ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

100 πράγματα που μπορείς να δεις και να κάνεις στην Κύπρο

Το preview βίντεο και η λίστα

must.com.cy

ΤΟΥ ΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αγαπώ τα ταξίδια. Η διαδικασία του κλείνω εισιτήριο - φτιάχνω βαλίτσα - πάω αεροδρόμιο - προσγείωση - πρώτη ματιά σε μια νέα πόλη, σε μια νέα χώρα είναι κάτι που με αναζωογονεί και ξέρω πως είμαι ένας από τους πολλούς. Το 2020 όμως βρεθήκαμε σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι άμεσο παρά μόνο να περιμένουμε να γίνει η κατάσταση καλύτερη. Τέρμα το εξωτερικό, για λίγο. Ακύρωσα τα ταξίδια μου για το 2020 και περίμενα. Αυτά έγιναν τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι τον Μάιο περιμέναμε. Μετά άνοιξαν οι πόρτες και χαλάρωσαν λίγο τα μέτρα. Μπορούσαμε να βγούμε έξω λίγες ώρες παραπάνω.

H θέα από τον Προφήτη Ηλία, στα Αγρίδια.

Η ανάγκη μου για εξερεύνηση έφερε στο μυαλό μου μια σκέψη: ''Τι έχει η Κύπρος για να δει κάποιος; Θέλω 100''! Αφού το επεξεργάστηκα αρκετά, έκατσα να κάνω μια πρόχειρη λίστα. Το μοιράστηκα με δικά μου πρόσωπα για να πάρω απάντηση ''πού θα βρεις 100'' και αυτό με έβαλε σε περισσότερες σκέψεις.

Στις σπηλιές στο Μάμμαρι.

Πήρα τα σταθερά, αυτά που ήθελα σίγουρα να κάνω.

Το Φαράγγι του Άβακα ήταν σίγουρος σταθμός, θέλω εδώ και χρόνια. Η Κρίτου Τέρρα είναι ένα πανέμορφο χωριό με μικρό και μεγάλο καταρράκτη, σίγουρα αξίζει μια θέση. Ο Καλοπαναγιώτης επίσης, σαν χωριό, το EDRO III στην Πέγεια... το EDRO III είναι κοντά στον Άβακα, ας γίνει σε μια εξόρμηση. Μετά, το Κάστρο της Πάφου, αγαπημένος προορισμός από παιδί, αλλά μετά πάμε και στην Πέτρα του Ρωμιού, επίσης αγαπημένος. Δίπλα στην Πέτρα του Ρωμιού ανακαλύπτω το Ten Points of Vision, γενικά η Πάφος είχε πολλά να μου δώσει. Και φυσικά στη Δρούσεια, ο ίσιος δρόμος που αν ρίξεις νερό κατηφορίζει υπάρχει όντως, το έζησα, και βρίσκεται έξω από ένα φανταστικό diner. Έφτιαξα, περίπου, και παλουζέ στα Χανδριά, ανακάλυψα πανέμορφες, ιδιαίτερες εκκλησίες σε κάθε άκρη της Κύπρου.

Πήγα επιτέλους στα Τεισιά της Μαδαρής, ανακάλυψα το Γεφύρι της Ροδούς στη Γαλάτα και ερωτεύτηκα τις αποβάθρες του Πρωταρά. Έφαγα ''το καλύτερο Μαχαλεπί'' της Λευκωσίας, στον Λυθροδόντα και περπάτατησα στα κυκλικά μωσαϊκά στην Αυδήμου.

Κι αυτά δεν είναι καν τα μισά.

Στον ιδιαίτερο δρόμο στη Δρούσεια.

Συνδυασμοί προορισμών, σε ποια θέλω ώρα και σε ποια θα κάτσω για μια φωτογραφία, ποια βρίσκονται κοντά κι αν δεν μπορέσω εκείνη τη μέρα πότε και με ποιον μπορώ να ξαναπάω; Ετσι εξελισσόταν ο ειρμός της σκέψης μου. Η έρευνα μου εξελισσόταν αβίαστα. Κατέληξα τέλη Οκτωβρίου του 2021 να στέκομαι νύχτα έξω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα Αγρίδια και να έχω θέα το ολόφωτο χωριό μπροστά μου. Από τους τελευταίους μου σταθμούς. Απίστευτο θέαμα, τόσο απλό αλλά τόσο μαγευτικό. Πρέπει να το ζήσεις αν βρεθείς Κύπρο.

Πρέπει να δεις τα art installations στη μέση του πουθενά, κοντά στα Κλαυδιά.

Η Κύπρος είναι γνωστή για τις παραλίες της. Δεκτό. Έχουμε πανέμορφες παραλίες σε κάθε άκρη του νησιού. Έχουμε όμως πολλά παραπάνω. Έχουμε καταπληκτικά τοπία, τέχνη και γεύσεις, τόσα πολλά άλλα για να δεις και να κάνεις.

Στο Cape Aspro στο Πισσούρι.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχω πάει σε αμέτρητες εκδρομές, μόνος, με φίλους ή οικογένεια, συνεργάστηκα με τρεις πολύ καλούς φωτογράφους άλλαξα τη λίστα αρκετές φορές μέχρι που αποφάσισα να την ολοκληρώσω γιατί απλά θα συνέχιζε να αλλάζει. Οι επαρχίες είναι γεμάτες θησαυρούς, η Λευκωσία έχει δικό της φαράγγι και είναι γεμάτο απολιθώματα και υπάρχουν αρκετά υπαίθρια σημεία τέχνης, όχι μόνο το Πάρκο Αγαλμάτων στην Αγία Νάπα.

Με drone, στους λευκούς βράχους στο Governor's.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 πράγματα για να δεις και να κάνεις.

Για αυτή την λίστα μάζεψα μονοπάτια της φύσης και φυσικά αξιοθέατα, ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, ερείπια, εκκλησίες, Instagrammable σημεία, υπαίρθιους χώρους με τέχνη και κάποια πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις αν θέλεις να ανακαλύψεις την Κύπρο, και προσπάθησα αρκετά για να μην περάσω τα 100.

Τελικά η Κύπρος έχει θησαυρούς. Εγώ δεν είχα αμφιβολία, απλά δεν είχα ασχοληθεί ποτέ περισσότερο. Τώρα έχω ερωτευτεί τον τόπο μου και αν εσύ υποτιμάς την Κύπρο ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

Δες ολόκληρη τη λίστα στο ''Exploring Home'', στο Boy Voyage.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση