ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Aναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό

Στο τραπέζι τα 10 σημεία της ιταλικής πρότασης

Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες των οποίων οι χώρες πλήττονται από το μεταναστευτικό βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία άτυπη Σύνοδο η οποία σκοπό έχει να θέσει τα θεμέλια για την Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου στην οποία αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνεργασίας της Γερμανίας.

Πολλοί ηγέτες είπαν ότι δεν βρίσκονται στην Βελγική πρωτεύουσα επειδή το ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ “βρισκόμαστε εδώ για να βρούμε μία λύση, ελπίζω κοινή για την πολιτική ασύλου και το μεταναστευτικό" είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χ. Μπετέλ που τόνισε ότι “δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις στο θέμα αλλά μόνο ευρωπαϊκές”.

Οι ηγέτες όμως ήρθαν με διαφορετικές προτεραιότητες που θέλει να βάλει ο καθένας στο τραπέζι ανάλογα με την γεωγραφική θέση της χώρας τους. Οι βόρειες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θέλουν να σταματήσουν τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” μέσα στην ΕΕ, δηλαδή τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου και μετά μεταφέρονται στις χώρες του Βορρά. Από την άλλη οι  νότιες χώρες που είναι οι χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα, Ισπανία Μάλτα και Ιταλία ζητάνε περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους τους, περισσότερο έλεγχο των συνόρων και μία πιο δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα θα δώσει έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Για να λύσει το επιτακτικό της πρόβλημα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ θα προσπαθήσει να κάνει διμερής και τριμερής συμφωνίες με τα διαφορετικά κράτη - μέλη. Και μπορεί οι προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, της Αυστρίας αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται στην Α. Μέρκελ από τον κυβερνητικό της εταίρο CSU που έχει εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας τον Σεπτέμβριο και την απειλεί ότι αν δεν βρει μία λύση άμεσα θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη η Ιταλία επιμένει ότι δεν θα συμφωνήσει στην μείωση των ροών προς την Γερμανία αν δεν υπάρχει μία συμφωνία για την δίκαιη κατανομή των βαρών. Εκεί όμως αντιτίθενται οι ανατολικές χώρες του Βίζενγκραντ αλλά και η Αυστρία. Άλλωστε οι εκπρόσωποι των χωρών του Βίζεγκραντ δεν συμμετέχουν στην σημερινή σύνοδο.

Οι 10 προτάσεις που φέρνουν στο τραπέζι οι Ιταλοί

- Η Ιταλία καλεί την ΕΕ να συνάψει συμφωνίες με περισσότερες χώρες στο πρότυπο συμφωνίας με την Τουρκία.

- Ζητά την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

- Ζητά να ξεπεραστεί η λεγόμενη αρχή της χώρας πρώτης εισόδου.

- Ζητούν την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, την οποία θεωρούν ανεπαρκή.

- Ζητούν την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών εκτός ΕΕ.

- Ζητούν κοινή ευθύνη των κρατών μελών των μεταναστών που ναυαγούν στη Μεσόγειο.

- Ζητούν να αντιμετωπιστεί η καταπολέμηση των διακινητών.

- Ζητούν την μετεγκατάσταση των αιτούντων σε περισσότερα από ένα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

- Ζητούν τον περιορισμό των δευτερογενών κινήσεων μέσα στην ΕΕ.

- Ζητούν οικονομικές κυρώσεις προς τα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στον διαμερισμό των βαρών και δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφος τους. (χώρες του Βίζεγκραντ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X