ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μυστράς ξανανιώνει

Την πρώτη ευεργετική επίδραση του Μυστρά τη νιώθεις περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο – ιδίως την άνοιξη

Newsroom Κ, Αθήνα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ

Η περιοχή γύρω από τη βυζαντινή καστροπολιτεία ανανεώνει το τουριστικό προφίλ της, με σημαντικές αφίξεις στον χώρο της φιλοξενίας.

Την πρώτη ευεργετική επίδραση του Μυστρά τη νιώθεις περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο – ιδίως την άνοιξη, με τα αγριολούλουδα και το τιτίβισμα των πουλιών να προσθέτουν τις ευχάριστες νότες τους. Η βυζαντινή πολιτεία αποτελείται από παλάτια, αρχοντικά, οχυρώσεις, εκκλησίες, μονές και κατοικίες. Η ίδρυσή της συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους και τον κατακερματισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 13ου αιώνα. Άρχισε να παρακμάζει στα τέλη του 18ου αιώνα και οι τελευταίοι κάτοικοι του Μυστρά έφυγαν για τη Σπάρτη το 1953.

Στην πλατεία του ομώνυμου χωριού, λιγοστά καφενεία και ταβέρνες εξυπηρετούν τους περαστικούς. Όμως, τον τελευταίο χρόνο ο Μυστράς γίνεται αυτόνομος προορισμός. Τη διαφορά κάνουν καινούργια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που δίνουν έμφαση στις υπηρεσίες περιποίησης σώματος και ψυχής. Το νέο ταξιδιωτικό προφίλ του συνδυάζει την περιήγηση στα βυζαντινά καλντερίμια με ποιοτική διαμονή και υψηλές υπηρεσίες ευεξίας.

ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΟΣΜΟ

Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε εναν λόφο με έντονη κλίση και φυσικό οχυρωματικό χαρακτήρα. Από τις δύο εισόδους του, η πρώτη στα νότια μοιάζει η πιο δημοφιλής. Όποιος θέλει, όμως, να ακολουθήσει τη χρονολογική του εξέλιξη είναι καλύτερα να προτιμήσει τη δεύτερη, που είναι και πιο ξεκούραστη ως κατηφορική. Στο ψηλότερο σημείο χτίστηκε το Κάστρο του Μυζηθρά, το 1249  (έτος ίδρυσης του Μυστρά) από τον Φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο, που ήθελε να ελέγχει από αυτό όλη την κοιλάδα του Ευρώτα. Η θέα στην εύφορη κοιλάδα είνα πολύ όμορφη από κάθε σημείο της καστροπολιτείας.


Στη Συνοικία των Παλατιών. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Επόμενη σημαντική στάση είναι η Αγία Σοφία, στη συνοικία των Παλατιών, που ίδρυσε στα μέσα του 14ου αιώνα ο Μανουήλ Καντακουζηνός, πρώτος δεσπότης του Μυστρά. Λίγο πιο κάτω, τα παλάτια θυμίζουν το γεφύρι της  Άρτας, λόγω των εργασιών αναστήλωσης, που ποτέ δεν ολοκληρώνονται ώστε να ανοίξουν για το κοινό. Σε αυτά έζησαν οι Καντακουζηνοί και οι Παλαιολόγοι. Να θυμίσουμε εδώ πως στον Μυστρά το 1448 στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο δεσπότης Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος.

Το μονοπάτι συνεχίζει, περνώντας από την Πύλη της Μονεμβασίας. Φτάνοντας στη Μονή Παντάνασσας, διαπιστώνεις πως ο Μυστράς δεν είναι απόλυτα εγκατελελειμμένος. Η μονή επανακατοικήθηκε το 1885 και σήμερα ζουν σε αυτήν έξι μοναχές. «Είμαι πολύ ευτυχισμένη», μου λέει η  72χρονη αδελφή Ακακία, με ένα απαλό μειδίαμα. Την κουβέντα μας συνοδεύει το κλασικό κέρασμα: τσάι του βουνού, γλυκό κουταλιού και λικέρ βύσσινο. Αρκετά νεότερή της, η αδελφή Αγνή μοιράζεται μαζί μας το δικό της μότο: «Μυστράς, κοσμικός – απόκοσμος». Προφανώς η ζωή εκεί περιλαμβάνει και τα δύο: την κοσμικότητα της καθημερινής συναναστροφής με τουρίστες κατά τις ώρες λειτουργίας του μνημείου και την απόκοσμα γοητευτική κατοίκησή του από έξι γυναίκες μόλις κλείσουν οι πύλες.


Η αδελφή Ακακία, μία από τις έξι μοναχές που κατοικούν σήμερα στη Μονή Παντάνασσας. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Συνεχίζοντας κατηφορικά, τα δρομάκια οδηγούν στη Μητρόπολη, με τον ναό του Αγίου Δημητρίου, του οποίου η ίδρυση τοποθετείται γύρω στο 1270. Πέρασε από διάφορα στάδια και πήρε τη σημερινή του μορφή κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Στη δυτική πτέρυγα της Μητρόπολης στεγάζεται και το Μουσείο του Μυστρά (τηλ. 27310-83377). Αρκετοί ακόμα ναοί σώζονται σε καλή κατάσταση ανάμεσα στα ερείπια κατοικιών και άλλων κτιρίων. Εδώ, εκτός από τουρίστες, κυκλοφορούν οι πιο καλοζωισμένες γάτες που έχω συναντήσει ποτέ στην ύπαιθρο. Τη φροντίδα τους επιμελούνται οι φύλακες και οι απαλές τους γούνες θυμίζουν γάτες σαλονιού. Μία από αυτές μας συνοδεύει έως την Περίβλεπτο, ένα πολύ αξιόλογο μνημείο στο νοτιοδυτικότερο άκρο του Μυστρά. Η πέτρινη είσοδος με το μονόγραμμα, η αυλή με τον αμυντικό πύργο της μονής και το αφιερωμένο στην Παναγία καθολικό (μέσα 14ου αιώνα) είναι γεμάτα διακοσμητικές λεπτομέρειες. Οι τοιχογραφίες του καθολικού ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικούς αγιογράφους και θεωρούνται από τα σημαντικότερα ζωγραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής τέχνης. Ρωτήστε στην είσοδο αν η Μονή Περιβλέπτου είναι επισκέψιμη την ημέρα που σας ενδιαφέρει. Είναι πολλά και σημαντικά τα μνημεία του Μυστρά και οι φύλακες δεν επαρκούν πάντα. Ενημερωθείτε για τα ωράρια λειτουργίας, ανάλογα με την εποχή (τον Μάρτιο 08.00-16.00, τηλ. 27310-25363, 6 ευρώ).

ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ «ΠΑΛΑΤΙΑ»

Στην πλατεία του χωριού του Μυστρά και στο κατάστημα με είδη δώρων Πορφύρα, η ιδιοκτήτριά του, Μαρία Τσιπόκα, αγιογραφεί και αυτή την περίοδο ολοκληρώνει ένα αντίγραφο εικόνας της Περιβλέπτου. «Από το 2001 που είμαι εδώ, λίγοι είναι οι τουρίστες που μένουν για ένα ή δύο βράδια», διαπιστώνει. «Με τα νέα ξενοδοχεία, αυτό αρχίζει να αλλάζει. Έρχονται ακόμα και άνθρωποι που μένουν στον Μυστρά και επισκέπτονται από εδώ τη Μονεμβασιά, τη Μάνη, ακόμα και τα Κύθηρα».

Ο Μυστράς αλλάζει σελίδα και την προσοχή των ταξιδιωτών διεκδικούν αξιόλογα resorts και ένα πιο εκλεπτυσμένο τουριστικό προϊόν. Το συγκρότημα Mystras Grand Palace Resort & Spa διατηρεί τη σύνδεση με τη λακωνική γη – πέτρινες, λιτές εξωτερικά, κατοικίες και ανάμεσά τους ελαιόδεντρα.


Aπό αριστερά: ο sous-chef Γιώργος Αποστολάκος και ο chef Σάββας Αραβανής των εστιατορίων του Mystras Grand Palace. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Διαθέτει συνεδριακό χώρο, γήπεδα τένις, εξωτερική πισίνα, εγκαταστάσεις spa και θεραπευτές για μια ολοκληρωμένη φροντίδα. Tις υποδομές συμπληρώνουν το wine bar Symposium και τα εστιατόρια Παλατάκι και Ελιά, με ιδιαίτερες προτάσεις από τον σεφ Γιώργο Αποστολάκο, όπως η θεσπέσια σφυρίδα φρικασέ. Τα εστιατόρια του ξενοδοχείου και το wine bar εξελίσσονται σε σημείο αναφοράς για τους Σπαρτιάτες – η Σπάρτη απέχει οδικώς μόλις δέκα λεπτά. Ακόμα και οι υπηρεσίες ευεξίας απευθύνονται σε όλους, όχι μόνο στους ενοίκους του ξενοδοχείου. Ο Λάκωνας στην καταγωγή ιδιοκτήτης του resort, Δημήτρης Καλοειδής, ήθελε έναν χώρο που να συνδιαλέγεται πρώτα απ’ όλα με την τοπική κοινωνία. Τα κατάφερε σε πολλά επίπεδα. Αυτή την εποχή απασχολούνται σε αυτό εβδομήντα άτομα και οι περισσότεροι είναι από τη Λακωνία, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Πανίκο Παπανικολάου.  

Άλλο ένα resort βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής, στο Παρόρι, το διπλανό στον Μυστρά χωριό. Πρόκειται για το Kyniska Palace, που αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2019, ίδιας ιδιοκτησίας με τα δύο ξενοδοχεία Kyniska της Μονεμβασιάς. «Έτυχε», λέει γελώντας ο Αλέξης Αλεξόπουλος, F&B director της αλυσίδας, για την ευτυχή σύμπτωση της χρονικά παράλληλης σχεδόν λειτουργίας του Mystras Grand Palace Resort & Spa και του Kyniska Palace, τα οποία, μαζί με το Euphoria Retreat (που αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία από μόνο του), δίνουν ένα νέο στίγμα στον Μυστρά, εντάσσοντάς τον δυναμικά ως αυτόνομο προορισμό στον ήδη πολύ πλούσιο ταξιδιωτικό χάρτη της Λακωνίας. Δίπλα στη Μονεμβασιά και στη Μάνη.


Επισκέπτες στα καλντερίμια της βυζαντινής καστροπολιτείας. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Το Euphoria Retreat, το πρώτο ολιστικό destination spa στην Ελλάδα, είναι ένα μικρό παλατάκι, που ομορφαίνει με την αρχιτεκτονική του όλη την άποψη του χωριού του Μυστρά από μακριά, υπενθυμίζοντας πως δεν έχτιζαν μόνο οι Βυζαντινοί παλάτια. Γήινα υλικά και μέταλλο, μάρμαρο και όνυχας στα μπάνια των δωματίων, μια φυτευμένη με πράσινο οροφή και το δάσος να το αγκαλιάζει από πίσω. Το βαθύ πορφυρό χρώμα του Βυζαντίου έρχεται να συναντήσει ανατολίτικες επιρροές και κινεζικά κουμπώματα στις υπέρκομψες ενδυμασίες του προσωπικού.

Είναι πολύ εύκολο να σε συνεπάρουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και η διακόσμηση του Euphoria Retreat, ιδιαίτερα η σπειροειδής εσωτερική αρχιτεκτονική του χώρου ευεξίας. Όμως, μεγαλύτερη αξία έχει η ίδια η θεραπευτική γνώση, που πηγάζει από την αρχαία ελληνική και την κινεζική παραδοσιακή ιατρική και συνδυάζεται με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για υψηλή εξατομικευμένη φροντίδα.

Για όσους δεν είναι εξοικοιωμένοι με την έννοια των destination spas, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν απευθύνονται σε όποιον θέλει απλώς να κάνει λίγες ημέρες διακοπές, αλλά σε αυτόν που επιθυμεί να «αποσυρθεί» κατά κάποιον τρόπο, για να φροντίσει ψυχή και σώμα. Η δομή του εστιατορίου του (Γαία restaurant) υποστηρίζει τη γνωριμία και το «μοίρασμα» με μακρόστενες κοινές τράπεζες. Στην ίδια λογική, η χρήση Wi-Fi επιτρέπεται μόνο στα δωμάτια και στο lobby. Και σε αυτή την περίπτωση, στις θέσεις που δεν απαιτείται εξειδίκευση, έχουν προτιμηθεί νέοι άνθρωποι της περιοχής, όπως η Μαρία Καλογεράκη, μια 25χρονη κοπέλα από τη Σπάρτη, που σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, μετεκπαίδευτηκε στα ξενοδοχειακά και βρέθηκε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.


Ειδικά την άνοιξη, ο περίπατος στον Μυστρά είναι απολαυστικότατος. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Καθεμία από τις παραπάνω μονάδες διοργανώνει πεζοπορίες στον Ταΰγετο και άλλες δράσεις στη φύση. Αν διανυκτερεύσετε σε κάποιον από τους ξενώνες της περιοχής, έχετε υπόψη τον τοπικό Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης (τηλ. 6945-832701) καθώς και ότι ο Ταΰγετος έχει ομορφα μοναπάτια με καλή σήμανση.  Όλες οι παραπάνω μονάδες προσφέρουν και ημερήσια πακέτα ευεξίας για επισκέπτες που διανυκτερεύουν αλλού.

Στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή (τηλ. 27310-81085) θα δείτε μια μεγάλη συλλογή και σπάνια παλιά μοντέλα μηχανών. Γύρω από τον Μυστρά, μπορείτε να εξερευνήσετε μικρά χωριά με μία ή δύο μόλις ταβέρνες το καθένα, όπως η Ταϋγέτη και η Αναβρυτή. Λίγο πιο ζωντανά τουριστικά είναι τα Πικουλιάνικα. «Μας έχουν κάνει πολύ καλό τα νέα ξενοδοχεία», λέει η Νατάσσα Ηλιάδη, που εργάζεται στην υποδοχή των Κατοικιών Μαζαράκη. «Δεν τους βλέπουμε ανταγωνιστικά, ο ένας φέρνει τον άλλο. Έχουν βοηθήσει βέβαια πολύ ο καινούργιος δρόμος και το νέο αεροδρόμιο της Καλαμάτας». Το γλυκό πορτοκάλι που ψήνει στον φούρνο έχει ήδη αφήσει τα αρώματά του να ξεχυθούν στον χώρο και η σόμπα σιγοκαίει. Από τις ταβέρνες της περιοχής ξεχωρίζουν τα Χρώματα (τηλ. 27310-23995), επίσης στα Πικουλιάνικα, για τις γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα, που είναι στο επίκεντρο των πιάτων, αλλά και για την πηγαία ευγένεια των ανθρώπων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Θερμά συγχαρητήρια κέριε Σαβεριάδη!.»
CGA  |  08:25

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Ενώ οι ...ΑΚΕΣ είναι γυρισμένοι!!!! Τι να περιμένει να ακούσει κάποιος από ένα .....ΑΚΑ»
Christos A.  |  08:17

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Mέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού ψαρεύουν με το περίφημο νταλιάνι στην περιοχή Λασκάρα

Μόνο Πρέβεζα

Η Πρέβεζα σε ένα διαχρονικά στρατηγικό σηµείο, στήνει σήµερα τραπεζάκια στην περαντζάδα µπροστά στη θάλασσα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Οι δρόμοι της Alfama είναι από τους πιο γραφικούς της Λισαβόνας

Λισαβόνα by locals

Ένα διάσημο παζάρι, παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα και όμορφοι κήποι για ξεκούραση
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Άποψη του συννεφιασμένου Nyhavn

Ιστορίες της Κοπεγχάγης

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου συναντά τις παιδικές της αναμνήσεις σε μινιμαλιστικά καφέ, νεωτερικά μουσεία και κομψές ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου μοιάζει να πλέει στα νερά του Έλβα

Aμβούργο by locals

Η πιο παλιά καντίνα του λιμανιού, ένας δρόμος αφιερωμένος στη street art και θέα πάνω από την πόλη
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο εντυπωσιακός καταρράκτης στις Θερμοπύλες εξαγνίζει σώμα και νου

Φθιώτιδα: Στην πηγή

Η γεωγραφική περιοχή της σημερινής Φθιώτιδας διαθέτει μεταξύ άλλων τις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Θέα στους ουρανοξύστες του Μανχάταν από το παρατηρητήριο Top of the Rocks, στον τελευταίο όροφο του Rockefeller Centre

Νέα Υόρκη by locals

Ξεκινάμε την ημέρα με γεμιστά μπέιγκελ, κάνουμε βόλτα με τελεφερίκ πάνω από το Roosevelt Island και κλείνουμε τη βραδιά ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Σερράχη, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Παπούτσα.

Εκδρομή στο Παλαιχώρι

Το πλάνο ήταν να ξεκινήσουμε από το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς, το Παλαιχώρι και να μάθουμε περισσότερα για το χωριό αυτό
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Φιλαρμονική «Καποδίστριας», ή «κόκκινη», στα στενά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. (Φωτογραφία: Nikos Pilos/laif)

Αφιέρωμα Πάσχα: Επτάνησα

Οι φιλαρμονικές, το σπάσιμο της στάμνας και η πληθωρική γαστρονομία δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Πύργος Σαντορίνης «παίρνει φωτιά» από χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια.

Αφιέρωμα Πάσχα: Κυκλάδες

Πεζοπορίες με τη Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό, η Κούνια των ερωτευμένων στην Κύθνο, το λαμπριάτικο τραπεζι Σίφνου και Ανάφης. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μarktplatz, η πλατεία της Αγοράς. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Βαϊμάρη: Η πατρίδα του Bauhaus

Η καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που ίδρυσε ο Βάλτερ Γκρόπιους κλείνει φέτος τα 100 χρόνια και η ιστορική πόλη της ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Σούρουπο στην πλατεία Νίκης. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Kοζάνη: Άλλη ατμόσφαιρα

Όσοι της αφιερώσουν ένα Σαββατοκύριακο θα ανακαλύψουν μια μικρή και ασφαλή πόλη, που εδώ και έναν χρόνο είναι «smoke-free» ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γύρω από την Piazza di Spagna οι καλλιτέχνες του δρόμου πωλούν τα έργα τους

Ρώμη by locals

Ανακαλύψτε την πιο foodie συνοικία και την πιο όμορφη αυλή της Αιώνιας Πόλης και γευτείτε ιταλικό φαγητό του δρόμου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην Plaza de la Virgen Βlanca, το όνομα της πόλης είναι γραμμένο και στα καστιγιάνικα και στα βάσκικα. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Βιτόρια: Ώρα για τζάμπολ

O μέσος ταξιδιώτης μπορεί να μην έχει καν ακουστά το όνομα της Vitoria, ιδίως με τη βασκική ονομασία της, Gasteiz
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου μοιάζει να πλέει στα νερά του Έλβα.

Aμβούργο by locals

Η πιο παλιά καντίνα του λιμανιού, ένας δρόμος αφιερωμένος στη street art και θέα πάνω από την πόλη.
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X