ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλιμακώνει την ένταση η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Η εξαγγελία αυτή έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιραν βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί

Kathimerini.gr

Την υπέρβαση εντός δέκα ημερών του διεθνώς συμφωνημένου ορίου αποθεμάτων σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) ανακοίνωσε σήμερα η Τεχεράνη, προσθέτοντας πώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμη χρόνο για να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν επιδεινώθηκε αφού η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέδειξε την Τεχεράνη ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.

«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών», είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. «Υπάρχει ακόμη χρόνος... αν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

Η εξαγγελία αυτή έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιραν βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλν Τραμπ έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, η οποία αρνείται τις κατηγορίες.

Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις.

Στόχος της συμφωνίαςήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το απόθεμα του Ιράν σε εξαχλωριούχο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,67% δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 κιλά για διάστημα 15 ετών.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους... Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει εμμέσως την αδυναμία τους να δράσουν. Δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μετά από 60 ημέρες (σ.σ. το χρονικό περιθώριο που έδωσε τον Μάιο το Ιράν) θα έχουν άλλη μια ευκαιρία 60 ημερών», τόνισε ο Καμαλβαντί.

Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση