ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διακοπές εν πλω

9 Μύθοι για την κρουαζίερα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

1. Θα βαρεθώ

Είναι σχεδόν αδύνατον να νιώσετε πλήξη σε ένα σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο. Οι δραστηριότητες που προσφέρονται απευθύνονται σε όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες: σύγχρονα γυμναστήρια, ψυχαγωγικά παιχνίδια, spa, σημεία internet, χώροι ανάγνωσης (βιβλιοθήκες) και πισίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ, στα κεντρικά σαλόνια και σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες παρουσιάζονται σόου, μουσικοχορευτικές παραστάσεις με μοντέρνο και κλασικό ρεπερτόριο, θεατρικά και κινηματογραφικές προβολές, ενώ λειτουργούν επίσης ντισκοτέκ, καζίνο αλλά και μικρότεροι χώροι με ιδιαίτερη εσωτερική διακόσμηση σε στυλ παμπ ή πιάνο μπαρ.

Για όσους ταξιδεύουν με μικρά παιδιά, υπάρχουν χώροι ειδικά σχεδιασμένοι για τη διασκέδασή τους με διαρκή επιτήρηση από εκπαιδευμένο προσωπικό: παιδότοποι, πάρκα για παιχνίδι με το νερό (όπως νεροτσουλήθρες), πισίνες, χώροι με επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τέλος, σε όλα τα λιμάνια που θα «δέσετε», θα έχετε τη δυνατότητα -πληρώνοντας το σχετικό τίμημα - να συμμετέχετε σε οργανωμένες εκδρομές με ξεναγήσεις στα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

2. Θα αισθανθώ εγκλωβισμένος

Τα πλοία είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος (από 162 μ. το «Celestyal Crystal» έως 362 μ. το «Harmony of the Seas» της Royal Carribean, που είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου), διαθέτουν κοινόχρηστους χώρους με φυσικό φωτισμό, αλλά και πολλούς εξωτερικούς χώρους (10 έως 18 καταστρώματα). Ωστόσο οι καμπίνες, εκτός από τις σουίτες, είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, ενώ οι εσωτερικές, δηλαδή αυτές που δεν έχουν παράθυρο, ίσως προβληματίσουν όσους έχουν τάση για κλειστοφοβία.

3. Οταν φτάνουμε σε λιμάνι, μπαίνω και βγαίνω όποτε θέλω

Δεν μπορείτε να αποβιβαστείτε στα μισά της διαδρομής, να περάσετε λίγες ημέρες σε κάποιο λιμάνι και κατόπιν να επιβιβαστείτε στο κρουαζιερόπλοιο την επόμενη φορά που αυτό θα περάσει από το λιμάνι, καθώς το κρουαζιερόπλοιο δεν εκτελεί δρομολόγια ακτοπλοϊκού τύπου. Στα ενδιάμεσα λιμάνια που επισκέπτεται το πλοίο θα πρέπει να δίνετε μεγάλη βάση στις ανακοινώσεις που περιγράφουν τις ώρες που θα παραμείνει το πλοίο στο λιμάνι (μην ξεχαστείτε σε κάποιο καφέ, το καράβι θα αναχωρήσει στην ώρα του, χωρίς να σας περιμένει!) και να ακολουθείτε τις οδηγίες αποβίβασης, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός στις εξόδους.

4. Θα νιώθω ναυτία

Στα ήρεμα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου γενικότερα, τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια ταξιδεύουν χωρίς την παραμικρή ανατάραξη. Αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι έστω και στον ελαφρύ κυματισμό, επιλέξτε να ταξιδέψετε το καλοκαίρι που δεν έχει ανέμους. Οσο για τα υπερατλαντικά ταξίδια, αυτά είναι μάλλον για τους θαλασσόλυκους...

5. Οι συνταξιδιώτες μου θα είναι μόνο μεγάλοι σε ηλικία

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά το προφίλ των ταξιδιωτών κρουαζιέρας. Πάνω στο πλοίο θα βρείτε όλες τις ηλικίες: νεόνυμφοι, ζευγάρια, οικογένειες, φοιτητές, σύλλογοι και εταιρείες έχουν πλέον τις διακοπές εν πλω ανάμεσα στις πρώτες επιλογές τους.

6. Το φαγητό είναι λίγο

Ολα τα γεύματα, από το πρωινό έως το βραδινό, περιλαμβάνονται στην τιμή της κρουαζιέρας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, το μενού εναλλάσσεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή το χώρο όπου προσφέρονται (μπάρμπεκιου δίπλα στην πισίνα, καθιστό γεύμα στο εστιατόριο, μπουφέδες στο κατάστρωμα), οπότε μάλλον θα πρέπει να φοβάστε για το αντίθετο... να μην επιστρέψετε με αρκετά παραπανίσια κιλά. Μάλιστα, τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια διαθέτουν θεματικά εστιατόρια, τα λεγόμενα speciality restaurants (με ιταλική, ιαπωνική, μεξικανική και άλλες εθνικές κουζίνες) στα οποία μπορείτε να γευματίσετε μόνο μετά από κράτηση, πληρώνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό ως «εισιτήριο», ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα καταναλώσετε.
Τέλος, θα πρέπει να προσέξετε τις ώρες λειτουργίας όλων των εστιατορίων του πλοίου, γιατί αν αποφασίσετε να πάτε για φαγητό στις 11 τη νύχτα, μάλλον θα μείνετε νηστικοί.

7. Θα μου στοιχίσει μια περιουσία

Πάντοτε στην τιμή περιλαμβάνονται η διαμονή σας στο κρουαζιερόπλοιο στην κατηγορία καμπίνας που θα επιλέξετε, η πλήρης διατροφή καθημερινά εντός του πλοίου και το πρόγραμμα ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων που προσφέρει κάθε εταιρεία. Δεν περιλαμβάνονται οι οργανωμένες κρουαζιέρες στα λιμάνια, τα ποτά (πλην της Celestyal, που στην τιμή του πακέτου συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένη ποσότητα ποτών), οι κρατήσεις στα speciality εστιατόρια και κάποιες προαιρετικές δραστηριότητες για τις οποίες αναγράφεται με σαφήνεια το κόστος τους. Καλό θα είναι, λοιπόν, κατά την κράτηση να διευκρινίζεται αναλυτικά η χρέωση των ποτών αλλά και το κόστος κράτησης στα speciality εστιατόρια.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή καμπίνας, οι εσωτερικές που δεν διαθέτουν παράθυρο ή μπαλκόνι είναι πιο οικονομικές, ενώ στις εξωτερικές οι τιμές τους αυξάνονται όσο ανεβαίνει η κατηγορία τους, ανάλογα με το εμβαδόν τους και το κατάστρωμα στο οποίο βρίσκονται, για να φτάσουν στις σουίτες, όπου και αυτές έχουν τη δική τους κατηγοριοποίηση ανάλογα με το εμβαδόν και τις παροχές τους.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή μιας κρουαζιέρας είναι ασυναγώνιστη σε σχέση με οποιοδήποτε αντίστοιχο πακέτο διακοπών της ίδιας διάρκειας, στους ίδιους προορισμούς και με τις ίδιες υπηρεσίες.

8. Τα πλοία δεν είναι ασφαλή

Οσον αφορά τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς ναυσιπλοΐας, όλα τα κρουαζιερόπλοια υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς διεθνείς νόμους, οδηγίες και ελέγχους από κρατικούς φορείς και πιστοποιημένους οργανισμούς ποιότητας και ασφάλειας. Οι αξιωματικοί, το πλήρωμα και το προσωπικό των πλοίων έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση, που επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα και επί του πλοίου. Διαθέτουν διπλώματα, πτυχία, βεβαιώσεις από φορείς και ακολουθούν διεθνώς πιστοποιημένες διαδικασίες. Επίσης οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το προσωπικό των κρουαζιερόπλοιων, πέραν της ασφάλειας, είναι πάντα υψηλών προδιαγραφών και η αντιστοιχία πληρώματος/επιβατών είναι κατά μέσο όρο 1 προς 3.

9. Μπορεί να αρρωστήσω και να χρειαστώ γιατρό

Οι εταιρείες ακολουθούν αυστηρούς κανόνες και πιστοποιημένες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή: οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται και απολυμαίνονται πολλές φορές την ημέρα, ο καθαρισμός των καμπινών είναι καθημερινός, ενώ τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια έχουν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους συσκευές με απολυμαντικά υγρά καθαρισμού των χεριών, προκειμένου να αποφεύγεται η πιθανή μετάδοση ασθενειών. Μάλιστα, σε εποχές που υπάρχουν εξάρσεις επιδημιών (π.χ. ο ιός Zika, ο H1N1) οι επιβάτες ελέγχονται διεξοδικά πριν από την επιβίβασή τους στο πλοίο. Επίσης, πάνω στα πλοία υπάρχει πάντα γιατρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X