ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tα μειονεκτήματα της νηστείας και τι πρέπει να προσέξετε

Αποτελεί η νηστεία ένα καλό και εύκολο τρόπο να χάσουμε βάρος;

Newsroom K

Χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαδερά. Η νηστεία όμως στο τέλος της ημέρας αποτελεί ένα καλό και εύκολο τρόπο να χάσουμε βάρος ή με την υπερβολική κατανάλωση αμύλου θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα;

Tα μειονεκτήματα 

1. Η νηστίσιμη διατροφή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε σιδηρο, αφού είναι γνωστό πως ο ζωικός-αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα έναντι του φυτικού. Πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να απαλλάσσονται από τους περιορισμούς της νηστείας είναι όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι έχοντες διαγνωσμένη σιδηροπενικηαναιμια, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες σε γαλουχια.

2. Μια σημαντική έλλειψη είναι η έλλειψη της υψηλής-βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσει σωματική κόπωση και εξάντληση, ζαλάδες και πονοκεφάλους. Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το «κρέας» της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος.

3. Οι νηστίσιμες τροφές δεν ικανοποιούν επαρκώς το αίσθημα της πείνας, κάτι που μας οδηγεί στην ασυναίσθητη υπερκατανάλωσή τους, αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων αλλά και μετέπειτα των κιλών μας. 

4. Η σύγχυση του νηστίσιμου φαγητού με ένα διαιτητικό φαγητό που οδηγεί στην υπερκατανάλωση.

5. Μας στερεί θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού, ασβέστιο, απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των οστών, σίδηρο που ενισχύει τις λειτουργίες των κυττάρων και την παροχή οξυγόνου σε αυτά και βιταμίνη Β12 που συμβάλλει στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. 

Τι πρέπει να προσέχουμε

- Την κατανάλωση των θερμίδων
- Την ποσότητα του ελαιόλαδου αφού αρκούν 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα.
- Τρώμε μικρές ποσότητες χαλβά, γιατί μία λεπτή φέτα είναι περίπου 300 θερμίδες. 
- Προτιμάμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς από τους αλατισμένους σε ελεγχόμενες ποσότητες
- Καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα μαζί με τις ίνες τους αντί της κατανάλωσης των χυμών που έχουν ζάχαρη.
- Την κατανάλωση των τηγανητών φαγητών, προτιμήστε τα στη σχάρα ή βραστά.
- Προσοχή στην υπερκατανάλωση των ζυμαρικών, ρυζιού, ψωμιού και ελαιόλαδου.

*Όταν η νηστεία γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση ενώ η νηστεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στερεί από τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: Must.com.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

X