ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ντόμινο εξελίξεων μετά το Brexit

Παραιτείται ο Κάμερον- Κλίμα πανικού στις διεθνείς αγορές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ελαφρύ αλλά σταθερό προβάδισμα του Brexit που έδειχναν τα τελευταία αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μετά από μια νύχτα – θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, ήταν και το καταληκτικό. Σε πανηγυρικό τόνο οι δηλώσεις του ηγέτη του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, νωρίς το πρωί, ο οποίος προεξόφλησε νίκη, έκανε λόγο για «νέα ημέρα ανεξαρτησίας» και ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. 

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του βρετανικού δημοψηφίσματος ανέρχεται σε 72,1% με βάση τα στοιχεία και από τις 382 περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Press Association. Στις κάλπες προσήλθαν 46 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι για να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της Ε.Ε. 

Τελικό αποτέλεσμα:

Παραμονή (Bremain): 48% (16,141,241)

Έξοδος (Brexit): 52% (17,410,742)  

Οι ηλικίες 50+ καθόρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος 

 

«Βουτιά» και στη Wall Street στον απόηχο του Brexit 

Με σημαντική πτώση άνοιξε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση μετά τον πανικό που προκλήθηκε σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το άνοιγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,16% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχανε 3,78%.

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο (+1,29% για τον Dow Jones, +1,59% για τον Nasdaq), καθώς οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής έδιναν προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

45 δισεκατομμύρια χάθηκαν στο FTSE 100 τις ημέρες του χάους στις παγκόσμιες αγορές μετά το Brexit.

 Έκτακτη συνάντηση Γιούνκερ με τους Αντιπροέδρους της Κομισιόν 

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους Αντιπροέδρους του κολεγίου των επιτρόπων, με στόχο την προετοιμασία της ατζέντας των τεχνικών συζητήσεων που θα προηγηθούν της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση, αλλά και ενόψει Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

 

 

Ιταλία: Ευρω-δημοψήφισμα  θέλει η Λέγκα του Βορρά

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει υπογραφές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες να μπορέσουν να εκφραστούν σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

H ιταλική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα και, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, πρόκειται για μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού.

 

Γκίντερ Έτινγκερ: H ευθύνη ανήκει στον Κάμερον

Ευθύνες στον Κάμερον για την έκβαση του δημοψηφίσματος επιρρίπτει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ. «Η ευθύνη για το γεγονός ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν πείστηκαν για τα οφέλη της Ε.Ε. ανήκει αποκλειστικά στον Κάμερον», είπε ο Έτινγκερ και έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού. Εξάλλου, ο Έτινγκερ ανέφερε ότι πλέον η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία που τάχθηκαν με μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής θα μπορούν να ξαναενταχθούν στην Ε.Ε. μόνο ως ξεχωριστά κράτη.

Μογκερίνι: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή παρά την αποχώρηση της Βρετανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, παρά την απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ένωση, στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ομπάμα: Αναντικατάστατος εταίρος των ΗΠΑ η Βρετανία

Οι ΗΠΑ σέβονται την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Υπογράμμισε δε ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία είναι διαχρονική, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Βρετανία είναι αναντικατάστατος εταίρος των ΗΠΑ.


Λαγκάρντ: Συνεργασία Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε. για να υπάρξει ομαλή μετάβαση

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τις βρετανικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωση. «Παροτρύνουμε τις Αρχές στη Βρετανία και την Ευρώπη να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και την ΕΕ, μεταξύ άλλων και αποσαφηνίζοντας τις διαδικασίες και τους ευρύτερους στόχους που θα καθορίσουν τη διαδικασία».

«Στηρίζουμε ένθερμα τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ να παράσχουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να περιορίσουν την υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα μέλη μας όπως χρειαστεί», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Μέρκελ: Oι συνέπειες του Brexit εξαρτώνται από τις αντιδράσεις της ΕΕ

«Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα σκεφτεί, θα αναλύσει τα δεδομένα και θα φτάσει μαζί στα καλύτερα αποτελέσματα» ήταν η πρώτη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ με αφορμή το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η Καγκελάριος ανέφερε ότι οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από την ΕΕ. Τόνισε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Η ΕΕ διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες» και ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδέα της Ευρώπης βασίζεται στην ειρήνη». Κατέληξε λέγοντας ότι «Oι συνέπειες του Brexit εξαρτώνται από τις ήρεμες αντιδράσεις της ΕΕ» Κάλεσε παράλληλα Τουσκ, Ολάντ και Ρέντσι να προσέλθουν για διαβουλεύσεις στο Βερολίνο.

Ολάντ: Οι λαοί περιμένουν από την ΕΕ να επαναδιατυπώσει τις δικές της αξίες

«Νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει όσα έχουμε οικοδομήσει» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο μήνυμά του μετά το Brexit. Με αυστηρό ύφος είπε πως «Η Γαλλία, ιδρύτρια χώρα της Ευρώπης δεν θα δεχτεί παρόμοιες πρακτικές. Η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά δεν μπορεί να κινείται όπως στο παρελθόν. Οι λαοί περιμένουν από την ΕΕ να επαναδιατυπώσει τις δικές της αξίες».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ισχυρή. Πρέπει να μπορεί να αποφασίζει κυρίαρχα για το δικό της πεπρωμένο και να διεκδικεί ένα δικό της μοντέλο. Η ασφάλεια και η άμυνα είναι εξόχως σημαντικά στοιχεία για να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή».

Ντέβιντ Κάμερον: Η Βρετανία να πάει στις διαπραγματεύσεις με νέο Πρωθυπουργό 

Σε δραματικούς τόνους ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί, μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο ίδιος, θέλησε να καθυσηχάσει παράλληλα τις αγορές ως προς τη σταθερότητα της οικονομίας κατά την περίοδο στην οποία μπαίνει η χώρα, αλλά και τους πολίτες αυτή. Τόνισε ότι ενημέρωσε τη Βασίλισσα Ελισάβετ για τις προθέσεις και είπε πως η απόφαση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή. 

"Σήμερα ελαβε χώρα μια μεγάλη δημοκρατική άσκηση. Ο Βρετανικός λαός ψήφισε έξοδο της χώρας από την ΕΕ και πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Θέλω να διαβεβαιώσω πως η οικονομία μας είναι σταθερή. Και πως δεν θα υπάρξουν άμεσα αλλαγές στις συνθήκες. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για τη διαπραγμάτευση εξόδου. Είμαι υπερήφανος που υπήρξα πρωθυπουργός. Δώσαμε ευκαιρία στους ανθρώπους και κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας προς τους φτωχούς αλλά και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις να εκφραστούν. Πάντα πίστευα πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες αποφάσεις για αυτό και ηγήθηκα μια κυβέρνηση συνασπισμού. Έκανα τον αγώνα μου με πάθος, λέγοντας αυτό που πιστεύω. Ήμουν σαφής για τις πεποιθήσεις μου, ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι ισχυρή μέσα στην ΕΕ. Όμως η απόφαση που πήρε ο λαός είναι σαφής. Έτσι απαιτείται νέα ηγεσία. Δεν χρειάζεται σήμερα νέο χρονοδιαγράμματα. Πρέπει όμως να έχουμε νέο πρωθυπουργό μέχρι τον Οκτώβριο. Μίλησα ήδη με τη Βασίλισσα για τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Οι διαπραγματεύσεις εξόδου πρέπει να γίνουν με νέο Πρωθυπουργό. Πρέπει να φύγουμε αλλά πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε" δήλωσε ο ίδιος.  

Νίκολα Στάρτζον: Ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι πιθανό

Την πιθανότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στάρτζον, διότι όπως ανέφερε η χώρα βγήκε από την ΕΕ χωρίς τη θέληση της.

Είπε ότι από την ψήφο για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 μέχρι σήμερα έχουν γίνει «σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες». Από τη στιγμή που το ΗΒ ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, η κυβέρνηση της Σκωτίας «ξεκινάει τις διεργασίες» για ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία παραμένουν φίλοι της Σκωτίας, τονίζει.

«Είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κάνω τα πάντα για να ακουστούν οι θέσεις μας... Ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι πολύ πιθανό»

Τσίπρας για Brexit: Χρειαζόμαστε ένα όραμα για καλύτερη Ευρώπη

«Το σήμα είχε δοθεί από τις ακραίες επιλογές λιτότητας και την α λα καρτ διαχείριση του προσφυγικού» είπε σε δηλώσεις του Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το Brexit. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικών για επαναθεμελιώσουμε την Ευρώπη. «Το χάσμα στην Ευρώπη διευρύνεται διαρκώς - Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για καλύτερη Ευρώπη, που τον έλεγχό της θα έχουν οι λαοί»

Κίνα: Θα συνεχίσουμε την συνεργασία με το Λονδίνο

Η Κυβέρνηση της Κίνας μέσω ανακοίνωσης ζητάει από την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν μετά το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος. Το Πεκίνο, τονίζει η ανακοίνωση τους, θα συνεχίσει να προωθεί τις σχέσεις με το Λονδίνο.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Κίνας Χουα Τσουνιανγκ ανέφερε: «Οι επιπτώσεις θα είναι σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βρετανίας. Όσο αφορά το μέγεθος των επιπτώσεων, πιστέυω ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν με ηρεμία να το περιορίσουν»

ΠτΔ: Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός

Είναι σεβαστό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και σημείωσε τις «ιδιαίτερες σχέσεις» της Κύπρου με τη Βρετανία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε ότι «καταρχήν είναι σεβαστό το αποτέλεσμα αφού αποτελεί λαϊκή εντολή ή απόφαση. Κατά δεύτερο, να μην αρχίσουμε να πανικοβαλλόμαστε, έχουμε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις μέσω Κοινοπολιτείας με τη Βρετανία, υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται για την έξοδο, συνεπώς παρέχεται επαρκής χρόνος για να δούμε ποιες θα είναι εξάλλου κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων οι σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Συνεπώς, αυτό που συνιστώ ακριβώς και για την Κύπρο και όχι μόνον είναι να είμαστε ψύχραιμοι να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Σύσσωμα τα κράτη μέλη θα διαμορφώσουν μια πολιτική, ουδείς θέλει να μεγιστοποιήσει προβλήματα συνεπώς απαιτείται από τη μια σεβασμός από την άλλη ψυχραιμία».

Γκάμπριελ: Ευκαιρία για μια νέα αρχή

Αισιόδοξος για την προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος παρά την απόφαση των Βρετανών για Brexit, εμφανίστηκε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «Το σύνθημά μας πρέπει τώρα να είναι ‘Προς τα εμπρός!'. Και όχι να κλαψουρίζουμε. Το Brexit δεν είναι κατάρρευση της Ευρώπης, αλλά μια ευκαιρία για μια νέα αρχή», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ. 

Ρέντσι: Να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά είναι το σπίτι μας

«Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας», το σχόλιο του Μάριο Ρέντσι μέσω twitter. 

Nτόναλτ Τούσκ: Να κρατήσουμε την ενότητά μας ως 27 μέλη της ΕΕ 

"Είναι μια ιστορική στιγμή αλλά όχι για υστερικές αντιδράσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο της εξόδου της Βρετανίας. Έχω μιλήσει σε όλους τους αρχηγούς κρατών. Να κρατήσουμε την ενότητά μας ως 27 μέλη.

Δεν υπάρχει νομική φόρμουλα μέχρι να φύγει το ΗΕ από την ΕΕ. Το ευρωπαϊκό δίκαιο θα συνεχίσει να ισχύει και εκεί μέχρι να μπούμε στις λεπτομέρειες των διαδικασιών. Κάλεσα σε άτυπη σύνοδο Κορυφής και εν τέλει, όσο δύσκολες και να είναι οι στιγμές, πρέπει να θυμόμαστε πως ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό". 

 

Μάρτιν Σουλτς: Δεν θέλω να δω το ευρώ να κατρακυλά όπως την στερλίνα

«Τώρα είναι η ώρα να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει τις ευθύνες τους για τη χώρα του, και εμείς τις δικές μας για το μέλλον της Ε.Ε Βλέπετε τι συμβαίνει με την στερλίνα στις αγορές. Δεν θέλω να δω να συμβαίνει το ίδιο πράγμα και το ευρώ.»

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό

Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". 

Φόβοι για παρενέργειες σε άλλες χώρες

Με το αποτέλεσμα να αρχίζει να παίρνει μορφή, πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν παρενέργειες και σε άλλες χώρες, ειδικά με τα οφέλη που θα έχουν η Λεπέν στη Γαλλία και η Λιέγκα του Βορρά στην Ιταλία και προς τα που θα ασκήσουν πίεση.

Προτείνει δημοψήφισμα η Λεπέν

Η Μαρι Λεπέν, αρχηγός του Εθνικού Κόμματος στη Γαλλία, καλωσόρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και επιθυμεί παρόμοιο για τη χώρα της.


Γκάμπριελ: «Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη»

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μια κακή ημέρα για την Ευρώπη».


Έντονες αντιδράσεις σε Σκωτία και Ιρλανδία

Αποσχιστικές τάσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου πυροδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε ότι το αποτέλεσμα καθιστά σαφές ότι οι Σκωτσέζοι βλέπουν το μέλλον τους εντός της ΕΕ.

Παράλληλα, το ρεπουμπλικανικό κόμμα Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία ζητά δημοψήφισμα για την αφαίρεση των συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς «η βρετανική κυβέρνηση έχει απολέσει οποιαδήποτε εντολή εκπροσώπησης των οικονομικών ή πολιτικών συμφερόντων του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, μαζί με το Λονδίνο, είναι οι περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που στήριξαν την παραμονή στην ΕΕ.

Σχεδόν με το σύνολο των ψηφοδελτίων να έχουν καταμετρηθεί, το Brexit κερδίζει με 52% έναντι 48% της παραμονής, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ψήφους διαφορά.

Δημοψήφισμα ζητά και η αυστριακή ακροδεξιά

Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να καταρρέει από την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και να δέχεται χώρες, όπως η Τουρκία, τότε διακηρυγμένος πολιτικός στόχος για την Αυστρία καθίσταται η διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς τη συνέχιση της παραμονής της στην ΕΕ, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%.

Στις δηλώσεις του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ζητά την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι, όπως ο ίδιος διατείνεται, υποστήριξαν την ενσάρκωση της αποτυχημένης ανάπτυξης στην Ευρώπη και με έστω λίγη αξιοπρέπεια και σεβασμό για το μέλλον της Ευρώπης, οφείλουν να παραιτηθούν άμεσα.


«Βουτιά» 14,62% στο χρηματιστήριο Αθηνών λόγω Brexit

Σημαντική πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την επικράτηση του Brexit ακολουθώντας την αντίδραση των διεθνών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίζεται κατά 14,62% στις 527,39 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 17,25% στις 1.422,60 μονάδες.

Ο τζίρος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ανέρχεται στα 18,02 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 55 υποχωρούν, πέντε παραμένουν αμετάβλητες, ενώ καμία δεν ενισχύεται.

Οι σημαντικότερες πιέσεις εντοπίζονται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διολισθαίνει κατά 29,82% στις 548,63 μονάδες. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εμφανίζουν σημαντική άνοδο, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 9,226%, σημειώνοντας άνοδο κατά 18,60%. Αντίθετα, το επιτόκιο του γερμανικού ομολόγου υποχωρεί στο -0,08% και του βρετανικού στο 1,10%. 

Από την άλλη, μικρή πτώση 3,79% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Κύπρου. 

«Καμπανάκι» και από Moody's

Η ψήφος των Βρετανών για την έξοδό τους από την ΕΕ είναι αρνητική για το αξιόχρεο της Βρετανίας (credit negative) και για άλλους εκδότες χρέους της χώρας, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's με ανακοίνωσή του.

Δραματικές οι απώλειες των βρετανικών τραπεζών

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 7,7% στις 5.849 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 10% στις 9.232 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 9,45% στις 4,041 μονάδες.

Δραματικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών. Η Barclays υποχωρεί 30%, η Royal Bank of Scotland στο -34%, η Lloyds Banking Group στο -30%. 

Σε «στενή επαφή» με τις τράπεζες βρίσκεται η Τράπεζα της Αγγλίας

Το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη χώρα, δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για την κατάσταση.

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έκαναν βουτιά την ώρα που τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το 51,8% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit και το 48,2% υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να σημειώσει αιφνίδια πτώση στο άνοιγμα. 

«Καμπανάκι» από Standard and Poor's για το ΑΑΑ της Βρετανίας
Ο οίκος αξιολόγησης STANDARD & POOR'S ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.

Κατακρημνίζεται η στερλίνα

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο πριν από λίγο. 

Πτώση στα αμερικάνικα χρηματιστήρια

Με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures), οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ σημείωναν πτώση περίπου 3% στις 11 μμ (τοπική ώρα) της Πέμπτης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones (mini) σημείωνε απώλεια 530.00 μονάδων (17385.00 -2.96), με τον S&P 500 (mini) να χάνει 74.75 μονάδες (2031.00 -3.55). Πτώση 3,13% σημείωνε το ευρώ έναντι του δολαρίου (-0.0356, στα 1.1029).
Την Πέμπτη ο Ντάου Τζόουνς κέρδισε 230 μονάδες ή 1,29%, ο NASDAQ 76,52 μονάδες ή 1,59% κι ο S&P 27,87 μονάδες ή 1.34%

Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες αντιδράσεις από τη δυτική ακτή του Ατλαντικού για το Βρετανικό δημοψήφισμα κι ούτε αναμένεται να υπάρξουν μέχρι να ξεκαθαριστεί το αποτέλεσμα.

Σχεδόν 3% υποχωρεί ο Nikkei λόγω των φόβων για Brexit

Yποχωρεί κατά σχεδόν 3% o δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο, που ξεκίνησε τη συνεδρίασή του με άνοδο, αλλά στη συνέχεια άλλαξε κατεύθυνση, με τους επενδυτές, να καταλαμβάνονται από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Οι επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων. Μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Nikkei είχε απολέσει 480,98 μονάδες, υποχωρώντας στις 15.757,37 μονάδες.

Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα.

Κακό αποτέλεσμα για το ΗΒ

O πρώην επικεφαλής του Yougov κάνοντας αυτοκριτική δήλωσε μέσω twitter «Φαίνεται ότι πηγαίνουμε σε ένα αποτέλεσμα κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο, κακό για τους δημοσκόπους και (αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό) ντροπιαστικό για μένα». Σημειώνεται ότι στην αρχή της εκλογικής βραδιάς το Yougov έδωσε προβάδισμα 4% στο Remain.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση