ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Αυξάνονται οι δασμοί στα ρωσικά προϊόντα - Νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Kathimerini.gr

Ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην ανακοίνωση νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι κυρώσεις στοχεύουν κατά κύριο λόγο στις τράπεζες και στους προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ρωσίας.

Η πλευρά των ΗΠΑ κάνει λόγο για επιβολή κυρώσεων σε πρόσθετους παράγοντες που σχετίζονται με την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία της Ρωσίας, όπως τονίζει το Reuters.

«Θα αυξηθούν επίσης σημαντικά τα κόστη για το αλουμίνιο που τήκεται στη Ρωσία προκειμένου να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ ώστε να αντισταθμίσει τη βλάβη που προκαλείται στην εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να υπογράψει διακηρύξεις που θα επιβάλλουν αυξήσεις στους δασμούς στα ρωσικά προϊόντα τα οποία εισάγοντα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές σε περισσότερα από 100 ρωσικά μέταλλα, μεταλλεύματα και χημικά προϊόντα.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Reuters, η Ουάσιγκτον αναμένεται να παράσχει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής ενίσχυσης στο Κίεβο, με την βοήθεια αυτή, όμως, να μην περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως είχε ζητήσει η ουκρανική πλευρά.

Όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, το Πεντάγωνο τονίζει πως η επιπρόσθετη βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα και διάφορους τύπους drone.

Σημειώνεται ότι ο οπλισμός αυτός θα χρηματοδοτηθεί από ένα ταμείο το οποίο έχει γίνει γνωστό ως «Πρωτοβουλία Αρωγής για την Ασφάλεια της Ουρκανίας», μια κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθεύεται όπλα από τη βιομηχανία, αντί να αξιοποιεί τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ.

Την ιδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκπονήσει σχέδιο υποστήριξης της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ και η Μολδαβία αναμένεται να λάβει οικονομική υποστήριξη ύψους 300 εκατ. δολαρίων έτσι ώστε να απογαλακτιστεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters και BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ρωσία  |  Ukraine
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση