ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Ο νέος υπουργός Άμυνας τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις

Όλο το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού, στον οποίο είχαν επιβληθεί το 2018 κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή είχε εγκρίνει την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, αναλαμβάνει από σήμερα νέος υπουργός Αμυνας της Κίνας.

Παράλληλα, ο Τσιν Γκανγκ, πρώην πρέσβης του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον, παραμένει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Χε Ρονγκ διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Τσεν Γισίν συνεχίζει ως υπουργός Κρατικής Ασφαλείας και ο Ουάνγκ Σιαοχόνγκ ως υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας ή αρχηγός της Αστυνομίας.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν σταματά να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, μετά την κατάρριψη μη στελεχωμένου κινεζικού αερόστατου από αμερικανικό μαχητικό. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για κατασκοπευτικό μπαλόνι που επρόκειτο να φωτογραφίσει ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το Πεκίνο για σύστημα συγκέντρωσης μετεωρολογικών δεδομένων που εισήλθε αθέλητα στον αμερικανικό εναέριο χώρο, επειδή το παρέσυραν άνεμοι.

Ο Ζανγκ Γιουσιά, στο κέντρο, νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, ορκίζεται με μέλη της ίδιας επιτροπής, τον Χε Ουεϊντόνγκ, αριστερά, και τον Λι Σανγκφού, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. (©GREG BAKER/Pool via REUTERS)

Εξάλλου, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σε ασυνήθιστα οξύ τόνο, προσήψε στις ΗΠΑ πως εφαρμόζουν και πιέζουν τους συμμάχους τους να τις ακολουθήσουν σε μια πολιτική «περικύκλωσης» και «καταστολής» της χώρας του, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Για ορισμένους αναλυτές, ο διορισμός του στρατηγού Λι είναι «ηθελημένη» αντίδραση στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Για τον Μανότζ Κεβαλραμάνι, του ινστιτούτου Takshashila της Ινδίας, η απόφαση αυτή «δείχνει» πως το Πεκίνο έχει σκοπό «να τραβήξει το σκοινί», ενώ σημαίνει επίσης πως «θα προστεθεί νέο εμπόδιο στις επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα» σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας, που «ήταν ήδη πολύ περιορισμένες».

Οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης

Νέοι κρατικοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντινγκ Σουεσιάνγκ. (©Associated Press)

Ταυτόχρονα, ορίστηκαν και οι τέσσερις νέοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, 60 ετών, είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που συμμετέχει επίσης στο Πολιτικό Γραφείο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, το κορυφαίο όργανο εξουσίας της Κίνας. Είναι έμπιστος συνεργάτης του Σι και ήταν προσωπάρχης του Κινέζου προέδρου πρώτα το 2006 στη Σαγκάη και τα τελευταία 10 χρόνια στο Πεκίνο.

Ο Χε Λιφένγκ, 68 ετών, αντικαθιστά τον Λιου Χε ως ο επόμενος «τσάρος» της οικονομίας. Είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του Σι και προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, της ισχυρής κρατικής υπηρεσίας σχεδιασμού.

Ο Ζανγκ Γκουοτσίνγκ, 58 ετών, έχει διδακτορικό στα οικονομικά και εργάστηκε για 20 χρόνια σε αμυντικές εταιρείες προτού στραφεί στην πολιτική και κατακτήσει κορυφαίες θέσεις σε επαρχιακό επίπεδο.

Ο Λιου Γκουοζόνγκ, 60 ετών, είναι πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Σαάνσι, όπου ο Σι έχει προγονικές ρίζες.

Οι κρατικοί σύμβουλοι

©Associated Press

Στην ίδια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ορίστηκαν οι πέντε νέοι κρατικοί σύμβουλοι της Κίνας, οι οποίοι κατατάσσονται κάτω από τους αντιπρόεδρους της κυβέρνησης αλλά πάνω από τους υπουργούς.

Πέραν του Λι Σανγκφού, 65 ετών, που ορίστηκε επίσης και υπουργός Αμυνας και είχε εργαστεί στο δορυφορικό πρόγραμμα της Κίνας, του 57χρονου Τσιν Γκανγκ, που είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών, και του Ουάνγκ Σιαοχόνγκ, 65 ετών, που κατέχει επίσης τη θέση του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας ή του αρχηγού της Αστυνομίας, κρατικοί σύμβουλοι ορίστηκαν ο Γου Ζενγκλονγκ, 58 ετών, που λαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα του κρατικού συμβουλίου, ενώ έχει διατελέσει επικεφαλής του κόμματος της επαρχίας Ζιανγκσού.

Η Σεν Γικίν, 63 ετών, γίνεται η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα κρατική αξιωματούχος της Κίνας. Οι παρατηρητές εξεπλάγησαν όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα έσπασε την παράδοση και δεν διόρισε καμία γυναίκα στο 24μελές Πολιτικό Γραφείο του τον Οκτώβριο.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν υπήρχαν γυναίκες αντιπρόεδροι. Η Σεν, η πρώην επικεφαλής του κόμματος της επαρχίας Γκουιζού, είναι η μοναδική γυναίκα κρατική σύμβουλος.

Η οικονομική… συνέχεια του κράτους

Ο Γι Γιανγκ, που παραμένει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. (©Associated Press)

Την ίδια στιγμή, η Κίνα διατήρησε απροσδόκητα τον διοικητή της Kεντρικής Tράπεζας και τον υπουργό Οικονομικών στις θέσεις τους στην ετήσια σύνοδο του Κοινοβουλίου σήμερα, Κυριακή, δίνοντας προτεραιότητα στη συνέχεια, καθώς οι οικονομικές προκλήσεις διαφαίνονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Σι, ο οποίος έχει τοποθετήσει συμμάχους σε βασικούς ρόλους στον κυβερνητικό ανασχηματισμό καθώς ξεκινά την τρίτη πενταετή θητεία του, έσπασε τα ειωθότα και διατήρησε τον Γι Γκανγκ, 65 ετών, ως διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) και τον Λιου Κουν, 66 ετών, ως υπουργό Οικονομικών. Και οι δύο άνδρες έχουν συμπληρώσει την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών.

Στο πλαίσιο των διορισμών, υπήρξαν λιγότερες αλλαγές απ’ ό,τι αναμενόταν, με τους περισσότερους υπουργούς να διατηρούν τις θέσεις τους. Ωστόσο, αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Κίνα εφαρμόζει μια αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής δομής της και άλλων κυβερνητικών φορέων.

«Η επιλογή της συνέχειας σε αυτούς τους κρίσιμους οικονομικούς ρόλους υποδηλώνει έμφαση στην αξιοπιστία και τη σταθερότητα», δήλωσε ο Μάτι Μπεκίνκ, διευθυντής Κίνας στο Economist Intelligence Corporate Network.

«Είναι επίσης ίσως μια σιωπηρή αναγνώριση ορισμένων από τις προκλήσεις για το Πεκίνο αυτή τη στιγμή», είπε. «Η πραγματική πρόκληση γι’ αυτή την τρίτη θητεία Σι είναι αν θα αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές ανισορροπίες στην οικονομία της Κίνας και θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Κίνας».

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση