ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ρομαντική ιστορία πίσω από το ουίσκι Rosebank

Το Rosebank Distillery, που βρίσκεται στις όχθες αυτού του ιστορικού καναλιού, έχει μια πλούσια και συναρπαστική ιστορία γεμάτη ανατροπές

Γράφει η Shemaine Bushnell Kyriakides

 

Το Rosebank. Ένα τόσο ρομαντικό όνομα, σωστά; Φέρνει στο μυαλό εικόνες από ανθισμένα τριαντάφυλλα και ήσυχα ποτάμια. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την προέλευση του ονόματος, αλλά οι φήμες λένε ότι μπορεί να εμπνεύστηκε από τα τριαντάφυλλα που ανθίζουν κατά μήκος των όχθων του καναλιού Forth and Clyde. Αυτό το κανάλι, που άνοιξε το 1790, ένωνε το Εδιμβούργο με τη Γλασκώβη και επέτρεπε τη μεταφορά αγαθών, καθώς και του ουίσκι Rosebank, σε όλο τον κόσμο.

Μετά την αξέχαστη εμπειρία μου στο αποστακτήριο Glengoyne με τον διασκεδαστικό Arthur, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο. Ωστόσο, κατέστη δυνατό να συμβεί. Ανυπομονούσα να δοκιμάσω ένα παλαιωμένο ουίσκι, κάθε μπουκάλι του οποίου ξεπερνούσε τις 2.500 λίρες, καθώς πρόκειται για ουίσκια από την εποχή πριν το αποστακτήριο κλείσει το 1993.

Η περιπέτειά μας ξεκίνησε μια ζεστή μέρα στη Σκωτία. Ο καιρός ήταν καλός καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, καθώς επισκεφθήκαμε το Falkirk για μια αποκλειστική ξενάγηση του πρόσφατα ανακατασκευασμένου αποστακτηρίου Rosebank, προτού ανοίξει και πάλι στο κοινό στις 7 Ιουνίου. Μας υποδέχτηκε η Lucy, μια πρέσβειρα της Rosebank, ντυμένη όπως οι γυναίκες του 1890, γεγονός που ενίσχυσε την ιστορική ατμόσφαιρα. Εμφανίζονταν σαν να είχε βγει από μια μηχανή του χρόνου, έτοιμη να μας ξεναγήσει στο ιστορικό παρελθόν και το δυναμικό μέλλον του αποστακτηρίου.

Το Rosebank Distillery, που βρίσκεται στις όχθες αυτού του ιστορικού καναλιού, έχει μια πλούσια και συναρπαστική ιστορία γεμάτη ανατροπές. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1840 και γρήγορα απέκτησε φήμη για το υψηλής ποιότητας single malt ουίσκι του. Επί δεκαετίες, ευημερούσε, παράγοντας εξαιρετικό ουίσκι. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση οδήγησε στο κλείσιμό του το 1993, αφήνοντας το κτίριο σε ερείπια και τους πολύτιμους αποστακτήρες του στο έλεος του χρόνου.

Αλλά η ιστορία του Rosebank δεν τελειώνει εκεί. Το 2017, η Ian Macleod Distillers, ένας διεθνής εμφιαλωτής ουίσκι, ανέλαβε την αναβίωση του Rosebank. Αγόρασαν τον χώρο του αποστακτηρίου και το εμπορικό σήμα Rosebank, επαναφέροντας αυτόν τον ιστορικό παραγωγό σε ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Μαζί με τον χώρο, κληρονόμησαν και βαρέλια με ουίσκι που είχαν ωριμάσει, καθιστώντας κάθε υπάρχουσα φιάλη Rosebank Whisky σπάνια και εξαιρετικά πολύτιμη, με καμία να μην είναι διαθέσιμη για λιγότερο από 2.500 λίρες.

Η Lucy μας ξενάγησε στο όμορφα ανακαινισμένο αποστακτήριο, όπου το παλιό και το νέο αναμειγνύονται άψογα. Τα αυθεντικά υλικά, όπως το ξύλο και τα μέταλλα, ενσωματώθηκαν στη νέα δομή, δημιουργώντας μια απτή σύνδεση με το παρελθόν. Καθώς άγγιζα το ξύλο, το οποίο ήταν ηλικίας άνω των 100 ετών και είχε ανακτηθεί από το αρχικό εργοστάσιο, το οποίο τώρα σχηματίζει έναν τοίχο στο νέο αποστακτήριο, μπορούσα να νιώσω την ενέργεια των ανθρώπων που κάποτε εργάζονταν εκεί. Αυτό το μέρος ήταν το καμάρι του Falkirk, παρέχοντας τις περισσότερες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινότητα. Αλλά περισσότερο από αυτό, η εμβέλεια του αποστακτηρίου ήταν παγκόσμια, με το ουίσκι του να εξάγεται μέχρι την Αυστραλία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, άκουγα στο μυαλό μου το θόρυβο και τις συζητήσεις των εργατών του παρελθόντος. Η φασαρία της ακμής του αποστακτηρίου αντηχούσε στη σκέψη μου. Η τεχνική ξενάγηση ήταν λεπτομερής, παρόμοια με αυτή που βίωσα στο Glengoyne, αλλά με τη δική της μοναδική γοητεία. Η Lucy εξήγησε πώς οι αποστακτήρες, που είχαν ανακατασκευαστεί λόγω κλοπής, είχαν διατηρήσει το αρχικό τους σχήμα, συμβάλλοντας στη μοναδική γεύση του Rosebank. Τα washbacks, απαραίτητα για τη διαδικασία ζύμωσης, είναι κατασκευασμένα από μοναδικό πεύκο του Όρεγκον, γνωστό για το ξεχωριστό χρώμα και τη γεύση του.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, εξερευνήσαμε τον αποθηκευτικό χώρο, έναν θησαυρό με ουίσκι που παλαιώνει από τις δεκαετίες του 1970, του '80 και του '90, αλλά και ακόμη παλαιότερα! Ήταν δροσερά, ήρεμα και σιωπηλά - μια μάλλον "ζεν" εμπειρία, αν με ρωτάτε. Θα μπορούσα εύκολα να είχα βγάλει το στρώμα γιόγκα μου και να εξασκήσω μερικές στάσεις πολεμιστή, αλλά η Lucy ήταν πρόθυμη να μας δείξει το επόμενο δωμάτιο, οπότε συνεχίσαμε. Καθώς γινόταν σιγά-σιγά η εξαγωγή, ο πειρασμός να "δανειστούμε" ένα βαρέλι μαζί με έναν συνάδελφο δημοσιογράφο ήταν μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί φυλάσσεται ουίσκι αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Και έτσι, ήμουν εκεί, στην αίθουσα γευσιγνωσίας... Η πιο σημαντική στιγμή είχε έρθει επιτέλους! Είχα επιτέλους την ευκαιρία να δοκιμάσω ένα σπάνιο διαμάντι. Εκεί, το ποτήρι γευσιγνωσίας ήταν τοποθετημένο μπροστά μου, κομψά. Ήταν ένα υπέροχο ποτήρι γευσιγνωσίας με ένα τριαντάφυλλο χαραγμένο μέσα του, γεμάτο με μια νότα ουίσκι στο εσωτερικό του. Ήταν ένα ουίσκι 32 ετών, που αποστάχθηκε όταν ήμουν στα είκοσί μου - μια εποχή που τώρα φαίνεται να έχει περάσει δεκαετίες. Τα ελαφριά, φρουτώδη αρώματα με μετέφεραν στο χρόνο, θυμίζοντάς μου το ιστορικό παρελθόν του αποστακτηρίου. Ήταν πράγματι μια μοναδική εμπειρία.

Καθώς ολοκληρώναμε την επίσκεψή μας, ρίχνοντας μια ματιά στην αυθεντική καμινάδα, η οποία είχε την τιμητική της στην πόλη για πάνω από 200 χρόνια, διατηρημένη μέσα στις ανακαινίσεις, σκέφτηκα στο μυαλό μου εργάτες με σκούφους που ετοιμάζονταν για την ημέρα τους, ίσως ζεσταίνοντας τους εαυτούς τους με μια γουλιά ουίσκι. Οι ήχοι και τα αξιοθέατα των περασμένων ημερών αντηχούσαν στο μυαλό μου, κάνοντας το Rosebank να φαίνεται σαν μια ζωντανή, αναπνέουσα οντότητα. Αυτό το ιστορικό αποστακτήριο, που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, αποτελεί απόδειξη της διαχρονικής κληρονομιάς του ουίσκι της Σκωτίας, έτοιμο να μαγέψει νέες γενιές εραστών του ουίσκι.

Η αναβίωση του Rosebank δεν αφορά μόνο το ουίσκι, αλλά και την επανασύνδεση με την ιστορία και τον εορτασμό της δεξιοτεχνίας που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Αυτό το ταξίδι στο Rosebank ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή ξενάγηση - ήταν ένα βήμα πίσω στο χρόνο, μια εξερεύνηση της κληρονομιάς και ένας εορτασμός ενός από τα πιο αγαπημένα αποστακτήρια της Σκωτίας. Καθώς έφευγα, ένιωσα βαθιά εκτίμηση για τις προσπάθειες διατήρησης και αναβίωσης αυτής της εμβληματικής εγκατάστασης. Ανυπομονώ να επιστρέψω και να δοκιμάσω το πρόσφατα εμφιαλωμένο ουίσκι Rosebank, γνωρίζοντας την πλούσια ιστορία και την αφοσίωση που υπάρχει σε κάθε σταγόνα. Και ελπίζω, αυτή τη φορά, να είναι ένα μπουκάλι που θα μπορώ να αντέξω οικονομικά!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση