ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκπτωτος ο Μόρσι, μεταβατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο

Ορκίζεται την Πέμπτη ο νέος πρόεδρος

Kathimerini.gr

Τη μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Σίσι. Το Σύνταγμα της χώρας καταλύεται και τα καθήκοντα της προεδρίας αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ο Μόρσι έπεσε», επεσήμανε. Πυροτεχνήματα στο κέντρο του Καΐρου. Ορκίζεται την Πέμπτη ο νέος πρόεδρος.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, προέβη σε ανακοίνωση για την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το Σύνταγμα της χώρας καταλύεται και τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέχρι τις εκλογές που θα προκηρυχθούν». Επίσης, σημείωσε ότι «ο στρατός έκανε προσπάθειες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση με την προεδρία. Όμως, ένιωσε ότι οι πολίτες ζητούσαν βοήθεια. Ο στρατός εκπλήρωσε την ιστορική του ευθύνη να προστατεύσει τη χώρα, διώχνοντας τον Μοχάμεντ Μόρσι». Υπογράμμισε, επίσης, πως «οι ένοπλες δυνάμεις δεν επιδιώκουν να αναλάβουν την εξουσία. Ο Μόρσι έπεσε». Ο πρόεδρος του Συνταγματικού δικαστηρίου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, ανέφεραν στρατιωτικές και δικαστικές πηγές.

Η ομιλία του μεταδόθηκε τηλεοπτικά και ήταν περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες. Ο Σίσι, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή, η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».

Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Σε στρατιωτικό κλοιό ο Μόρσι
Το απόγευμα δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν σε μια περιοχή, όπου είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, μετέδωσαν ανταποκριτές και ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.

Μία πηγή των ένοπλων δυνάμεων, την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA ανέφερε ότι δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί μαζικά στις συνοικίες Νασρ Σίτι, Ηλιούπολη και κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Ο στρατός ανέφερε σε μια επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».

Νωρίτερα, σύμβουλος του αρχηγού του κράτους κατήγγειλε το «στρατιωτικό πραξικόπημα» που βρίσκεται, όπως είπε, σε εξέλιξη, μετά την παρέλευση ενός τελεσιγράφου του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων και την επιβολή απαγόρευσης στον πρόεδρο και σε ανώτατα στελέχη των ισλαμιστών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Για χάρη της Αιγύπτου και για λόγους ιστορικής ακρίβειας ας αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει με το αληθινό του όνομα: Στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε ο Ισάμ αλ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook νωρίτερα σήμερα.

Καθώς η ένταση αυξανόταν και πλήθη συνέρρεαν στην πλατεία Ταχρίρ για άλλη μια ημέρα για να απαιτήσουν την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου, ο Χάνταντ πρόσθεσε: «καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, έχω πλήρη επίγνωση ότι μπορεί να είναι οι τελευταίες που αναρτώ σε αυτή τη σελίδα».

Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε προβλέψει ότι η σημερινή ημέρα θα ήταν αυτή της αποχώρησης ή της αποπομπής του Μόρσι από το αξίωμα. «Σήμερα: Αποπομπή ή Παραίτηση», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κρατικής εφημερίδας αλ Αχράμ. «Τέλος», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας αλ Ουάταν.

Το μήνυμα του ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, προς όλους τους Αιγύπτιους πολίτες είναι να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία», όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας στενός του συνεργάτης. Ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα, διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο στρατός έδωσε στον Μόρσι προθεσμία 48 ωρών, για να «ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού», διαφορετικά θα του επιβληθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα έχουν συντάξει οι στρατιωτικοί.

Μόρσι: Καλύτερα να πεθάνω όρθιος σαν δένδρο
Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «όρθιος σαν ένα δένδρο», υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία.

Υπογραμμίζοντας πως ο Μόρσι δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία για δικό του όφελος, ο εκπρόσωπος Αϊμάν Άλι δήλωσε πως, κατά την ομιλία που εκφώνησε τη νύκτα προς το έθνος, ο πρόεδρος αψήφησε εκκλήσεις να παραιτηθεί επειδή θέλει «να υπερασπιστεί το δημοκρατικό σύστημα».

«Είναι καλύτερα για ένα πρόεδρο, ο οποίος διαφορετικά θα γύριζε την Αίγυπτο στις μέρες της δικτατορίας, από την οποία μας έσωσαν ο Θεός και η βούληση του λαού, να πεθάνει όρθιος σαν ένα δένδρο», δήλωσε ο Άλι, «παρά να καταδικαστεί από την ιστορία και τις μελλοντικές γενιές επειδή πέταξε στα σκουπίδια τις ελπίδες των Αιγυπτίων να έχουν μια δημοκρατική ζωή».

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι συγκεντρώνονται σήμερα, Τετάρτη, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ενόψει της εκπνοής του τελεσιγράφου του στρατού.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία φωνάζουν «Φύγε!» απευθυνόμενοι στον πρόεδρο.

Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Μόρσι «το μόνο που πέτυχε ήταν να μας ενθαρρύνει να ζητήσουμε ακόμη πιο δυνατά την αποχώρησή του. Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ μέχρι να φύγει, και αυτό θα συμβεί σήμερα, αν θέλει ο Θεός», διαβεβαίωσε ο 55χρονος διαδηλωτής Μάχερ.

Κλειστές οι τράπεζες
Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου κάλεσε όλες τις τράπεζες της χώρας να κλείσουν νωρίς όλα τα υποκαταστήματά τους, πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου (στις 17.30) του στρατού προς τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ αποφάσισε την επίσπευση της διεξαγωγής προγραμματισμένης δημοπρασίας ξένου συναλλάγματος, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

Οι τράπεζες έκλεισαν τα υποκαταστήματά τους στις 14.00 αντί των 17.00, ενώ η δημοπρασία διεξήχθη στις 10.30 αντί, των 11.00, και το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στις 11.30 αντί των 12.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πραξικόπημα στην Αίγυπτο: η αρχή του τέλους της Αραβικής Άνοιξης; 
Έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για την Αίγυπτο

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση