ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν «υποστηρίζει σθεναρά» την απόσυρση των Αμερικανών

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν "πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν".

ΚΥΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "υποστήριξε χθες την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν "πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν". Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να "οικοδομήσουν ένα κράτος" στο Αφγανιστάν, δήλωσε. Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν "αν κριθεί απαραίτητο" ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό "όλες τις δυνατές επιλογές" για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για "τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια" στο Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ο Μπάιντεν. Η Κίνα και η Ρωσία "θα ήθελαν πολύ" οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η διπλωματία των ΗΠΑ ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνώριζε μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν παρά μόνο αν το ισλαμιστικό κίνημα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και απορρίπτει τους τρομοκράτες.

"Σε ό,τι αφορά τη θέση μας έναντι της οποιαδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αυτή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν", δήλωσε στον Τύπο ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που θα προφυλάσσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της (...) συμπεριλαμβανομένων αυτών του μισού πληθυσμού της - των γυναικών και των κοριτσιών της" και "δεν θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες", θα ήταν "μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε", συνόψισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, βρίσκεται ακόμη στο Κατάρ, όπου διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επί αρκετούς μήνες, διευκρινίζοντας πως αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν με αντιπροσώπους του ισλαμιστικού κινήματος σε αυτή τη χώρα του Κόλπου. Απέφυγε να πει με σαφήνεια αν η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Ασραφ Γάνι ως τον νόμιμο πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά τη φυγή του την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν ανέτρεπαν την κυβέρνησή του. "Δεν υπήρξε επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας", περιορίστηκε να πει ο κ. Πράις. "Είναι κάτι για το οποίο συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα", ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς ποιον αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως τον νόμιμο ηγέτη του Αφγανιστάν. "Η πολιτική κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα", ανέφερε. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο κ. Γάνι μετέβη αεροπορικώς στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Ασραφ Γάνι εξελέγη πρόεδρος το 2014, παραλαμβάνοντας την εξουσία από τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος κυβερνούσε το Αφγανιστάν από το 2001. Θεωρείτο ολοένα πιο απομονωμένος τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τερματίστηκε η εμπλοκή αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων στον πόλεμο, αποσύρθηκαν σχεδόν όλα τα ξένα στρατεύματα και άρχισε ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν, αρχικά με την κυβέρνησή του αποκλεισμένη από τις συνομιλίες, που διεξήγαγαν μόνες οι ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του άρχισε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα μήνες μετά τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους αντάρτες που προέβλεπε την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Μουφτής του Ομάν

Εξάλλου, ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν, η κορυφαία θρησκευτική αρχή στο κράτος του Κόλπου, εξέφρασε χθες Δευτέρα τα συγχαρητήριά του "στον αφγανικό λαό" για τη "νίκη του επί των εισβολέων", αφού το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα προς το ισλαμιστικό κίνημα από θρησκευτική αρχή στον Κόλπο. Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά για να τονίσουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να προστατευθούν οι άμαχοι. Την Κυριακή, χάρη στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και στο ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν έδωσαν μάχη, οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ.

"Συγχαίρουμε τον αδελφό αφγανικό λαό για (...) τη νίκη του επί των εισβολέων", ανέφερε ο Αχμαντ μπιν Χάμαντ αλ Χαλίλι μέσω Twitter. Μέσα σε δέκα ημέρες, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα, που εξαπέλυσε τον Μάιο ολομέτωπη επίθεση εκμεταλλευόμενο την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, κατέλαβε πρακτικά ολόκληρη τη χώρα. Οι Ταλιμπάν επέβαλαν καθεστώς βασιζόμενο σε φονταμενταλιστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου όταν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 μέχρι το 2001, τη χρονιά που εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την εισβολή στη χώρα διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ούτε να εργάζονται, ούτε να μορφώνονται, η ένδυσή τους με την μπούρκα, μανδύα ο οποίος καλύπτει ολόκληρο το γυναικείο σώμα, ήταν υποχρεωτική δημόσια, ενώ δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εάν δεν συνοδεύονταν από άνδρα συγγενή. Μαστιγώσεις και εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων θανατώσεων διά λιθοβολισμού για "μοιχεία", ήταν συνήθεις πρακτικές και τελούνταν σε δημόσιους χώρους και στάδια. Οταν βρισκόταν στην εξουσία, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν αναγνωριζόταν παρά από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται σήμερα το πρωί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας.

Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.

Γερμανία

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την εισροή των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ή να κινδυνεύσουν να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος `Αγγελα Μέρκελ.

"Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλες έγνοιες και ανησυχίες ακόμη και αν δεν έχουν συνεργαστεί με γερμανικά θεσμικά όργανα θα έχουν ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην `Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X