ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σπανακόπιτα της Αθηνάς

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Newsroom K

Διάφορες συνταγές από Κύπρο και Ελλάδα ενώνονται και δημιουργούν την πιο νόστιμη σπανακόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Στη δική μου συνταγή συνδυάζω τη ζύμη κουρού με τη γέμιση της αγαπητής κυρίας Στρατούλας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μου έδωσε τη συνταγή της με πολλή αγάπη. Πιστέψτε με, θα σας βγάζει ασπροπρόσωπες κάθε φορά που θα τη ετοιμάζετε. Μπορείτε να τη σερβίρετε ως ορεκτικό, κόβοντάς τη σε μικρά κομματάκια, ως συνοδευτικό με τον καφέ ή σαν ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Η σπανακόπιτα αυτή είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας.

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15΄

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 20x25x4 εκ.

Για 8 μερίδες

Υλικά

Για τη ζύμη κουρού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
70 ml ελαιόλαδο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Για τη γέμιση
400 γρ. φύλλα σπανακιού
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
200 γρ. φέτα κομμένη σε κομματάκια
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι, πιπέρι

Για το γλασάρισμα
2 αυγά
20 ml ελαιόλαδο
200 ml γάλα


Εκτέλεση
1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο πολυμίξερ. Κτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε.
2. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σ’ έναν πάγκο στρωμένο με λαδόχαρτο. Αυτό θα είναι το κάτω μέρος της σπανακόπιτάς μας. Ανοίγουμε και το δεύτερο πιο μικρό κομμάτι που θα είναι το πάνω μέρος.
3. Με το πιο μεγάλο κομμάτι ζύμης στρώνουμε τη βάση και τις άκρες του ταψιού μας.
4. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.
5. Τοποθετούμε τη γέμιση στο στρωμένο ταψί με τη ζύμη. Κλείνουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Διπλώνουμε τις άκρες και χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια. Κτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα και περιχύνουμε τη σπανακόπιτα. Την ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 15’, έως ότου ροδοκοκκινίσει καλά.

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο Αthena recipes

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εστιατόρια: Τελευταία Ενημέρωση

Με μοντέρνα στοιχεία, το Mercato είναι κάτι πολύ πρωτότυπο και διαφορετικό, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα προσφέροντας καινούργιες επιλογές.

Mercato / Brunch/Cocktail Bar

Από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα ο κόσμος μπορεί να απολαμβάνει το ιδιαίτερό του brunch, και αργότερα τη νύχτα το μαγαζί ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Επιλογή ζυμαρικών χωρίς γλουτένη, ολικής άλεσης ή και βιολογικά.

La Boca / Ιταλική Κουζίνα

Στα highlights οι λαχταριστές γεύσεις σπιτικού παγωτού που προσφέρουν, κάτι που καθιστά τον χώρο must visit και κατάλληλο ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Η κράτηση είναι must αφού υπάρχει λίστα αναμονής.

Salt & Fire / Steak House

Ένα μινιμαλιστικό μενού με μόνο δυο επιλογές, ribeye και fillet, τα οποία προέρχονται από την αυστραλιανή εταιρεία Jack’s ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Σερβίρει επίσης σνακ και γλυκά ενώ άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η αυλή του.

Swimming Birds

Cosy, χαριτωμένο καφέ απέναντι από το νέο δημαρχείο με μινιμαλιστικές διαθέσεις στην διακόσμηση και υπέροχο μυρωδάτο espresso. ...
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Το μεσημεριανό γεύμα με φρέσκες σαλάτες και ελαφριά πιάτα εξελίσσεται για να περιλαμβάνει χορταστικό βραδινό φαγητό, φτιαγμένο από ξυλόφουρνο ή μπάρμπεκιου.

Dafne / Κυπριακή Κουζίνα

Χτισμένο σε στιλ παραδοσιακού πετρόχτιστου σπιτιού, τα εσωτερικά καθίσματα είναι τοποθετημένα σε φόντο με εμφανή τούβλα ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Το βράδυ το degustation μενού θα είναι ο πρωταγωνιστής

Ρους / Fine Dining

Το εστιατόριο είναι ανοικτό μεσημέρι και βράδυ με à la carte μενού τα μεσημέρια
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Δοκιμάστε mango spicy shrimps, δηλαδή πικάντικα ρολάκια σούσι με μάνγκο και γαρίδες.

Gingertale & Co / Ethnic - Japanese

Σερβίρει ρολάκια ρυζιού σε πολλούς συνδυασμούς, bao bun αλλά και special επιλογές όπως ταρτάρ σολομού και τόνου
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
X