ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Μακαρόνια του φούρνου (παστίτσιο) με χωριάτικα μακαρόνια, χαλούμι και φέτα

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Newsroom K

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο  

Χρόνος ετοιμασίας: 30΄  

Χρόνος ψησίματος: 30΄

 

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο βαθύ πυρέξ.

Για 6-8 μερίδες ως μέρος ενός μπουφέ.

Υλικά

400 γρ. μακαρόνια χωριάτικα

Για τον κιμά

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

500 γρ. χοιρινός κιμάς

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι ρίγανη

1 κουταλάκι ξηρός δυόσμος

1 κουταλάκι φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη

100 ml κόκκινο κρασί

1 κύβος ζωμός για κοκκινιστά

1 κουτί (380 γρ.) ντομάτα στον τρίφτη

2 κουταλάκια ψιλοκομμένος μαϊντανός

 

Για την μπεσαμέλ

80 γρ. βούτυρο αλατισμένο

100 γρ. αλεύρι

1½ λίτρα γάλα

2 αβγά ελαφρώς κτυπημένα

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

230 γρ. χαλούμι τριμμένο

150 γρ. φέτα θρυμματισμένη

 

Για το τελείωμα

20 γρ. αλεσμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

1. Πρώτα ψήνουμε τα μακαρόνια μας ακολουθώντας τις οδηγείς συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σ’ ένα μπολ.

2. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό να μαλακώσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον τηγανίζουμε με το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον ξηρό δυόσμο, τα φρέσκα φύλλα δυόσμου, την κανέλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό βοδινού και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.

3. Ενόσω σιγοβράζει ο κιμάς, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη και ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τον λιώνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αβγά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσέχουμε να μην κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα μέσα το χαλούμι και τη φέτα.

4. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το 1/3 της μπεσαμέλ.

5. Συναρμολογούμε το παστίτσιο μας. Ρίχνουμε στη βάση του πυρέξ τον μισό κιμά και τοποθετούμε επάνω τα μισά μακαρόνια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τον υπόλοιπο κιμά. Τελειώνουμε τα μακαρόνια με μια παχιά στρώση μπεσαμέλ και ασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στον αέρα για 30 λεπτά. Αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρουμε.

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο Athena's Recipes 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Θερμά συγχαρητήρια κέριε Σαβεριάδη!.»
CGA  |  08:25

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Ενώ οι ...ΑΚΕΣ είναι γυρισμένοι!!!! Τι να περιμένει να ακούσει κάποιος από ένα .....ΑΚΑ»
Christos A.  |  08:17

Εστιατόρια: Τελευταία Ενημέρωση

Εκτός από τις υπέροχες ασιατικές γεύσεις, τα πρωινά προσφέρει επιλογές προγεύματος και brunch.

Akakiko / Asian

Εδώ θα απολαύσετε εξαιρετικές γεύσεις από sushi, sashimi, ποικιλία από ζεστά πιάτα με κάθε είδος ψαρικών, θαλασσινών, κρεατικών ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Προσφέρει από νωρίς το πρωί καφέδες, σνακ, brunch επιλογές, μπέργκερ και πίτσες

Garden Lounge Cafe

Αναμφισβήτητα, η περιποιημένη αυλή του είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στον χώρο και θα σάς προσφέρει ένα καταφύγιο ηρεμίας ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Μικρός, περιποιημένος χώρος με κλασική και απλή διακόσμηση

Boston / Σουβλάκι

Εδώ θα έρθετε και θα βρείτε ποιοτικό χοιρινό σουβλάκι, συκωτάκι βοδινό, μπριζόλα, παϊδάκια και σπιτικά μπιφτέκια
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Ιδανική χορταστική επιλογή για κάτι στα γρήγορα στο κέντρο της παλιάς πόλης

Τσολιάς / Ψητοπωλείο

Σε μια όμορφη γωνιακή στοά ο χώρος προσφέρει νόστιμες ελληνικές γεύσεις όπως κοντοσούβλι, κρεατικά σχάρας, κοκορέτσι, κότσι, ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
X