ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «μυστικό» της κοσμοθεωρίας του Ντέιβιντ Μπάουι αποκαλύφθηκε

Το νήμα ξετυλίγει η αποκλειστική φωτογράφιση στον Steve Schapiro

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο φωτογράφος Steve Schapiro μπορεί να περηφανεύεται πως έχει στην κατοχή του αποκλειστικές φωτογραφίες του θρυλικού τραγουδιστή David Bowie, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή αυτόν τον χρόνο στα 69 του χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο φωτογράφος είχε κλείσει μία αποκλειστική φωτογράφιση με τον τραγουδιστή και μάλιστα την εποχή που αυτός βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του, μεσουρανώντας με τις επιτυχίες του. Η φωτογράφιση έγινε το 1974 στο στούντιο του φωτογράφου στο Λος Άντζελες

Σαράντα χρόνια μετά από τη μέρα της φωτογράφισης, αυτές οι φωτογραφίες επανήλθαν στο προσκήνιο, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους απανταχού λάτρεις του τραγουδιστή. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, είναι το γεγονός ότι ο φωτογράφος εντόπισε στις φωτογραφίες αυτές κάτι που έμοιαζε με μήνυμα. Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι το συγκεκριμένο μήνυμα εξακολούθησε να παρουσιάζεται και σε επόμενες δουλειές του τραγουδιστή, όπως επίσης και στο βίντεο του «Lazarus» (άλμπουμ «Blackstar»). Αυτό το μήνυμα ίσως να είναι ενδεικτικό των πεποιθήσεων του καλλιτέχνη για το θέμα του θανάτου και της υστεροφημίας.

Σε μία από τις φωτογραφίες, λοιπόν, της συγκεκριμένης φωτογράφισης, ο τραγουδιστής φοράει ολόσωμη μπλε ριγέ φόρμα και κάθεται στο πάτωμα κάνοντας σκίτσα από το «Δέντρο της Ζωής», σύμβολο που ανήκει στην Καμπάλα. Επιπρόσθετα, συσχετισμούς με την Καμπάλα εμφανίζονται φανερά να έχουν και στίχοι του γνωστού τραγουδιού του «Station to Station», στους οποίους γίνεται αναφορά στο Keter και το Malkuth, σύμβολα της Καμπάλα.

Το αποκορύφωμα των συγκεκριμένων αναφορών εντοπίζεται στο τελευταίο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Lazarus», όπου ο Bowie εμφανίζεται και πάλι με την ίδια φόρμα, κάνοντας και πάλι σκίτσα από συγκεκριμένα σύμβολα της Καμπάλα, αυτή τη φορά σε ένα σημειωματάριο και με αυξανόμενο πάθος. Το πάθος αυτό, μάλιστα, σε κάποια στιγμή κορυφώνεται, δίνοντας την εντύπωση πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και τα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί.

Ο Albin Wantier γράφει την εισαγωγή στο φωτογραφικό λεύκωμα του φωτογράφου το οποίο περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη φωτογράφιση. Στην εισαγωγή αυτή περιλαμβάνονται και η εξής συσχέτιση και επεξήγηση, «Στο βίντεο του “Lazarus”, ο Bowie λύνει το αίνιγμα της ζωής, κάτι που προσπαθούσε να κάνει από το 1976. Η ζωή του, η οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δουλειά του, τον οδήγησε στο να θεσπίσει διάφορους χαρακτήρες δικής του επινόησης.

Η ίδια του η ζωή ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ένα έργο τέχνης. Τώρα που τελείωσε, ο Bowie μπορεί να κλείσει το βιβλίο. Ωστόσο, το τελευταίο κεφάλαιο δεν κλείνει με τον θάνατο του καλλιτέχνη -αυτό θα ήταν υπερβολικά απλό».

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία μετά από μακρά ασθένεια
ΠΗΓΗ: AFP
 |  SHOWBIZ