ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5+1 δίαιτες παγίδες

Αυτές τις δίαιτες πρέπει να αποφύγεις και γιατί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κάποιες δίαιτες υπόσχονται να χάσετε τα περιττά κιλά σε χρόνο ντε τε, χωρίς κόπο και στερήσεις. Ωστόσο όλες ξέρουμε πως για να αδυνατίσουμε επιβάλλεται να μοχθήσουμε και πως μαγικές δίαιτες δεν υπάρχουν. Μην πέσετε λοιπόν στην παγίδα των διαιτών που ακολουθούν γιατί ότι κιλά χάσετε θα έρθουν πίσω εις διπλούν.

Αποτοξινωτικές Δίαιτες: Ο όρος αποτοξίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ουσίες τοξικές όπου υπάρχει ο εθισμός, όπως στη περίπτωση του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό παρά μόνο ίσως το ψυχολογικό όπου το άτομο νοιώθει πιο καλά όταν τρέφεται μόνο με φρούτα. Με αυτού του τύπου τις δίαιτες χάνουμε πολλά υγρά τα οποία επανέρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Διατρέχουμε όμως σοβαρούς κινδύνους υγείας όταν αυτές οι δίαιτες ακολουθούνται για μακρά χρονικά διαστήματα.

Δίαιτα Άτκινς: Η πιο διάσημη «χημική» δίαιτα. Βασίζεται στη λογική ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Υπόσχεται απώλεια 4-6 κιλών την πρώτη εβδομάδα. Είναι δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά. Απουσιάζουν σχεδόν αποκλειστικά οι υδατάνθρακες, κάτι που «αναγκάζει» τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει, αντί της γλυκόζης, τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παράγονται τοξικές ουσίες στο αίμα (κετόνες). Οι κετόνες είναι ουσίες που περιορίζουν το αίσθημα της όρεξης. Η απουσία των υδατανθράκων έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της διούρησης, που συνεπάγεται απώλεια υγρών από το σώμα, και συνεπώς μείωση του σωματικού βάρους.
• δυσκοιλιότητα, λόγω της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών.
• καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, πέτρα στα νεφρά,
• έλλειψη βιταμινών.

Δίαιτα βάση της ομάδας αίματος: Βασίζεται στη θεωρία ότι ανάλογα με τον τύπο αίματος, υπάρχουν τροφές που είναι ή δεν είναι “συμβατές” με τον οργανισμό. Έτσι, για να χάσει κανείς βάρος, πρέπει να στερηθεί ορισμένες τροφές. Οι δίαιτες και για τις 4 ομάδες αίματος δίνουν λίγες θερμίδες, οπότε επιτυγχάνεται απώλεια βάρους επειδή το άτομο “ξοδεύει” περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνει.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στη δίαιτα αυτή και το θεωρητικό της υπόβαθρο είναι ατεκμηρίωτο. Η θεωρία των λεκτινών δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά, ενώ και οι ίδιοι οι εισηγητές της δίαιτας δεν την υποστηρίζουν με κάποια μελέτη ή πείραμα.

Η δίαιτα της Ζώνης: Ο εμπνευστής της δίαιτας BarrySears ορίζει τη “ζώνη” ως την κατάσταση του μεταβολισμού, κατά την οποία το σώμα λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Το διαιτολόγιο περιλαμβάνει 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος, ενώ προβλέπεται η τακτική πρόσληψη τροφής ανά 3-4 ώρες. Υπόσχεται απώλεια 2-4 κιλών την πρώτη εβδομάδα. Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει το αίσθημα της πείνας, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί αύξηση της ουρίας και του ουρικού οξέος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στα νεφρά, ενώ η μακροχρόνια κατανάλωση κρέατος επιβαρύνει την καρδιά.

Δίαιτες φόρμουλας: Βασίζεται στη χορήγηση έτοιμων σκευασμάτων σε μορφή σκόνης, που εμπεριέχουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά, με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αποδίδουν σταθερή ποσότητα θερμίδων ανά μερίδα. Επιπλέον, τα «έτοιμα γεύματα» είναι πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες, που προκαλούν γρήγορα κορεσμό. Υπόσχεται απώλεια 5-6 κιλών την εβδομάδα.
Μετά τη λήξη της δίαιτας, κινδυνεύετε να ξαναπάρετε κιλά, αφού ουσιαστικά δεν αλλάζει η διατροφική σας συμπεριφορά.. Δύσκολη εφαρμογή, μείωση μεταβολισμού, ακριβά σκευάσματα, προωθούν αντικοινωνική συμπεριφορά

Δίαιτα Dukan (Ντουκάν): Χαρακτηρίζεται από την BDA ως η χειρότερη ¨πρωτεϊνική¨ δίαιτα απ’ όλες. Η δίαιτα Dukan δημιουργήθηκε από τον PierreDukan και αρχικά έγινε γνωστή στη Βρετανία, χάρη στην υιοθέτησή της από την KateMiddleton. Η συγκεκριμένη δίαιτα αποκλείει σημαντικές ομάδες τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση και κακοσμία του στόματος. Ο ιδρυτής κρίθηκε ένοχος για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γαλλία, μετά την αποκάλυψη ότι συνταγογραφούσε στους ασθενείς του ένα φάρμακο για απώλεια βάρους που μελέτες κατέδειξαν ότι σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, μέχρι και τον θάνατο, ενώ του απαγορεύτηκε να ασκεί την ιατρική ιδιότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

X