ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σ.Κυριακίδου: Τηλεδιάσκεψη με Φον ντερ Λάϊεν, Μακρόν και Μέρκελ

Επισημάνθηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί η ιατρική έρευνα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, μαζί με την Επίτροπο Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου και τον Επίτροπο Εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν, είχαν σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές βιομηχανίες για να συζητήσουν προκλήσεις στην παραγωγή καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής ιατρικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί η ιατρική έρευνα, να ασκηθεί πίεση για αυξημένο συντονισμό μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να αναπτυχθούν άμεσα λύσεις, αλλά και να υποστηριχθεί η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για την κάλυψη της ζήτησης.

Τονίστηκε ότι η ανθεκτικότητα των φαρμάκων εκτείνεται πολύ πέρα από την καταπολέμηση της πανδημίας και περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε αντιβιοτικά, την ικανότητα παραγωγής αντιικών και άλλων σημαντικών φαρμάκων, καθώς και την προηγμένη κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία.

«Το γεγονός ότι είχαμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, δείχνει ακριβώς τι μπορούμε να επιτύχουμε στον τομέα της επιστήμης, της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών όταν όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις» ανέφερε η Επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου. «Οι αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με συγκεκριμένες δράσεις», σημείωσε. «Μέσω της Φαρμακευτικής στρατηγικής, θα μεταρρυθμίσουμε τη νομοθεσία για να βελτιώσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικά-προσιτά φάρμακα, θα τονώσουμε την καινοτομία και θα οικοδομήσουμε την αυτονομία μας. Μέχρι το Φθινόπωρο θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες, ή τα προβλήματα συμπεριλαμβανομένων των εξαρτήσεων που απειλούν την προμήθεια κρίσιμων φαρμάκων και δραστικών φαρμακευτικών συστατικών. Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να είναι σύμμαχος και συνδημιουργός σε αυτή την προσπάθεια. Ο συνδυασμός των πρωτοβουλιών — η φαρμακευτική στρατηγική, οι νομοθετικές αλλαγές και οι σημαντικές οικονομικές επενδύσεις μέσω του HERA, και του EU4Health, του προγράμματος «Horizon Europe» — μπορούν να μας δώσουν ότι χρειαζόμαστε ώστε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε κόμβο ιατρικής καινοτομίας. Ο οποίος θα μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών και του κόσμου στα καλύτερα φάρμακα, σε προσιτές τιμές», κατέληξε στην παρέμβαση της η Επίτροπος Υγείας.
Από την πλευρά τους η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα αυτό και να εξετάσουν κοινές πρωτοβουλίες στις οποίες μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλα κράτη μέλη.

Για τους σκοπούς αυτούς, στο πλαίσιο του διαλόγου συζητήθηκε η ενδεχόμενη δρομολόγηση ενός «σημαντικού έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» "Important Project of Common European Interest" (IPCEI) ανοικτού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να ενισχυθεί η Ευρωπαική ανθεκτικότητα στον τομέα των φαρμάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση