ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση ανάλυση: Τουρκικό «σωσίβιο» στην κυβέρνηση της Τρίπολης

Τι φέρνει η νέα απόφαση της τουρκικής βουλής για την Λιβύη;

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποίησε μια σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του. Λίγο μετά την απόφαση της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ έθεσαν επί τάπητος την κρίση της Λιβύης, την τουρκική εμπλοκή στον εμφύλιο της χώρας καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να επιχειρούν να ελέγξουν τις κινήσεις της Άγκυρας στο πολεμικό πεδίο σύμφωνα με τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα και σχέδια. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον εκτροχιασμό των εξελίξεων στην Λιβύη. Επίσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στην εμφύλια σύρραξη, στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Μπιν Χάφταρ.

Ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς των ξένων παραγόντων, η Άγκυρα προσεγγίζει την δική της εμπλοκή στην σύρραξη της Λιβύης ως μια επιτακτική ανάγκη κυρίως εξαιτίας των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στο ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, το βράδυ της Πέμπτης, καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές υπενθύμιζαν στην Κ την σημασία των νέων συμφωνιών που υπέγραψε η Άγκυρα με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το τουρκικό σχέδιο για την Λιβύη

Για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λοιπόν, η διατήρηση της κυβέρνησης της Τρίπολης και η διευθέτηση της κρίσης της Λιβύης μέσα από την συνέχιση της διαδικασίας-διαπραγματεύσεων του Βερολίνου αποτελεί μονόδρομο για την κατοχύρωση των τουρκικών ενεργειακών και οικονομικών συμφερόντων.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες και αναλυτές θεωρούν ότι μελλοντικά, μετά το τέλος της επίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ, στην Λιβύη θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια παρόμοια διαδικασία της Αστάνα που επιχειρήθηκε στην περίπτωση της Λιβύης από την Ρωσία, το Ιράν και την ίδια την Τουρκία.

Η κριτική και το μέλλον του εμφυλίου της Λιβύη

Οι επικριτές των προαναφερόμενων σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης θεωρούν ότι στην περίπτωση της Λιβύης δεν υπάρχουν περιθώρια για «πειραματισμούς», τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς. Ένας από αυτούς τους αναλυτές είναι ο Μουσά Όζουγουρλου, ο οποίος τονίζει τα εξής: «Ήδη σε αντιπαράθεση με τη Δύση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία εγκαινιάζει ένα νέο μέτωπο, αυτήν την φορά εναντίον του αραβικού κόσμου στη Λιβύη. Η στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη τοποθετεί απευθείας την Άγκυρα σε μια σύγκρουση με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία - δύο χώρες με τις οποίες διατηρεί ήδη τεταμένες σχέσεις. Επίσης, δημιουργεί εντάσεις με την Αίγυπτο».

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ και τις στρατιωτικές δυνατότητες της, η Τουρκία έχει την δυνατότητα να αλλάξει την συνολική εικόνα-ισορροπία στον πόλεμο της Λιβύης, υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, η τουρκική παρέμβαση λειτουργεί ως ένα είδος «σωσιβίου» για την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία παρακολουθεί τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ να αναπτύσσονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Παρόλα αυτά, όπως προειδοποιούν αναλυτές όπως ο κ. Όζουγουρλου, η στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης, όσο και περιορισμένη αν είναι η κλίμακα της, φέρνει αντιμέτωπη την Τουρκία με νέες προκλήσεις και διπλωματικά ρίσκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  Αφρική  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X