ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κορωνοϊός θερίζει, οι Ευρωπαίοι δυσφορούν

Oiαρμόδιοι ανακαλύπτουν ότι οι πολίτες δεν είναι, πλέον, πρόθυμοι να πειθαρχήσουν, καθώς νιώθουν εξάντληση από τις οικονομικές, ψυχικές και φυσικές συνέπειες των καθολικών lockdowns

Kathimerini.gr

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η Ευρώπη. H Γαλλία πρόσφατα έθεσε αρκετές πόλεις στην ανώτατη βαθμίδα συναγερμού, επιβάλλοντας το κλείσιμο μπαρ, γυμναστηρίων και αθλητικών κέντρων. Σε Ιταλία και Πολωνία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. Η Τσεχία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τη στιγμή που Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται πως οι νέες επιδημικές εστίες θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Στην Ευρώπη, και όχι μόνον, ο νέος κορωνοϊός επανεμφανίστηκε δριμύτερος και οι αρμόδιοι διαρκώς αναγκάζονται να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του.

Μόνο που σήμερα δεν βρισκόμαστε στην περασμένη άνοιξη. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αυτή τη φορά, οι αρμόδιοι ανακαλύπτουν ότι οι πολίτες δεν είναι, πλέον, πρόθυμοι να πειθαρχήσουν, καθώς νιώθουν εξάντληση από τις οικονομικές, ψυχικές και φυσικές συνέπειες των καθολικών lockdowns, που την άνοιξη πάγωσαν τον χρόνο στη Γηραιά Ηπειρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα νέα μέτρα είναι ανεκτά επειδή η εναλλακτική, το καθολικό εθνικό «λουκέτο», δεν μπορεί παρά να είναι πολύ χειρότερο. Καθώς, όμως, κερδίζουν έδαφος η κόπωση και η σύγχυση για τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, οι κυβερνήσεις αναζητούν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο της πανδημίας και στην αντοχή τόσο των πολιτών όσο και της οικονομίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, στα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπου οι κυβερνήσεις λογοδοτούν για τις επιλογές τους. Σε πολλά κράτη, η λαϊκή συναίνεση για θυσίες, προκειμένου να νικηθεί ο ιός, παρουσιάζει ρωγμές. Οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά των νέων μέτρων πληθαίνουν και οι εθνικοί και τοπικοί ηγέτες συχνά «βρίσκονται στα μαχαίρια». Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία η κυβέρνηση επέβαλε τοπική καραντίνα στην περιφέρεια της Μαδρίτης μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Στην απόφαση αντέδρασαν οι περιφερειακοί ηγέτες, αλλά και η Δικαιοσύνη, που ακύρωσε το μέτρο της κεντρικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματικός κόσμος κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολλοί κλάδοι κινδυνεύουν με κατάρρευση εάν τα μέτρα είναι υπερβολικά. Υπήρξαν και κάποιες διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, κυρίως όμως από κομματικούς φορείς των άκρων του πολιτικού φάσματος.

Ο σκεπτικισμός της κοινής γνώμης σε πολλά κράτη πυροδοτείται από την αδυναμία των κυβερνήσεων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση μέτρων, όπως η ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα διαγνωστικά τεστ και άλλα. Η καλύτερη απόδειξη ότι οι πολίτες της Ευρώπης είτε έχουν πλέον μπερδευτεί με τις συστάσεις είτε απλώς κωφεύουν είναι η ραγδαία έκρηξη των λοιμώξεων, ακόμη και σε κράτη όπου επιβλήθηκαν νέα μέτρα. Η Πορτογαλία επέβαλε περιορισμούς ήδη από τον περασμένο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη Πέμπτη, κατέγραψε 1.000 ημερήσια κρούσματα, για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο. Στη βόρεια Αγγλία, τα μέτρα, που διαρκώς επιβάλλονται, μεταβάλλονται ή και αίρονται, απλώς προκάλεσαν γενικευμένη σύγχυση στους πολίτες χωρίς να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Ενδειξη των συνεπειών της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί αποτελεί το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε, την περασμένη Πέμπτη, ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως, με την Ευρώπη, ως περιφέρεια, να καταγράφει περισσότερα κρούσματα από την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Παρότι η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, δεν έχει πολιτικοποιηθεί στην Ευρώπη όσο στις ΗΠΑ, η προοπτική ενός χειμώνα με πλήθος περιορισμών ή ακόμη και νέα lockdowns προκαλεί απόγνωση στην κοινή γνώμη και διχόνοια στα πολιτικά κόμματα. Σε κάποια κράτη της Ευρωζώνης, που ελέγχθηκαν από τους ειδικούς της περιφερειακής διεύθυνσης του ΠΟΥ, το 50% του πληθυσμού νιώθει αυτό που ονομάζεται «κόπωση της πανδημίας», επισημαίνει η δρ Κορνίλια Μπετς, καθηγήτρια Επικοινωνίας στην Υγεία του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης στη Γερμανία. Οι πολίτες που νιώθουν κουρασμένοι από την πανδημία δεν αναζητούν πληροφορίες για τον ιό, δεν ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί και δεν θέλουν να συμμορφωθούν άλλο με τις συστάσεις των υγειονομικών φορέων.

Οι δημοσκοπήσεις

Από την άλλη, δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να συμμορφωθεί με τα μέτρα αρκεί οι αρμόδιοι να τα εξηγήσουν καλά και η συμμόρφωση σε αυτά να είναι απλή. Η δρ Μπετς εκτιμά πως η πρόθεση των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα θα ενισχυθεί εφόσον δουν τα νοσοκομεία να γεμίζουν και τους θανάτους από COVID-19 να αυξάνονται. Όμως σήμερα το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη μεταβάλλεται τόσο γρήγορα, ώστε οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τη βασική κατευθυντήρια γραμμή τους στην προσπάθεια να αποτρέψουν ένα νέο καθολικό lockdown. Κάποια μέτρα είναι παράλογα και ανόητα. Στη Μαδρίτη, π.χ., τα εστιατόρια πρέπει να μη σερβίρουν μετά τις 10 μ.μ. και να κλείνουν στις 11 μ.μ., ακριβώς την ώρα που ο κόσμος κάθεται να δειπνήσει. Παρότι συχνά η προσοχή εστιάζεται σε όσους φωνάζουν δυνατότερα, όπως οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας «φάρσα» και «κυβερνητική συνωμοσία» την πανδημία, γερμανική μελέτη έδειξε ότι αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 10% της κοινής γνώμης. Υπάρχει, βέβαια, και ένα 20% των πολιτών που αντιτίθεται στα μέτρα, επικαλούμενο προσωπικούς, ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το 50% των πολιτών που παρακολουθεί τις εξελίξεις αμέτοχο. Είναι βέβαια πιο δεκτικό στη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα. Οι κυβερνητικοί φορείς οφείλουν να ακούσουν προσεκτικά τι λένε. Τα χαοτικά μέτρα που επιβάλλονται απλώς συμβάλλουν στη γενικευμένη σύγχυση και αυτό δεν βοηθάει.

Ο «τετραγωνισμός του κύκλου»

Ιδιαίτερα δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα κληθούν να κάνουν δυσάρεστες επιλογές. Αυτό εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων IFOP, Ζερόμ Φουρκέ. Θεωρεί ότι η ταυτόχρονη διαχείριση της οικονομίας και της υγειονομικής κρίσης ισοδυναμεί με τον «τετραγωνισμό του κύκλου», ιδιαίτερα τώρα, που πλέον δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς όπως συνέβαινε τον Μάρτιο. Η γαλλική κυβέρνηση, π.χ., η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» εξαιτίας των χιλιάδων καθημερινών νέων κρουσμάτων και κυρίως των εκατοντάδων εισαγωγών στις ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες, δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ οι πολίτες δυσθυμούν και δεν επιθυμούν να συμμορφωθούν με πιο στοχευμένα περιοριστικά μέτρα. Αν και πολλοί τα τηρούν φορώντας μάσκες, αποφεύγοντας δραστηριότητες που θα τους εκθέσουν στον ιό και κρατώντας τις αποστάσεις, διατυπώνεται ο φόβος πως ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και ότι ακόμη και η επιβολή καθολικού lockdown δεν θα σταθεί εμπόδιο στην άφρονα συμπεριφορά κάποιων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X