ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η θρεπτική αξία των ψαριών

Το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο, με κύριο εκπρόσωπο τα ω-3 λιπαρά οξέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η κύρια διαφοροποίηση ψαριών και κρέατος συνίσταται στην ποιότητα λίπους τους. Το λίπος του κρέατος είναι κορεσμένο και σχετίζεται με υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, ενώ το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο, με κύριο εκπρόσωπο τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν πως οι Εσκιμώοι που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες ψαριών εμφάνιζαν μειωμένο ποσοστό ισχαιμικών καρδιοπαθειών.

Ψάρια και ωμέγα-3

1. Η κατανάλωση των ω ¬3 λιπαρών οξέων (ΕΡΑ και DHA), βρέθηκε πως μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL.

2. Όταν αυτά τα λιπαρά οξέα μεταβολιστούν, δίνουν προϊόντα που έχουν ισχυρή αντι-αθηρωματογόνο δράση.

3. Κρίνονται αναγκαία για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της όρασης, του δέρματος και του εγκεφάλου.

Όλα τα ψάρια δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες και νερό. Η σύστασή τους εξαρτάται από το είδος, από το χρόνο και τον τόπο αλίευσης (π.χ. ο σολομός των παγωμένων νερών του Ατλαντικού αναπτύσσει περισσότερο λίπος από σολομούς θερμότερων θαλασσών).

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, Σκουμπρί, Tσιπούρα, Mπαρμπούνι, Πέστροφα.

Aπαχα ψάρια

Πέρκα, Γλώσσα, Mπακαλιάρος

Ωμεγα-3 σαν αντικαταθλιπτικά

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου στη Φινλανδία, μία διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Oι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα κινδύνευαν κατά 31% περισσότερο από ήπια ή πιο σοβαρή κατάθλιψη.

Οι επικίνδυνες ουσίες

Τον τελευταίο καιρό συνεχώς μαθαίνουμε για ψάρια μολυσμένα με υδράργυρο, διοξίνες και άλλες χημικές ουσίες, που μακροχρόνια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Tο πιο κοινό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη μικροβίων,λόγω κακής συντήρησης. Βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, χρωστικές ουσίες, υπολείμματα PCBs (εντομοκτόνα) μπαίνουν στη διατροφική μας αλυσίδα. Η συσσώρευση χρωστικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην όραση, ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη εμβρύων, παιδιών και εφήβων, ενώ οι διοξίνες διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και προκαλούν καρκινογενέσεις.

Oμάδες κινδύνου

Aυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τα μολυσμένα ψάρια και θαλασσινά είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Oι υγιείς ενήλικοι δεν κινδυνεύουν αν φάνε μερικές φορές ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε επικίνδυνες ουσίες.

Oι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις των ουσιών αυτών στον οργανισμό είναι:

1. δόση που θα λάβουμε

2. Η ηλικία μας

3. Η διάρκεια της έκθεσης στην ουσία

4. Η κατάσταση της υγείας μας

Πώς θα απαλλάξουμε τα ψάρια από τα χημικά

  1. Aφαιρούμε τα βράγχια και τα εντόσθια, επειδή αυτά φέρουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο.
  2. Aφαιρούμε το δέρμα αλλά και το λίπος, επειδή στα μέρη αυτά συγκεντρώνεται ποσότητα χημικών ουσιών.
  3. Πλένουμε καλά με άφθονο νερό.

sushi

Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται εκτός του ότι ανήκουν στα ανώτερα αρπακτικά της διατροφικής αλυσίδας και μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο, δεν μαγειρεύονται.

H κατανάλωση ωμών ψαρικών μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από παράσιτα, γι’ αυτό καλό είναι να τρώγονται καλά ψημένα και καλοβρασμένα.

Όμως, να θυμάστε ότι με το σωστό μαγείρεμα καταστρέφονται οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι, όχι οι τοξίνες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση