ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικολόγος και κατά των επισημοτήτων ο νέος Δανός βασιλιάς

«Θα κληθεί να ισορροπήσει» ανάμεσα στην ευαισθησία του για την κλιματική αλλαγή και στον πολυτελή τρόπο διαβίωσής του, λένε οι αναλυτές

ΜΑΓΙΑ ΤΕΚΕΛΙ, ΕΜΑ ΜΠΟΥΜΠΟΛΑ / THE NEW YORK TIMES

Πριν από λίγες ημέρες, η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β΄ ανακοίνωσε πως έχει πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από τον θρόνο της στις 14 Ιανουαρίου. «52 χρόνια αφότου διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσα της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ». Oπως και οι περισσότεροι Βρετανοί, πολλοί Δανοί έζησαν όλοι τους της ζωή με μία και μοναδική βασίλισσα στον θρόνο. Και μάλιστα, μια βασίλισσα ιδιαίτερα αφοσιωμένη στο καθήκον της και με ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης. Oπως ο Κάρολος Γ΄ στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρίγκιπας Φρέντερικ ανήκει σε μια νέα γενιά μοναρχών που έζησαν με τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν με φρενίτιδα τις ζωές τους και οι οποίοι έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση σοβαρών σύγχρονων προβλημάτων, προπάντων της κλιματικής αλλαγής.

Αν και η βασίλισσα Μαργκρέτε είχε στο παρελθόν ενοχλήσει τους επιστήμονες λέγοντας πως δεν είναι σίγουρη ότι η κλιματική αλλαγή σχετίζεται άμεσα με την ανθρώπινη δραστηριότητα, ο γιος της είναι γνωστός για την ανησυχία του σχετικά με κλιματικά ζητήματα. Πρόσφατα περιέγραψε πώς ένα ταξίδι στον αρκτικό κύκλο τον έκανε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπει το κλιματικό ζήτημα και πείστηκε ότι είναι καθήκον του να μιλάει γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία. Eχει παραστεί σε διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα και έχει δώσει πολλές ομιλίες και συνεντεύξεις, υπογραμμίζοντας πάντοτε την ανάγκη για άμεση δράση και πιέζοντας για επενδύσεις φιλικές προς τον πλανήτη.

Η αφοσίωση του Φρέντερικ στα κλιματικά ζητήματα γεννάει βεβαίως αντιδράσεις σχετικά με το κατά πόσον ένας άνθρωπος που ζει σε παλάτια και κινείται με ιδιωτικά αεροπλάνα δικαιούται να εκτεθεί από την υπερβολική οικολογική του ευαισθησία. «Ο πρίγκιπας θα κληθεί να πετύχει μια ισορροπία», έγραψε η Δανή δημοσιογράφος με ειδίκευση στη βασιλική οικογένεια, Μάρι Ρόντε. «Υπάρχει μια ασυνέπεια ανάμεσα στο να είσαι υπέρμαχος του κλίματος και στο να δείχνεις πως απολαμβάνεις μια πολυτελή ζωή».

Ο Φρέντερικ έχει από νεαρή ηλικία δείξει ότι δεν συμπαθεί πολύ τις επισημότητες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που του έχουν μιλήσει λένε πως ένιωσαν ότι συζητούν με έναν καθημερινό άνθρωπο και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα φέρει μια ανανέωση στον δανικό θρόνο.

Εκτός από τα ζητήματα περιβάλλοντος, ο Φρέντερικ συχνά μιλάει δημόσια για τη σημασία της υγιεινής ζωής και της προσωπικής ευεξίας. Ο ίδιος έχει τρέξει σε μαραθώνιο και έχει ολοκληρώσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σύγχρονο τρίαθλο, γνωστό ως Iron Man.

Κατά την πρωτοχρονιάτικη ομιλία της, η πρωθυπουργός της χώρας Μέτα Φρεντέρικσεν δήλωσε: «Η χώρα τού έχει μεγάλη εμπιστοσύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση