ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχεί αλλά δεν τρομάζει η νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους

Αποτελεσματικά και προς τη νέα μετάλλαξη τα υπάρχοντα εμβόλια

Newsroom Κ, Αθήνα

Την ώρα που το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού (Β.1.1.7) σαρώνει στην Ελλάδα και σε τουλάχιστον 50 ακόμη χώρες, στη Βρετανία έχει εντοπιστεί νέα μετάλλαξή του η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και χαρακτηριστικά του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου στελέχους. Η νέα μετάλλαξη δεν επηρεάζεται από τα αντισώματα του βασικού στελέχους, αλλά βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές την Πέμπτη, από τις 15 Φεβρουαρίου έχουν εντοπιστεί 16 κρούσματα της μετάλλαξης Β.1.1.318 του κορωνοϊού, η οποία περλαμβάνει και το στοιχείο Ε484Κ στην πρωτεΐνη της ακίδας της, το οποίο χαρακτηρίζει επίσης τα πολύ μεταδοτικά στελέχη της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικης. Η μετάλλαξη αυτή τροποποιεί το πώς ο ιός αντιμετωπίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς τον βοηθά να αποφεύγει τα αντισώματα του οργανισμού μας, είτε προέρχονται από ανάρρωση από Covid-19, είτε από εμβόλιο.

Τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκρουση του ιού και μάλλον δεν επηρεάζονται από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού δεν προέρχεται μόνο από τα αντισώματα: Τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόκρουση του ιού και φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται ιδιαιτέρως από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορωνοϊού παραμένουν πολύ αποτελεσματικά και έναντι των στελεχών με το στοιχείο Ε484Κ. Επίσης σημαντικό είναι ότι η νέα μετάλλαξη Β.1.1.318 δεν περικλείει το στοιχείο Ν501Υ που έχει το γνωστό βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7 και το καθιστά ιδιαιτέρως μεταδοτικό.

Οι αγγλικές υγειονομικές αρχές (Public Health England) δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η νέα μετάλλαξη δημιουργήθηκε στη Βρετανία ή εισήχθη από άλλη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση