ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανδρόγυνο δημιούργησε τεστ-εξπρές για τον COVID-19

Το τεστ έχει ήδη αποσταλεί στην Κίνα, στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους

Newsroom Κ, Αθήνα

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Καινοτόμο τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο εξετάζει μία σταγόνα αίματος και διαγιγνώσκει την παρουσία κορωνοϊού σε χρόνο μεταξύ τριών και δέκα λεπτών, δημιούργησαν ο Σερχάτ Παλά και η σύζυγός του, Ζεϊνέπ Ιλγκάζ Παλά.

Το ζευγάρι, το οποίο ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη δημιουργία του τεστ, που κατασκευάζεται από την εταιρεία ιδιοκτησίας τους, Confirm Biosciences, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τους Παλά, οι προσπάθειές τους για δημιουργία του τεστ-εξπρές στέφθηκαν με επιτυχία πριν από ένα μήνα, με το τεστ να βρίσκεται ήδη στο στάδιο της παραγωγής.

«Κατασκευάσαμε τα κιτ σε συνεργασία με τον Κινέζο συνεταίρο μας και τα προωθήσαμε στην αγορά. Το κιτ ερευνά για την παρουσία του κορωνοϊού σε μικροσκοπική σταγόνα αίματος χάρη σε τεχνολογία παράλληλης ροής (lateral flow technology)», λέει ο Παλά.

Το τεστ έχει ήδη αποσταλεί στην Κίνα, στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών ευελπιστεί να παράγει 500.000 τεστ την ημέρα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιατρικές υπηρεσίες και νοσοκομεία να προσφέρουν ταχεία και αξιόπιστη διάγνωση του κορωνοϊού σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών και σε ελάχιστο χρόνο.

Οι Παλά είναι Τούρκοι υπήκοοι, επισημαίνει σε άρθρο της η αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Daily Sabah, οι οποίοι αν και ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ, θέλουν να υποστηρίξουν τη «μητέρα πατρίδα». Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Παλά λέει: «Εχουμε καθήκον να βοηθήσουμε τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε, εφόσον μας ζητηθεί, με το τουρκικό υπουργείο Υγείας».

Το ζευγάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1997, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μπογκαζιτσί της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη τους επιχειρηματική προσπάθεια στις ΗΠΑ έγινε με την ίδρυση μικρής εταιρείας ιατρικών διαγνωστικών τεστ, που έστησαν στο γκαράζ του σπιτιού τους με ελάχιστο κεφάλαιο. Το ζευγάρι ανέπτυξε επίσης διάφορα διαγνωστικά τεστ για εξέταση του DNA, του σπέρματος, της εγκυμοσύνης και της στειρότητας, τα οποία πωλούσαν μέσω Διαδικτύου. Η οικογένεια Παλά απέκτησε τη φήμη της χάρη στην επόμενη εταιρεία της, την Confirm, που τους έκανε παγκοσμίως διάσημους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση