ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα θρεπτικά οφέλη του γιορτινού τραπεζιού

Πολλά από τα τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται τη γιορτινή περίοδο μπορεί να είναι και πολύ θρεπτικά.

Πολλοί βλέπουμε μόνο τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αλλά στην πραγματικότητα, πολλά από τα τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται τη γιορτινή περίοδο μπορεί να είναι και πολύ θρεπτικά.

Όσο κι αν έχουμε συνδέσει το γιορτινό τραπέζι με βαριά, ανθυγιεινά πιάτα γεμάτα θερμίδες, υπάρχουν και επιλογές που είναι υγιεινές και θρεπτικές, από το κυρίως πιάτο, μέχρι τα λαχταριστά επιδόρπια, αλλά και τα ποτά. Γι’ αυτό γευτείτε ό,τι λαχταράτε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, πάντα όμως με μέτρο και σωστές επιλογές. Διαβάστε τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρουν μερικές από τις τροφές που τρώμε αυτό το διάστημα και κάντε τις επιλογές σας ανάλογα.

Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και αφαιρώντας την πέτσα της, που είναι πλούσια σε λιπαρά, το κρέας που απομένει είναι χαμηλό σε λιπαρά. Είναι επίσης μια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (βιταμίνες Β1, Β6 και Β12), τα οποία απαιτούνται για να παίρνουμε ενέργεια από τα τρόφιμα.

Λαχανικά: Τα πιο… διάσημα στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα καρότα. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Τα καρότα είναι μια καλή πηγή β-καροτένης, την οποία το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, σημαντική για τη φυσιολογική όραση και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά, να θυμάστε πως:
Δεν προσθέτουμε αλάτι, αλλά μπαχαρικά για γεύση.
Τα λαχανικά στον ατμό διατηρούν περισσότερες βιταμίνες από τα βραστά.

Ψητές πατάτες: Η πατάτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C και δεν περιέχει λιπαρά, πριν να την ψήσετε στο φούρνο με λάδι! Αφήστε την φλούδα στην πατάτα, για περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επιλέξτε φυτικά έλαια, καθώς είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά.

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές μέρες, γιατί είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται για το χριστουγεννιάτικο κέικ και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών. Τα αποξηραμένα σύκα για παράδειγμα παρέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τα αποξηραμένα φρούτα επίσης μετράνε στις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά.

Εσπεριδοειδή: Αυτή την εποχή ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή. Τα πορτοκάλια και οι κλημεντίνες αποτελούν «χρυσωρυχεία» βιταμινών. Περιέχουν βιταμίνη C και τη χρωστική ουσία βήτα-κρυπτοξανθίνη, που δρα ως αντιοξειδωτικό. Αλλά και τα μανταρίνια είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημακαι έχοντας αρκετή στη διατροφή μας θα βοηθήσει να μας κρατήσει υγιείς.

Ξηροί καρποί: Τα κάστανα σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι χαμηλά σε λιπαρά, έχουν υψηλότερο νερό, υδατάνθρακες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τα καρύδια Βραζιλίας παρέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες πηγές σεληνίου. Άλλοι καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, παρέχουν άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Οι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή μπορεί να προστεθούν σε σαλάτες και δημητριακά. Ωστόσο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (ακόμα κι αν είναι καλά λιπαρά), έτσι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Μάθε και αυτό:
Τα κάστανα που βρίσκονται στη γέμιση της γαλοπούλας και στο γιορτινό τραπέζι είναι οι μόνοι ξηροί καρποί με βιταμίνη C και περιέχουν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και χαμηλή χοληστερίνη. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση του στρες και της κακής χοληστερόλης.

Διατροφικό tip:
Σε φαγητά με γέμιση, προσέξτε οι ξηροί καρποί να είναι ανάλατοι και ψημένοι χωρίς την προσθήκη λαδιού, ενώ μην προσθέσετε εντόσθια ή κιμά καιχρησιμοποιήστε καστανό ρύζι που είναι διατροφικά ανώτερο από το άσπρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς μπορώ να μαγειρέψω τα φαγητά του γιορτινού φαγητού για να γίνουν πιο γευσάτα, αλλά να είναι υγιεινά;
Κάντε τα γιορτινά σας πιάτα ακόμη πιο πικάντικα προσθέτοντάς τους βότανα και μπαχαρικά, όπως άνηθο, θυμάρι και μέντα, που είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, μόνο μία κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη, παρέχει την ίδια αντιοξειδωτική δράση κατά του καρκίνου, με ένα μεσαίου μεγέθους μήλο.

Πηγή: MUST

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ομορφιά: Τελευταία Ενημέρωση