ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
 

Η σπανακόπιτα της Αθηνάς

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Newsroom K

Διάφορες συνταγές από Κύπρο και Ελλάδα ενώνονται και δημιουργούν την πιο νόστιμη σπανακόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Στη δική μου συνταγή συνδυάζω τη ζύμη κουρού με τη γέμιση της αγαπητής κυρίας Στρατούλας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μου έδωσε τη συνταγή της με πολλή αγάπη. Πιστέψτε με, θα σας βγάζει ασπροπρόσωπες κάθε φορά που θα τη ετοιμάζετε. Μπορείτε να τη σερβίρετε ως ορεκτικό, κόβοντάς τη σε μικρά κομματάκια, ως συνοδευτικό με τον καφέ ή σαν ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Η σπανακόπιτα αυτή είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας.

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15΄

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 20x25x4 εκ.

Για 8 μερίδες

Υλικά

Για τη ζύμη κουρού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
70 ml ελαιόλαδο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Για τη γέμιση
400 γρ. φύλλα σπανακιού
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
200 γρ. φέτα κομμένη σε κομματάκια
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι, πιπέρι

Για το γλασάρισμα
2 αυγά
20 ml ελαιόλαδο
200 ml γάλα


Εκτέλεση
1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο πολυμίξερ. Κτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε.
2. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σ’ έναν πάγκο στρωμένο με λαδόχαρτο. Αυτό θα είναι το κάτω μέρος της σπανακόπιτάς μας. Ανοίγουμε και το δεύτερο πιο μικρό κομμάτι που θα είναι το πάνω μέρος.
3. Με το πιο μεγάλο κομμάτι ζύμης στρώνουμε τη βάση και τις άκρες του ταψιού μας.
4. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.
5. Τοποθετούμε τη γέμιση στο στρωμένο ταψί με τη ζύμη. Κλείνουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Διπλώνουμε τις άκρες και χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια. Κτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα και περιχύνουμε τη σπανακόπιτα. Την ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 15’, έως ότου ροδοκοκκινίσει καλά.

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο Αthena recipes

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Εστιατόρια: Τελευταία Ενημέρωση

Για να απολαύσετε χαλαρές ευχάριστες στιγμές στην παράλια

Kolumpa Beach Bar

Mε θεά την θάλασσα θα απολαύσετε από το πρωί γευστικό και νόστιμο φαγητό και σνακ όπως burger, club sandwich, fruit platters, ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Μεγάλη συλλογή από draft μπίρες και σε μπουκάλι, επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, καλή συλλογή με ουίσκι και signature cocktail.

Blooms Bar & Grill

Ατμοσφαιρική αμερικάνικου τύπου pub, αγαπημένη σε Λάρνακα και Λευκωσία άνοιξε το τρίτο της μαγαζί στην Αγία Νάπα
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Μεγάλη συλλογή από draft μπίρες και σε μπουκάλι, επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, καλή συλλογή με ουίσκι και signature cocktail

Blooms Bar & Grill / Pub

Με τραπέζια για παρέες και σουξέ στα burger με black angus που λιώνουν τρυφερά στο στόμα, steak και μακαρονάδες
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Όμορφο περιβάλλον με συμπαθητική αυλή

Neromylos / All day café restaurant

Το μενού περιλαμβάνει τοπική μεσογειακή κουζίνα, μεζέδες στην μέση για μοίρασμα σερβιρισμένους με ιδιαίτερη αισθητική
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Δροσιζόμαστε και απολαμβάνουμε all day φαγητό και ποτό στη θάλασσα χωρίς να το κουνήσουμε ρούπι από την παραλία

All Day Παραλία

Με προτάσεις για φαγητό, καφέ και ποτό, αν ψάχνετε το μέρος για να αράξετε δίπλα στη θάλασσα αυτό το τριήμερο
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Με καθρέφτες και το μαύρο με χρυσό να κυριαρχούν, θα διασκεδάσετε με ζωντανή μουσική από γνωστά ονόματα καλλιτεχνών

4711 / Club

Ένας χώρος που εντυπωσιάζει με το που μπαίνεις λόγω της ιδιαίτερης εισόδου του σε σχήμα πυραμίδας
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Οι επιλογές κινούνται από τις κλασικές ναπολιτάνα, μπολονέζ, αραμπιάτα, καρμπονάρα

Pasta Strada / Street Food

Διαλέγετε καταρχάς τα ζυμαρικά ανάμεσα σε 7 διαφορετικά είδη και στη συνέχεια τη σάλτσα με την οποία θα τα συνδυάσετε
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Θα βρείτε καθημερινά πιάτα με κρεατικά, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αναλόγως με την ψαριά

Hommie Food House / Restaurant

Στο μενού του θα βρείτε διάφορες μεσογειακές γεύσεις επηρεασμένες από την κυπριακή, την ελληνική αλλά και βορειότερες ευρωπαϊκές ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Τις Κυριακές φιλοξενεί στα decks του γνωστούς μουσικούς. Ανοικτό τους καλοκαιρινούς μήνες

Eauzone / Lounge Bar

Η μαγευτική τοποθεσία και διακόσμησή του δημιουργούν την πιο όμορφη καλοκαιρινή εμπειρία
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
X