ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:17
 

Mεξικό: Για προχωρημένους

Εστιατόρια, καντίνες και αγορές για foodies που βλέπουν το φαγητό σαν περιπέτεια στο Μεξικό

Newsroom Κ, Αθήνα

Λίγα μέρη στον κόσμο διαθέτουν τον πλούτο ιστορίας και κουλτούρας που έχει η Πόλη του Μεξικού. Από την προ-ισπανική περίοδο (οπότε έζησαν στην περιοχή εθνοτικοί λαοί, όπως οι Μάγια, οι Αζτέκοι, οι Τολτέκοι, οι Ολμέκοι) και την αποικιοκρατία (μετά το 1519) ως τη σύγχρονη εποχή, δεν έπαψε να γεννά πολιτισμό και να εμπνέει τόσο τις τέχνες όσο και τη γαστρονομία.

Μικρά εστιατόρια και πάγκοι στους δρόμους πωλούν παραδοσιακά μεξικάνικα εδέσματα, ενώ δεν λείπουν και τα πιο προσεγμένα εστιατόρια με δημιουργικές εκδοχές κλασικών πιάτων. Οι αγορές παραμένουν ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ζωή και την εξέλιξη της μαγειρικής, καθώς εκεί θα βρείτε ό,τι πιο καινούργιο και ενδιαφέρον γαστρονομικά υπάρχει στην πόλη. Αυτό συμβαίνει διότι στην κουζίνα της αναγνωρίζει κανείς όχι μόνο την προφανή σύνδεσή της με την Ισπανία, αλλά και επιρροές από άλλους κατακτητές καθώς και από τις χώρες μετανάστευσης των Μεξικανών, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, κ.ά. Ακολουθήστε μας σε αγαπημένα στέκια για καλό φαγητό και άλλες όμορφες εκπλήξεις.

ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
 
Restaurante Nicos
Ανεπιτήδευτα κομψό, με λευκά τραπεζομάντιλα, γοητευτικές πορσελάνες και μουσικές επιλογές που δεν ενοχλούν, σερβίρει το καλύτερο πρωινό για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο σεφ Gerardo Vazquez Lugo υπηρετεί την τοπική κουλτούρα της γαστρονομίας βασιζόμενος σε ντόπια προϊόντα. Καθόλου τυχαία είναι και ο ιδρυτής του κινήματος Slow Food στο Μεξικό. Αν είστε «ανοιχτοί» στο να παραγγείλετε γκουακαμόλε για πρωινό, θα διαλέξετε τα υλικά που προτιμάτε και θα δείτε να το φτιάχνουν μπροστά στα μάτια σας.
|| Avenida Cuitlahuac 3102, στην περιοχή  Colonia Claveria


Chilaquiles (αριστερά) (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

La Esquina del Chilaquil
Στη μοδάτη περιοχή La Condesa, ένας από τους πιο δημοφιλείς πωλητές δρόμου θα ετοιμάσει για εσάς το πιο διάσημο μεξικάνικο πρωινό. Οι chilaquiles είναι τραγανές τορτίγιες (σαν νάτσος) σερβιρισμένες με κόκκινη ή πράσινη σάλτσα, τυρί, ξινόκρεμα και κρεμμύδια - εδώ τα βάζουνσε bolillos, ένα ψωμάκι σαν μπαγκέτα, για να μπορείτε να το φάτε στον δρόμο. Έχει πάντα πολύ κόσμο και το φαγητό τελειώνει νωρίς, γι’ αυτό να είστε εκεί πριν από τις 11.00.
|| Alfonso Reyes και Tamaulipas, Colonia Condesa

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
 
Fonda Mi Lupita
Ένα μικρό στέκι που ειδικεύεται στα πιάτα που φτιάχνονται με mole, τη σάλτσα που θεωρείται σήμα κατατεθέν της μεξικάνικης κουζίνας και παρασκευάζεται με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, μαύρο πιπέρι και μπαχαρικά, πιπεριά τσίλι, κανέλα, κύμινο και κάποιο φρούτο. Οι ιδιοκτήτες του, ο Rosendo Gutierrez με τη σύζυγό του, αποφάσισαν πριν από 60 χρόνια να φτιάξουν ένα εστιατόριο που θα σερβίρει πιάτα με τη δική τους -μοναδική- mole, την οποία εμπνεύστηκαν συνδυάζοντας δύο συνταγές από τις πόλεις καταγωγής τους. Το εγχείρημα πέτυχε, η σάλτσα τους είναι εξαιρετική και η συνταγή φυσικά μυστική. Εντελώς εμπιστευτικά μάς είπαν ότι περιέχει τρία είδη τσίλι και πολλά καρυκεύματα, σ’ ένα σύνολο 30 συστατικών. Το αγαπημένο μας πιάτο ήταν το Enchiladas Especiales, με τορτίγιες καλαμποκιού, στήθος κοτόπουλου, δύο είδη τυριού και κρεμμύδι.
|| Buen Tono 22-4, στο Ιστορικό Κέντρο  


Fonda Mi Lupita

Merendero Las Lupitas
Στη γοητευτική  περιοχή Coyoacan, όπου βρίσκεται και το μουσείο Frida Kahlo Blue House, το εστιατόριο εκπροσωπεί επάξια τις κουζίνες από τις βόρειες περιοχές Chihuahua και Sinaloa. Ο χώρος είναι όμορφα διακοσμημένος σε μεξικάνικο στιλ, με φωτεινά χρώματα, ξύλινα έπιπλα και χειροποίητα αντικείμενα. Η εξυπηρέτηση είναι εξαιρετική και το φαγητό το καλύτερο στο είδος του στην πόλη. Δοκιμάστε το menudo, ένα πιάτο που συνδυάζει την κλασική pancita (σούπα πατσά) με pozole (σπόρους καλαμποκιού), ή νόστιμα chivichangas (μπουρίτο) ή quesadillas (τορτίγιες) με γέμιση από φασόλια και τυρί Chihuahua, σάλτσα guajillo (από αποξηραμένες τσίλι πιπεριές), μαύρο πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο και ζωμό από μοσχάρι ή ψάρι - ανάλογα το πιάτο που συνοδεύει.
|| Plaza Santa Catarina 4, Colonia Del Carmen, Coyoacan


Menudo, Ο ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΣ (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

ΔΕΙΠΝΟ «ΑΣΤΕΡΙΩΝ»
 
Pujol
Το Pujol, με τρία αστέρια Michelin, ενδείκνυται για μια ιδιαίτερη περίσταση. Βρίσκεται στην ακριβή γειτονιά του Polanco και σερβίρει την πιο σύγχρονη και ευφάνταστη εκδοχή της μεξικάνικης κουζίνας. Παραγγείλτε το μενού με τα εκμοντερνισμένα παραδοσιακά πιάτα που επιμελείται ο σεφ Enrique Olvera και θα μάθετε πώς το απλό φαγητό του δρόμου μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για την υψηλή γαστρονομία. Το μέρος είναι δημοφιλές και χρειάζεται κράτηση!
|| Francisco Petrarca 254, Polanco

Limonseros
Σε μια πόλη γεμάτη από στέκια που ειδικεύονται σε κάτι, ο Juan Pablo Ballesteros διάλεξε να σερβίρει μια αυθεντική προ-ισπανική λιχουδιά: escamole ή αυγά μυρμηγκιού. Τα λευκά αυγά, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού το καθένα, σερβίρονται ως ορεκτικό μαζί με φασόλια ayocotes ή κόκκινα scarlet. Τα κυρίως πιάτα περιλαμβάνουν επίσης παραδοσιακές γεύσεις από διάφορες περιοχές, όπως cochinita pibil, από τη χερσόνησο του Γιουκατάν: σιγοψημένο χοιρινό με μια σάλτσα από καυτερό πιπέρι annatto, που δίνει στο κρέας εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Αρχικά μαρινάρεται σε χυμό από εσπεριδοειδή και μετά τυλίγεται σε φύλλα μπανάνας. Για επιδόρπιο δοκιμάστε την crème brûlée, με το ιδιαίτερο άρωμα που της δίνει το φρούτο mamey.
|| Allende 3, Ιστορικό Κέντρο

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ TACOS 
 
Το γνωστό μεξικάνικο σνακ υπάρχει παντού, σε υπαίθριους πωλητές και εστιατόρια. Ξεχωρίσαμε δύο μέρη, παρότι η επιλογή ήταν δύσκολη.


El Vilsito

El Vilsito
Το πρωί λειτουργεί σαν συνεργείο αυτοκινήτων και το βράδυ σαν τακερία, με τρεις μεγάλες σούβλες (δίπλα από το γκαράζ) να ψήνουν γευστικούς γύρους μέχρι αργά. Φτιάχνει από τα καλύτερα «tacos al pastor» (τάκος με γέμιση από γύρο χοιρινό) στην πόλη.  
|| Avenida Universidad 274, Colonia Narvarte

Tacos de Canasta La Abuela
Θα βρείτε το καροτσάκι του 73χρονου Arnulfo Serafin Hernandéz κοντά στο οικονομικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού. Τα διάσημα «tacos de canasta» φτιάχνονται με τορτίγιες καλαμποκιού περασμένες ίσα ίσα από το τηγάνι με λίγο λάδι και γέμιση είτε από κοτόπουλο με σάλτσα πράσινης mole, είτε cochinita pibil ή tinga de pollo (κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα) ή ternera (μοσχάρι). Έπειτα τοποθετούνται μέσα σε ένα ψάθινο καλαθάκι, τυλιγμένα με ύφασμα και σκεπασμένα με μεμβράνη, για να διατηρούν την υγρασία τους.
Γωνία Rio Rhin και Rio Lerma, μπροστά από το Bancomer (το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας), Colonia Cuauhtémoc


Tacos de Canasta La Abuela

ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ
 
Η Πόλη του Μεξικού διαθέτει από τις πιο ενδιαφέρουσες υπαίθριες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Mercado Xochimilco
Στον βιότοπο της λίμνης Xochimilco (Σοτσιμίλκο) θα περιηγηθείτε στο Mercado Xochimilco, που στην πραγματικότητα είναι δύο αγορές: η Xochitl Zona είναι η κεντρική αγορά, όπου ντόπιοι και ξένοι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους, ενώ στο Mercado de Flores θα βρείτε λουλούδια και θα δοκιμάσετε «chileatole», μια προ-ισπανική δυναμωτική σούπα που περιλαμβάνει καλαμπόκι, καυτερά πιπέρια, χυμό από φρούτα και λουλούδια, ταμάλες (μεξικάνικη πίτα), quesadillas και λαχανικά κομπόστα.
|| Vicente Guerrero and 16 de Septiembre, Xochimilco Center

Mercado San Juan di Pugibet
Η Mercado San Juan di Pugibet έχει ιστορία αιώνων. Είναι το μοναδικό μέρος στη Γη, όπου βρίσκει κανείς καθημερινά: λάχανο bok choy, κρέας στρουθοκάμηλου, μαυρομάτικα φασόλια και σάλτσα chicatana (που φτιάχνεται από τα ιπτάμενα μυρμήγκια της πόλης Oaxacan).
|| Ernesto Pugibet 21, Ιστορικό Κέντρο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Restart - Το μήνυμα που γίνεται κίνημα

«Restart with Elena Stavrou Syrou!!!!!! Interesting!»
Christos A.  |  17:12

Restart - Το μήνυμα που γίνεται κίνημα

«Ontos mia freska nota stin politiki kai eidika ston Synagermo, sou euxomai na meineis pisti stis aksies ...»
Nikolas  |  16:46

Κατήγγειλε τον Γεάδη στην Αστυνομία η Νατάσα Ιωάννου

«Προσπαθούσε να μιμιθεί το μεντορα του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη.»
Christos A.  |  15:53

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Mέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού ψαρεύουν με το περίφημο νταλιάνι στην περιοχή Λασκάρα

Μόνο Πρέβεζα

Η Πρέβεζα σε ένα διαχρονικά στρατηγικό σηµείο, στήνει σήµερα τραπεζάκια στην περαντζάδα µπροστά στη θάλασσα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Οι δρόμοι της Alfama είναι από τους πιο γραφικούς της Λισαβόνας

Λισαβόνα by locals

Ένα διάσημο παζάρι, παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα και όμορφοι κήποι για ξεκούραση
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Άποψη του συννεφιασμένου Nyhavn

Ιστορίες της Κοπεγχάγης

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου συναντά τις παιδικές της αναμνήσεις σε μινιμαλιστικά καφέ, νεωτερικά μουσεία και κομψές ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου μοιάζει να πλέει στα νερά του Έλβα

Aμβούργο by locals

Η πιο παλιά καντίνα του λιμανιού, ένας δρόμος αφιερωμένος στη street art και θέα πάνω από την πόλη
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο εντυπωσιακός καταρράκτης στις Θερμοπύλες εξαγνίζει σώμα και νου

Φθιώτιδα: Στην πηγή

Η γεωγραφική περιοχή της σημερινής Φθιώτιδας διαθέτει μεταξύ άλλων τις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Θέα στους ουρανοξύστες του Μανχάταν από το παρατηρητήριο Top of the Rocks, στον τελευταίο όροφο του Rockefeller Centre

Νέα Υόρκη by locals

Ξεκινάμε την ημέρα με γεμιστά μπέιγκελ, κάνουμε βόλτα με τελεφερίκ πάνω από το Roosevelt Island και κλείνουμε τη βραδιά ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Σερράχη, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Παπούτσα.

Εκδρομή στο Παλαιχώρι

Το πλάνο ήταν να ξεκινήσουμε από το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς, το Παλαιχώρι και να μάθουμε περισσότερα για το χωριό αυτό
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Φιλαρμονική «Καποδίστριας», ή «κόκκινη», στα στενά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. (Φωτογραφία: Nikos Pilos/laif)

Αφιέρωμα Πάσχα: Επτάνησα

Οι φιλαρμονικές, το σπάσιμο της στάμνας και η πληθωρική γαστρονομία δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Πύργος Σαντορίνης «παίρνει φωτιά» από χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια.

Αφιέρωμα Πάσχα: Κυκλάδες

Πεζοπορίες με τη Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό, η Κούνια των ερωτευμένων στην Κύθνο, το λαμπριάτικο τραπεζι Σίφνου και Ανάφης. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μarktplatz, η πλατεία της Αγοράς. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Βαϊμάρη: Η πατρίδα του Bauhaus

Η καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που ίδρυσε ο Βάλτερ Γκρόπιους κλείνει φέτος τα 100 χρόνια και η ιστορική πόλη της ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Σούρουπο στην πλατεία Νίκης. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Kοζάνη: Άλλη ατμόσφαιρα

Όσοι της αφιερώσουν ένα Σαββατοκύριακο θα ανακαλύψουν μια μικρή και ασφαλή πόλη, που εδώ και έναν χρόνο είναι «smoke-free» ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γύρω από την Piazza di Spagna οι καλλιτέχνες του δρόμου πωλούν τα έργα τους

Ρώμη by locals

Ανακαλύψτε την πιο foodie συνοικία και την πιο όμορφη αυλή της Αιώνιας Πόλης και γευτείτε ιταλικό φαγητό του δρόμου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πανοραμική θέα του χωριού. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Ο Μυστράς ξανανιώνει

Την πρώτη ευεργετική επίδραση του Μυστρά τη νιώθεις περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο – ιδίως την άνοιξη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην Plaza de la Virgen Βlanca, το όνομα της πόλης είναι γραμμένο και στα καστιγιάνικα και στα βάσκικα. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Βιτόρια: Ώρα για τζάμπολ

O μέσος ταξιδιώτης μπορεί να μην έχει καν ακουστά το όνομα της Vitoria, ιδίως με τη βασκική ονομασία της, Gasteiz
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου μοιάζει να πλέει στα νερά του Έλβα.

Aμβούργο by locals

Η πιο παλιά καντίνα του λιμανιού, ένας δρόμος αφιερωμένος στη street art και θέα πάνω από την πόλη.
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X