ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:15
 

Ο Μυστράς ξανανιώνει

Την πρώτη ευεργετική επίδραση του Μυστρά τη νιώθεις περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο – ιδίως την άνοιξη

Newsroom Κ, Αθήνα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ

Η περιοχή γύρω από τη βυζαντινή καστροπολιτεία ανανεώνει το τουριστικό προφίλ της, με σημαντικές αφίξεις στον χώρο της φιλοξενίας.

Την πρώτη ευεργετική επίδραση του Μυστρά τη νιώθεις περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο – ιδίως την άνοιξη, με τα αγριολούλουδα και το τιτίβισμα των πουλιών να προσθέτουν τις ευχάριστες νότες τους. Η βυζαντινή πολιτεία αποτελείται από παλάτια, αρχοντικά, οχυρώσεις, εκκλησίες, μονές και κατοικίες. Η ίδρυσή της συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους και τον κατακερματισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 13ου αιώνα. Άρχισε να παρακμάζει στα τέλη του 18ου αιώνα και οι τελευταίοι κάτοικοι του Μυστρά έφυγαν για τη Σπάρτη το 1953.

Στην πλατεία του ομώνυμου χωριού, λιγοστά καφενεία και ταβέρνες εξυπηρετούν τους περαστικούς. Όμως, τον τελευταίο χρόνο ο Μυστράς γίνεται αυτόνομος προορισμός. Τη διαφορά κάνουν καινούργια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που δίνουν έμφαση στις υπηρεσίες περιποίησης σώματος και ψυχής. Το νέο ταξιδιωτικό προφίλ του συνδυάζει την περιήγηση στα βυζαντινά καλντερίμια με ποιοτική διαμονή και υψηλές υπηρεσίες ευεξίας.

ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΟΣΜΟ

Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε εναν λόφο με έντονη κλίση και φυσικό οχυρωματικό χαρακτήρα. Από τις δύο εισόδους του, η πρώτη στα νότια μοιάζει η πιο δημοφιλής. Όποιος θέλει, όμως, να ακολουθήσει τη χρονολογική του εξέλιξη είναι καλύτερα να προτιμήσει τη δεύτερη, που είναι και πιο ξεκούραστη ως κατηφορική. Στο ψηλότερο σημείο χτίστηκε το Κάστρο του Μυζηθρά, το 1249  (έτος ίδρυσης του Μυστρά) από τον Φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο, που ήθελε να ελέγχει από αυτό όλη την κοιλάδα του Ευρώτα. Η θέα στην εύφορη κοιλάδα είνα πολύ όμορφη από κάθε σημείο της καστροπολιτείας.


Στη Συνοικία των Παλατιών. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Επόμενη σημαντική στάση είναι η Αγία Σοφία, στη συνοικία των Παλατιών, που ίδρυσε στα μέσα του 14ου αιώνα ο Μανουήλ Καντακουζηνός, πρώτος δεσπότης του Μυστρά. Λίγο πιο κάτω, τα παλάτια θυμίζουν το γεφύρι της  Άρτας, λόγω των εργασιών αναστήλωσης, που ποτέ δεν ολοκληρώνονται ώστε να ανοίξουν για το κοινό. Σε αυτά έζησαν οι Καντακουζηνοί και οι Παλαιολόγοι. Να θυμίσουμε εδώ πως στον Μυστρά το 1448 στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο δεσπότης Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος.

Το μονοπάτι συνεχίζει, περνώντας από την Πύλη της Μονεμβασίας. Φτάνοντας στη Μονή Παντάνασσας, διαπιστώνεις πως ο Μυστράς δεν είναι απόλυτα εγκατελελειμμένος. Η μονή επανακατοικήθηκε το 1885 και σήμερα ζουν σε αυτήν έξι μοναχές. «Είμαι πολύ ευτυχισμένη», μου λέει η  72χρονη αδελφή Ακακία, με ένα απαλό μειδίαμα. Την κουβέντα μας συνοδεύει το κλασικό κέρασμα: τσάι του βουνού, γλυκό κουταλιού και λικέρ βύσσινο. Αρκετά νεότερή της, η αδελφή Αγνή μοιράζεται μαζί μας το δικό της μότο: «Μυστράς, κοσμικός – απόκοσμος». Προφανώς η ζωή εκεί περιλαμβάνει και τα δύο: την κοσμικότητα της καθημερινής συναναστροφής με τουρίστες κατά τις ώρες λειτουργίας του μνημείου και την απόκοσμα γοητευτική κατοίκησή του από έξι γυναίκες μόλις κλείσουν οι πύλες.


Η αδελφή Ακακία, μία από τις έξι μοναχές που κατοικούν σήμερα στη Μονή Παντάνασσας. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Συνεχίζοντας κατηφορικά, τα δρομάκια οδηγούν στη Μητρόπολη, με τον ναό του Αγίου Δημητρίου, του οποίου η ίδρυση τοποθετείται γύρω στο 1270. Πέρασε από διάφορα στάδια και πήρε τη σημερινή του μορφή κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Στη δυτική πτέρυγα της Μητρόπολης στεγάζεται και το Μουσείο του Μυστρά (τηλ. 27310-83377). Αρκετοί ακόμα ναοί σώζονται σε καλή κατάσταση ανάμεσα στα ερείπια κατοικιών και άλλων κτιρίων. Εδώ, εκτός από τουρίστες, κυκλοφορούν οι πιο καλοζωισμένες γάτες που έχω συναντήσει ποτέ στην ύπαιθρο. Τη φροντίδα τους επιμελούνται οι φύλακες και οι απαλές τους γούνες θυμίζουν γάτες σαλονιού. Μία από αυτές μας συνοδεύει έως την Περίβλεπτο, ένα πολύ αξιόλογο μνημείο στο νοτιοδυτικότερο άκρο του Μυστρά. Η πέτρινη είσοδος με το μονόγραμμα, η αυλή με τον αμυντικό πύργο της μονής και το αφιερωμένο στην Παναγία καθολικό (μέσα 14ου αιώνα) είναι γεμάτα διακοσμητικές λεπτομέρειες. Οι τοιχογραφίες του καθολικού ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικούς αγιογράφους και θεωρούνται από τα σημαντικότερα ζωγραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής τέχνης. Ρωτήστε στην είσοδο αν η Μονή Περιβλέπτου είναι επισκέψιμη την ημέρα που σας ενδιαφέρει. Είναι πολλά και σημαντικά τα μνημεία του Μυστρά και οι φύλακες δεν επαρκούν πάντα. Ενημερωθείτε για τα ωράρια λειτουργίας, ανάλογα με την εποχή (τον Μάρτιο 08.00-16.00, τηλ. 27310-25363, 6 ευρώ).

ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ «ΠΑΛΑΤΙΑ»

Στην πλατεία του χωριού του Μυστρά και στο κατάστημα με είδη δώρων Πορφύρα, η ιδιοκτήτριά του, Μαρία Τσιπόκα, αγιογραφεί και αυτή την περίοδο ολοκληρώνει ένα αντίγραφο εικόνας της Περιβλέπτου. «Από το 2001 που είμαι εδώ, λίγοι είναι οι τουρίστες που μένουν για ένα ή δύο βράδια», διαπιστώνει. «Με τα νέα ξενοδοχεία, αυτό αρχίζει να αλλάζει. Έρχονται ακόμα και άνθρωποι που μένουν στον Μυστρά και επισκέπτονται από εδώ τη Μονεμβασιά, τη Μάνη, ακόμα και τα Κύθηρα».

Ο Μυστράς αλλάζει σελίδα και την προσοχή των ταξιδιωτών διεκδικούν αξιόλογα resorts και ένα πιο εκλεπτυσμένο τουριστικό προϊόν. Το συγκρότημα Mystras Grand Palace Resort & Spa διατηρεί τη σύνδεση με τη λακωνική γη – πέτρινες, λιτές εξωτερικά, κατοικίες και ανάμεσά τους ελαιόδεντρα.


Aπό αριστερά: ο sous-chef Γιώργος Αποστολάκος και ο chef Σάββας Αραβανής των εστιατορίων του Mystras Grand Palace. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Διαθέτει συνεδριακό χώρο, γήπεδα τένις, εξωτερική πισίνα, εγκαταστάσεις spa και θεραπευτές για μια ολοκληρωμένη φροντίδα. Tις υποδομές συμπληρώνουν το wine bar Symposium και τα εστιατόρια Παλατάκι και Ελιά, με ιδιαίτερες προτάσεις από τον σεφ Γιώργο Αποστολάκο, όπως η θεσπέσια σφυρίδα φρικασέ. Τα εστιατόρια του ξενοδοχείου και το wine bar εξελίσσονται σε σημείο αναφοράς για τους Σπαρτιάτες – η Σπάρτη απέχει οδικώς μόλις δέκα λεπτά. Ακόμα και οι υπηρεσίες ευεξίας απευθύνονται σε όλους, όχι μόνο στους ενοίκους του ξενοδοχείου. Ο Λάκωνας στην καταγωγή ιδιοκτήτης του resort, Δημήτρης Καλοειδής, ήθελε έναν χώρο που να συνδιαλέγεται πρώτα απ’ όλα με την τοπική κοινωνία. Τα κατάφερε σε πολλά επίπεδα. Αυτή την εποχή απασχολούνται σε αυτό εβδομήντα άτομα και οι περισσότεροι είναι από τη Λακωνία, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Πανίκο Παπανικολάου.  

Άλλο ένα resort βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής, στο Παρόρι, το διπλανό στον Μυστρά χωριό. Πρόκειται για το Kyniska Palace, που αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2019, ίδιας ιδιοκτησίας με τα δύο ξενοδοχεία Kyniska της Μονεμβασιάς. «Έτυχε», λέει γελώντας ο Αλέξης Αλεξόπουλος, F&B director της αλυσίδας, για την ευτυχή σύμπτωση της χρονικά παράλληλης σχεδόν λειτουργίας του Mystras Grand Palace Resort & Spa και του Kyniska Palace, τα οποία, μαζί με το Euphoria Retreat (που αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία από μόνο του), δίνουν ένα νέο στίγμα στον Μυστρά, εντάσσοντάς τον δυναμικά ως αυτόνομο προορισμό στον ήδη πολύ πλούσιο ταξιδιωτικό χάρτη της Λακωνίας. Δίπλα στη Μονεμβασιά και στη Μάνη.


Επισκέπτες στα καλντερίμια της βυζαντινής καστροπολιτείας. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Το Euphoria Retreat, το πρώτο ολιστικό destination spa στην Ελλάδα, είναι ένα μικρό παλατάκι, που ομορφαίνει με την αρχιτεκτονική του όλη την άποψη του χωριού του Μυστρά από μακριά, υπενθυμίζοντας πως δεν έχτιζαν μόνο οι Βυζαντινοί παλάτια. Γήινα υλικά και μέταλλο, μάρμαρο και όνυχας στα μπάνια των δωματίων, μια φυτευμένη με πράσινο οροφή και το δάσος να το αγκαλιάζει από πίσω. Το βαθύ πορφυρό χρώμα του Βυζαντίου έρχεται να συναντήσει ανατολίτικες επιρροές και κινεζικά κουμπώματα στις υπέρκομψες ενδυμασίες του προσωπικού.

Είναι πολύ εύκολο να σε συνεπάρουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και η διακόσμηση του Euphoria Retreat, ιδιαίτερα η σπειροειδής εσωτερική αρχιτεκτονική του χώρου ευεξίας. Όμως, μεγαλύτερη αξία έχει η ίδια η θεραπευτική γνώση, που πηγάζει από την αρχαία ελληνική και την κινεζική παραδοσιακή ιατρική και συνδυάζεται με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για υψηλή εξατομικευμένη φροντίδα.

Για όσους δεν είναι εξοικοιωμένοι με την έννοια των destination spas, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν απευθύνονται σε όποιον θέλει απλώς να κάνει λίγες ημέρες διακοπές, αλλά σε αυτόν που επιθυμεί να «αποσυρθεί» κατά κάποιον τρόπο, για να φροντίσει ψυχή και σώμα. Η δομή του εστιατορίου του (Γαία restaurant) υποστηρίζει τη γνωριμία και το «μοίρασμα» με μακρόστενες κοινές τράπεζες. Στην ίδια λογική, η χρήση Wi-Fi επιτρέπεται μόνο στα δωμάτια και στο lobby. Και σε αυτή την περίπτωση, στις θέσεις που δεν απαιτείται εξειδίκευση, έχουν προτιμηθεί νέοι άνθρωποι της περιοχής, όπως η Μαρία Καλογεράκη, μια 25χρονη κοπέλα από τη Σπάρτη, που σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, μετεκπαίδευτηκε στα ξενοδοχειακά και βρέθηκε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.


Ειδικά την άνοιξη, ο περίπατος στον Μυστρά είναι απολαυστικότατος. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Καθεμία από τις παραπάνω μονάδες διοργανώνει πεζοπορίες στον Ταΰγετο και άλλες δράσεις στη φύση. Αν διανυκτερεύσετε σε κάποιον από τους ξενώνες της περιοχής, έχετε υπόψη τον τοπικό Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης (τηλ. 6945-832701) καθώς και ότι ο Ταΰγετος έχει ομορφα μοναπάτια με καλή σήμανση.  Όλες οι παραπάνω μονάδες προσφέρουν και ημερήσια πακέτα ευεξίας για επισκέπτες που διανυκτερεύουν αλλού.

Στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή (τηλ. 27310-81085) θα δείτε μια μεγάλη συλλογή και σπάνια παλιά μοντέλα μηχανών. Γύρω από τον Μυστρά, μπορείτε να εξερευνήσετε μικρά χωριά με μία ή δύο μόλις ταβέρνες το καθένα, όπως η Ταϋγέτη και η Αναβρυτή. Λίγο πιο ζωντανά τουριστικά είναι τα Πικουλιάνικα. «Μας έχουν κάνει πολύ καλό τα νέα ξενοδοχεία», λέει η Νατάσσα Ηλιάδη, που εργάζεται στην υποδοχή των Κατοικιών Μαζαράκη. «Δεν τους βλέπουμε ανταγωνιστικά, ο ένας φέρνει τον άλλο. Έχουν βοηθήσει βέβαια πολύ ο καινούργιος δρόμος και το νέο αεροδρόμιο της Καλαμάτας». Το γλυκό πορτοκάλι που ψήνει στον φούρνο έχει ήδη αφήσει τα αρώματά του να ξεχυθούν στον χώρο και η σόμπα σιγοκαίει. Από τις ταβέρνες της περιοχής ξεχωρίζουν τα Χρώματα (τηλ. 27310-23995), επίσης στα Πικουλιάνικα, για τις γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα, που είναι στο επίκεντρο των πιάτων, αλλά και για την πηγαία ευγένεια των ανθρώπων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Το δημαρχείο του Μάντσεστερ. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Μάντσεστερ by locals

Ένα υπόγειο μπαρ με «βρόμικη» ιστορία, το δισκάδικο που αγαπά τις τοπικές μπάντες και ένα γλυπτό-κοινωνικό σχόλιο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Break dance στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Βηρυτού. (REUTERS/Jamal Saidi/File Photo)

Βηρυτός by locals

Ο δρόμος των κοσμηματοπωλείων, δείπνο σε ένα όμορφο αρχοντικό και το πρώτο zero-waste κατάστημα του Λιβάνου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Hλιόλουστο απόγευμα με θέα στον Δούναβη

Βουδαπέστη by locals

Όμορφα δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά, γαστρονομικές στάσεις για όλα τα γούστα και ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρ νουβό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Φρυ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Κάσος: Όλοι μια παρέα

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Προβολές ντοκιμαντέρ σε μια παλιά εκκλησία, βίγκαν χοτ ντογκ και διάλειμμα αλά σουηδικά, για καφέ και γλυκίσματα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα πολύχρωμα νεοκλασικά στον Γιαλό. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Σύμη: Ισχυρό Brand Name

Από άποψη παραλιών είναι ιδιαίτερη, αφού σε πολλές από αυτές η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Βάθειας με φόντο τον Λακωνικό κόλπο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Απαιτητική Μάνη

Πύργοι, κοντές ελιές, φραγκοσυκιές, βράχια έως τη θάλασσα, σιωπηλοί οικισμοί και μόνιμος σημαιοστολισμός εθνικής γιορτής
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το απογευματινό φως αναδεικνύει τη γοητεία της Κορώνου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Nάξος: Ταξίδι στα ορεινά

Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά πέντε χωριών της ενδοχώρας μέσα από κατάφυτες ποταμιές, σημαντικές αρχαιότητες και ανόθευτα τοπία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην πλατεία Victoria διακρίνεται η αρ νουβό είσοδος του μετρό, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Hector Guimard. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μόντρεαλ by locals

Μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, τη διασκέδαση στους ανοιχτούς χώρους και τις κουζίνες του κόσμου.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στάση για ξεκούραση έξω από τις δίδυμες εκκλησίες του Τορίνο, San Carlo και Santa Cristina. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τορίνο by locals

Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λουκούλλειο γεύμα με θαλασσινά και μια γειτονιά που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το Delfshaven είναι από τις λίγες περιοχές του Ρότερνταμ που γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Ρότερνταμ by locals

Στο Kralingse Bos, το μεγαλύτερο πάρκο του Ρότερνταμ, βρίσκεται ο ωραιότερος ίσως κήπος της πόλης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Ινδία έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου βουδιστική.

Πρώτη φορά στην Ινδία

Ένα μωσαϊκό από φυλές, θρησκείες, πολιτισμούς που ανθούν σε εντελώς διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα σκαλιά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αποτελούν σημείο συνάντησης για τις περιηγήσεις στην πόλη.

Ελσίνκι by locals

Ένα κοκτέιλ μπαρ με πολλές διακρίσεις, το πιο διάσημο «λουλούδι» της Φινλανδίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η περιοχή της Μάρπησσας με τον λόφο του Κέφαλου, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα

Πάρος: Χωριά - έκπληξη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την ευχαριστηθείς από το να ανακαλύψεις τις γοητευτικές διαφορές της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο αξέχαστος φιδίσιος δρόμος από τη Χώρα προς την Ανώπολη. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Σφακιά: Ελευθερία στον Νότο

Eίναι πια τουριστικά έτσι κι αλλιώς, και οι επισκέπτες βρίσκουν εδώ ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς και δύσκολο όμως την ίδια ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πεζοπορώντας στο Μονοπάτι του Λιχτενστάιν, μήκους 75 χλμ., που περιλαμβάνει 133 στάσεις. (Φωτογραφία: Marina Pascucci/The New York Times)

Happy Birthday, Λίχτενσταϊν

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 300ή επέτειο από την ίδρυση του μικρού ευρωπαϊκού κρατιδίου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γεφύρι στην πετρόκτιστη Ηγεμονική Οδό, που φτιάχτηκε όταν η Σάμος ήταν αυτόνομο κρατίδιο (1834-1912), έξω από το χωριό Κουμαραδαίοι. (Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ)

Πεζοπορώντας στη Σάμο

Οι πεζοπορικές διαδρομές είναι σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη πολλών περιοχών της Ελλάδας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X