ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγκυρα: Η γοητευτική «άγνωστη»

Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν συγχωνευτεί, για να χτίσουν μια πόλη με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Newsroom K

Ο θρύλος αναφέρει ότι στην Άγκυρα κατοικούσε ο άπληστος βασιλιάς της Φρυγίας, ο Μίδας, δίπλα στον χρυσοφόρο ποταμό Πακτωλό, και ο πατέρας του, ο ξακουστός Γόρδιος, που έδεσε τον περίφημο κόμπο τον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί του. Καραβάνια πέρασαν από αυτή τη γη, αυτοκρατορίες γεννήθηκαν και καταστράφηκαν. Βυζαντινοί, Άραβες, Σταυροφόροι, Σελτζούκοι, Μογγόλοι, ακόμα και ο Ατατούρκ, «ο πατέρας του έθνους», του οποίου οι φωτογραφίες σε ακολουθούν παντού στην Τουρκία, αγάπησαν αυτόν τον τόπο.

Σήμερα η Άγκυρα, τοποθετημένη στην καρδιά της χώρας, είναι ένα κομμάτι της «αληθινής» Τουρκίας που παραμένει αναλλοίωτο από τον τουρισμό. Βρίσκεται πραγματικά στα σύνορα όπου η Ανατολή συναντάει τη Δύση. Οι ευρωπαϊκές επιρροές, σε συνδυασμό με αυτές της Μέσης Ανατολής, έχουν χρωματίσει την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τις τέχνες, τη νυχτερινή ζωή.

Eπίσκεψη στο Μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν συγχωνευτεί, για να χτίσουν μια πόλη με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Όταν λοιπόν κανείς φτάνει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, το πρώτο πράγμα που αισθάνεται είναι –ας μου επιτραπεί ο όρος– «ελευθερία», με τη χωροταξική έννοια της λέξης. Η Άγκυρα είναι μια ευρύχωρη πόλη με ψηλά κτίρια, που δεν σε πολιορκούν, ούτε κρέμονται από πάνω σου. Αντίθετα με το αντίπαλον δέος της, την πολυδιαφημισμένη και κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα παραμένει άγνωστη και ατμοσφαιρική, αφήνεται στα χέρια του έμπειρου ταξιδιώτη να την ανακαλύψει και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

Σε αυτή την πόλη δεν είναι αυτονόητο, όπως αλλού στην Τουρκία, ότι μπορείς να κάνεις τις αγορές σου σε ευρώ ή δολάρια. Όλοι προτιμούν τις λίρες. Δεν ακούς ρωσικά ή κινέζικα σε κάθε γωνιά, ούτε θα συναντήσεις τα ενοχλητικά τεράστια γκρουπ τουριστών. Σε κάποια πράγματα είναι πιο ευρωπαϊκή από την Κωνσταντινούπολη, σε άλλα πολύ πιο τουρκική από άλλες περιοχές. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα, θα «συναντήσεις» τον Ατατούρκ. Δρόμοι, δημόσια κτίρια και πλατείες φέρουν το όνομά του. Επισφραγίζοντας τη μοναδικότητά του ως ηγέτη, το κοινοβούλιο έχει μάλιστα ψηφίσει την απαγόρευση χρήσης του ονόματος Ατατούρκ, ακόμα και για τους απογόνους του.

ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Η Άγκυρα, παρότι έχει ηλικία 2.700 ετών, πήρε το χρίσμα της πρωτεύουσας λιγότερο από εκατό χρόνια πριν και έγινε το σύμβολο του αγώνα του τουρκικού λαού για την εθνική απελευθέρωση και της έναρξης μοντέρνων μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών στη χώρα και στην κοινωνία. Ακόμα και πίσω στις μέρες του σουλτανάτου, ήταν στην Άγκυρα που έλαβε χώρα η πρώτη εθνοσυνέλευση στο παλιό κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Από το μπαλκόνι του, στις 29 Οκτωβρίου 1923, ο Μουσταφά Κεμάλ ανακοίνωσε την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Γιατί όμως διάλεξε την Άγκυρα ως νέα πρωτεύουσα; Πρώτον, γιατί αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην ιστορία – η νέα πρωτεύουσα συμβόλιζε τη μετάβαση από το σουλτανάτο, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, σε ένα κοσμικό κράτος με μοντέρνο σύνταγμα, ποινικό και αστικό κώδικα, αλφάβητο και σύστημα παιδείας. Δεύτερον, λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης. Εκατοντάδες χιλιόμετρα αχανούς γης αποτέλεσαν φυσικό οχυρό και προστάτευαν την πόλη από ξαφνικές επιθέσεις, αντίθετα με την Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν πιο ευάλωτη λόγω της εγγύτητάς της με τη θάλασσα.

 

Ουσιαστικά πρΤο λευκό τζαμί Kocatepe Camii είναι το μεγαλύτερο της Τουρκίας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)όκειται για δύο πόλεις σε μία. Το μοντέρνο κοσμικό κράτος συνυπάρχει με τη βαθιά θρησκοληψία. Εδώ βρίσκεται ο πολιτικά «ιερός ναός» του κεμαλισμού, το μαυσωλείο του Ατατούρκ (Anitkabir) στην κορυφή του λόφου Rasattepe, εδώ και το θρησκευτικό ορόσημο της Άγκυρας, το μεγαλοπρεπές λευκό τζαμί Kocatepe Camii (Dr. Mediha Eldem Sk. No.67), το μεγαλύτερο της Τουρκίας, που αποτελεί τον λαμπρότερο χώρο λατρείας του ισλαμισμού στη χώρα.

Είναι η πόλη των επισήμων, των διπλωματών και των φοιτητών –όλοι οι μεγάλοι κρατικοί θεσμοί, η έδρα της κυβέρνησης, οι πρεσβείες και τα μεγάλα πανεπιστήμια βρίσκονται εδώ–, μια μοντέρνα μητρόπολη χτισμένη με ένα πολύ προσεκτικό ρυμοτομικό σχέδιο και προγραμματισμό. H ταχύτατη ανάπτυξη που ακολούθησε την ανακήρυξη της Άγκυρας σε νέα πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης μετανάστευσης από τις αγροτικές περιοχές, ενθάρρυνε αυτή τη μοναδική ανατολική νεωτερικότητα. Μέχρι τότε, η επαρχιακή πόλη των μόλις 75.000 κατοίκων ήταν γνωστή αποκλειστικά για τις πανέμορφες γάτες της και το μοχέρ (μαλλί από κατσίκες). Οι γάτες ακόμα και σήμερα χαίρουν μεγάλου σεβασμού. Σε ολόκληρη την πόλη υπάρχουν αυτόματοι πωλητές για γατοτροφές, που για να τις αγοράσει κανείς δεν χρειάζεται χρήματα. Αρκεί να τοποθετήσει αντί νομίσματος ένα ανακυκλώσιμο είδος σε πλαστικό ή γυαλί.

Γκαλερί, στούντιο τέχνης και μουσικές σκηνές ξεπηδούν από παντού, σε κάθε γωνιά, και ενισχύουν την ακμάζουσα τοπική καλλιτεχνική κοινότητα. Ο Nuri Abac υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους εικαστικούς με καταγωγή από την Άγκυρα. Οι πίνακές του είναι περιζήτητοι: είχε ζωγραφίσει την καθημερινή ζωή, σε συνδυασμό με σουρεαλιστικά στοιχεία του φολκλόρ της Ανατολίας και της μυθολογίας. Τέλος, λίγοι Τούρκοι μουσικοί υπήρξαν τόσο αγαπητοί όσο ο Baris Manco – από τους πρωτοπόρους του ροκ της Ανατολίας, που συνδύαζε τις μελωδίες της λαϊκής μουσικής με τους ψυχεδελικούς ήχους της δεκαετίας του 1970. Η συναυλία του το 1985 στην Άγκυρα ακόμη συζητιέται και μνημονεύεται.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

 

H θέα από την ακρόπολη της Άγκυρας (Hisar). (Φωτογραφία: Shutterstock)

Σιωπηλός μάρτυρας μιας εποχής αρχαίων μαχών είναι η ακρόπολη της Άγκυρας (Hisar), χτισμένη σε έναν από τους ψηλότερους λόφους της πόλης. Τα εξωτερικά τείχη του φρουρίου χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα, ενώ τα εσωτερικά από τον 7ο αιώνα. Όταν περιπλανιέσαι εντός της οχύρωσης μέσα στα στενά σοκάκια –κάποια από τα οποία κατοικούνται ακόμα–, έχεις την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

Παλαιά κτίρια έχουν μετατραπεί σε πολύχρωμα καφέ και μικρά μαγαζάκια με περιποιημένες προσόψεις. Όλα είναι διατηρημένα και συντηρημένα με μεγάλη φροντίδα. Όχι μακριά από τη νότια πύλη του κάστρου βρίσκεται ο μιναρές ενός από τα πιο παλιά μουσουλμανικά κτίρια της πόλης: το τζαμί Allaaddin χτίστηκε το 1231 και περιβάλλεται από έναν από τους πιο όμορφους κήπους της πόλης, που την άνοιξη είναι στα καλύτερά του.

H κεντρική αγορά, που συνδυάζει τον σκεπαστό χώρο με τα εμπορικά μαγαζιά, βρίσκεται στο ίδιο σημείο από τον 15ο αιώνα. Χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα, σε καθένα από τα οποία πωλούνται διαφορετικά αγαθά, όπως δέρματα, κοσμήματα, μπαχάρια κ.ά. Το παλιό οθωμανικό μπαζάρ Mahmut Pasa έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί στο Μουσείο των Ανατολικών Πολιτισμών (Gözcü Sk. No.2). Κάθε γωνιά του σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια διαφορετική περίοδο της τουρκικής ιστορίας μέσα από έναν πλούτο συλλογών και εκθεμάτων (παλαιολιθικών, νεολιθικών, ασσυριακών, φρυγικών, ρωμαϊκών κ.ά.), υψώνοντας ταυτόχρονα ένα πέπλο μυστηρίου για τον επισκέπτη.

Πολλά από τα όμορφα οθωμανικά κτίρια της γειτονιάς Χαμάμονου στεγάζουν σήμερα καφέ και εστιατόρια. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Η μικρή γειτονιά Χαμάμονου (Hamamönü) πολύ εύκολα μπορεί να σε «βυθίσει» στους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι μια ιστορική συνοικία με στενά λιθόστρωτα δρομάκια που περιστρέφονται σαν λαβύρινθος, αποκαλύπτοντας πανέμορφα οθωμανικά κτίρια, τα οποία τώρα στεγάζουν πολυάριθμα μικρά καφέ και εστιατόρια που σε παρασύρουν στις νοστιμιές της παραδοσιακής τουρκικής κουζίνας: μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μαντέ (χειροποίητα ζυμαρικά) και κουζού ταντίρ (αρνίσιο κρέας). Εδώ βρίσκεται και το ανακαινισμένο σπίτι του ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, συγγραφέα των στίχων του εθνικού ύμνου της Τουρκίας. Τα σημεία ενδιαφέροντος στο Χαμάμονου είναι πολλά· ξεχωρίζουν το χαμάμ Karacabey (Talatpasa Blv No.101), που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, και το τζαμί Taceddin Sultan (Mehmet Akif Ersoy Sk. No.5). Κατά μήκος του δρόμου Sanat Sokagi, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν διάφορους καλλιτέχνες και παραδοσιακούς τεχνίτες επί το έργον, έχοντας την ευκαιρία να αγοράσουν τις δημιουργίες τους. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας με μια στάση στο Bahcem Cafe (Sarikadi Sokak No.5) για καφέ στη χόβολη και μεζέδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πλατεία Victoria διακρίνεται η αρ νουβό είσοδος του μετρό, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Hector Guimard. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μόντρεαλ by locals

Μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, τη διασκέδαση στους ανοιχτούς χώρους και τις κουζίνες του κόσμου.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στάση για ξεκούραση έξω από τις δίδυμες εκκλησίες του Τορίνο, San Carlo και Santa Cristina. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τορίνο by locals

Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λουκούλλειο γεύμα με θαλασσινά και μια γειτονιά που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το Delfshaven είναι από τις λίγες περιοχές του Ρότερνταμ που γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Ρότερνταμ by locals

Στο Kralingse Bos, το μεγαλύτερο πάρκο του Ρότερνταμ, βρίσκεται ο ωραιότερος ίσως κήπος της πόλης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Ινδία έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου βουδιστική.

Πρώτη φορά στην Ινδία

Ένα μωσαϊκό από φυλές, θρησκείες, πολιτισμούς που ανθούν σε εντελώς διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα σκαλιά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αποτελούν σημείο συνάντησης για τις περιηγήσεις στην πόλη.

Ελσίνκι by locals

Ένα κοκτέιλ μπαρ με πολλές διακρίσεις, το πιο διάσημο «λουλούδι» της Φινλανδίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η περιοχή της Μάρπησσας με τον λόφο του Κέφαλου, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα

Πάρος: Χωριά - έκπληξη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την ευχαριστηθείς από το να ανακαλύψεις τις γοητευτικές διαφορές της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο αξέχαστος φιδίσιος δρόμος από τη Χώρα προς την Ανώπολη. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Σφακιά: Ελευθερία στον Νότο

Eίναι πια τουριστικά έτσι κι αλλιώς, και οι επισκέπτες βρίσκουν εδώ ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς και δύσκολο όμως την ίδια ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πεζοπορώντας στο Μονοπάτι του Λιχτενστάιν, μήκους 75 χλμ., που περιλαμβάνει 133 στάσεις. (Φωτογραφία: Marina Pascucci/The New York Times)

Happy Birthday, Λίχτενσταϊν

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 300ή επέτειο από την ίδρυση του μικρού ευρωπαϊκού κρατιδίου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γεφύρι στην πετρόκτιστη Ηγεμονική Οδό, που φτιάχτηκε όταν η Σάμος ήταν αυτόνομο κρατίδιο (1834-1912), έξω από το χωριό Κουμαραδαίοι. (Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ)

Πεζοπορώντας στη Σάμο

Οι πεζοπορικές διαδρομές είναι σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη πολλών περιοχών της Ελλάδας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο κόσμος απολαμβάνει τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες στο πάρκο Princes Street Gardens. (Φωτογραφία: Peter Hirth/laif)

Εδιμβούργο by locals

Στη σκηνή του θρυλικού αυτού comedy club έχουν ανέβει πολύ γνωστά ονόματα κωμικών και μερικά από τα καλύτερα σόου στην πόλη. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Μυρτιώτισσα, με τα κρυστάλλινα νερά και τη χρυσή αμμουδιά, παραμένει αγαπημένη παραλία για γυμνιστές και φυσιολάτρες. (Φωτογραφίες: Τζούλια Κλήμη)

Τα καλύτερα της Κέρκυρας

Από το Νησάκι, στη βορειοανατολική ακτή, θα στρίψετε αριστερά στον φιδογυριστό δρόμο που οδηγεί στον Παντοκράτορα – το ψηλότερο ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών στη συνοικία Marzili είναι προορισμός για όσους αναζητούν vintage ρούχα και αντικείμενα.

Bέρνη by locals

Βουτιά στη μεγαλύτερη ανοιχτή πισίνα της Ελβετίας, σαββατιάτικο brunch στο εστιατόριο που «δεν πετάει τίποτα» και το πιο ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η παραλία του Κάστρου Κυλλήνης

Ηλεία: Πολιτιστικό σαφάρι

Η Ηλεία είναι παράξενη, δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψεις έναν τόπο που από τη μία είναι γεμάτος θησαυρούς
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
H Μονή Προδρόμου «κρέμεται» πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Αρκαδία: Στολίδια από πέτρα

Η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με την πλούσια φύση της, την έχουν καθιερώσει ως προορισμό όλο τον χρόνο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η παιδική ανεμελιά στα καλύτερά της, στη νότια όχθη του Τάμεση

Λονδίνο by locals

Βλέπουμε έργα τέχνης πάνω σε τσίχλες, δοκιμάζουμε γεύσεις Καραϊβικής και πίνουμε μπίρα στην παμπ των ντόπιων
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X