ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναβρασμός στο Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας

Παραιτήθηκε σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενα μέσα ένας από τους εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Κλίμα προβληματισμού και σύγχυσης επικρατεί στην Άγκυρα και στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τουρκικό στρατό παρομοιάζουν την νέα κατάσταση με τα όσα συνέβησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό που χαρακτήριζε υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού.

Στο επίκεντρο της μεγάλης σύγχυσης βρίσκονται οι εξελίξεις που αφορούν έναν από τους εμπνευστές του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», τον ναύαρχο Τζιχάντ Γιαϊτζί. Πριν από λίγες ώρες, ο κ. Γιατζϊ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του στο Πολεμικό Ναυτικό και μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο.

Η αντίδραση του ναύαρχου

Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα του τουρκικού αντιπολιτευόμενου τύπου, ο κ. Γιαϊτζί αντιδρώντας στην νέα εξέλιξη υπέβαλλε την παραίτηση του θεωρώντας την νέα μετάθεση ως απόπειρα υποβάθμισης του έργου και των καθηκόντων του στον τουρκικό στρατό δηλώνοντας ότι πληγώθηκε η υπερηφάνεια του.

Η σταδιοδρομία του Γιαϊτζί

Ο κ. Γιαϊτζί δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος της διοίκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από τις αρχές του 2010, υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του τουρκικού στρατού που τάχθηκαν υπέρ της εντατικοποίησης της προσπάθειας της προβολής της τουρκικής ισχύος σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην συνέχεια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ανέλαβε το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του στρατεύματος, την διεύθυνση των εκκαθαρίσεων. Ο ίδιος δημιούργησε έναν πίνακα-βάση δεδομένων, το περίφημο «Φέτομετρε», που φέρει διάφορα ερωτήματα και κατηγορίες, ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα από τον τουρκικό στρατό για τον εντοπισμό των μελών του Κινήματος Γκιουλέν και των πραξικοπηματιών.

Η διαφωνία με τον Ακάρ

Το αστέρι του κ. Γιαϊτζί έλαμψε στον τουρκικό τύπο, το τελευταίο διάστημα. Αρκετά φιλοκυβερνητικά μέσα προέβαλαν το προφίλ και το έργο του. Εκείνη την περίοδο, στο συγκεκριμένο μέσο έφτασε μια αξιοσημείωτη πληροφορία.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, σε σειρά ζητημάτων, ο κ. Γιαϊτζί είχε έρθει σε αντίθεση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Η κρίσιμη συγκυρία

Από την σκοπιά των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, η παραίτηση του κ. Γιαϊτζί, αν και εφόσον επισημοποιηθεί κατά τις επόμενες ώρες, έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο.

Υπάρχουν δυο σημαντικές εξελίξεις που συνοδεύουν-πλαισιώνουν τον αναβρασμό στο επιτελείο του τουρκικού στρατού. Πρώτον, τον Φλεβάρη δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης ιστοσελίδας «Oda Tv» οδηγήθηκαν στην φυλακή ύστερα από την δημοσιοποίηση της ταυτότητας ενός πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που έχασε την ζωή του στον πόλεμο της Λιβύης. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπήρξε ένα από τα βασικά, δημοφιλή μέσα που προέβαλαν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Δεύτερον, τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω πανδημίας και κατρακύλας της τουρκικής οικονομίας, το κεφάλαιο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων έχει ανοίξει εκ νέου στην Τουρκία, με διάφορους κύκλους της συντηρητικής κυβέρνησης να προειδοποιούν για επικείμενο κίνημα στους κόλπους του στρατού. Το επιτελείο του στρατού τηρεί σιωπηλή στάση απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και φήμες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση