την διάρκεια της μέρας, μετά και την αλλαγή της ώρας σε μια προσπάθεια του οργανισμού να συνηθίσει τα νέα ωράρια, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 εβδομάδες. Επιπρόσθετα, και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έρευνες στον τομέα της καρδιολογίας και νευρολογίας βρήκαν πως η στέρηση ύπνου, έχει αρνητική επίπτωση στους ρυθμικούς παλμούς της καρδίας, οι οποίοι με την σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η στέρηση του ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει εκνευρισμό αλλά και να επηρεάσει αρνητικά την κρίση μας. Με έρευνες της δικανικής ψυχολογίας να βρίσκουν πως οι δικαστές τείνουν να δικάζουν πιο αυστηρά την περίοδο αυτή λόγο της κακής ποιότητας ύπνου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πώς η μετάβαση αυτή είναι πιο έντονη σε χώρες μακριά από τον Ισημερινό όπου η απόκλιση μέρας και νύχτας είναι πιο έντονη, ενώ σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα με έντονη ηλιοφάνεια οι επιπτώσεις της αλλαγής αυτής είναι κυρίως ψυχολογικές παρά οργανικές. Όλα τα παραπάνω, φέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, δημιουργώντας ένα αίσθημα εκνευρισμού, απογοήτευσης ακόμα και μοναξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία μετά από μακρά ασθένεια
ΠΗΓΗ: AFP
 |  SHOWBIZ