ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απελάσεις και νέες κυρώσεις φέρνει η θηριωδία στην Μπούκα

Tα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να ανακοινώσουν και έναν νέο γύρο ακόμη ισχυρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας

Kathimerini.gr

Με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που μένει όμως να φανεί εάν θα «χτυπούν» εκεί που «πονά»: στους τομείς δηλαδή της ενέργειας, ετοιμάζεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα με θύματα συνολικά εκατοντάδες Ουκρανούς αμάχους στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές κοντά στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διεμήνυσε πως νέες κυρώσεις είναι «καθ’ οδόν» ως απάντηση στις θηριωδίες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην ευρύτερη περιφέρεια του Κιέβου.

Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη, 6 Απριλίου, σχετική πρόταση η οποία θα συζητηθεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται σε επίπεδο ΕΕ εάν όχι αυτήν την εβδομάδα τότε τις επόμενες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε σήμερα πως το Βερολίνο προχωρά στην απέλαση πλήθους Ρώσων διπλωματών και υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας, που θεωρούνται πια ανεπιθύμητοι και έχουν διορία ολίγων ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σημειωτέων πως σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα από τη Γερμανία πρόκειται να απελαθούν περί τα 40 άτομα.

Παράλληλα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ σημείωσε πως πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες περαιτέρω αντιδράσεις από την πλευρά της Γερμανίας και των εταίρων της. Στο ίδιο πλαίσιο, οι υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρόκειται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να καταστούν αυστηρότερες, όπως σημείωσε η κα. Μπέρμποκ.

Απελάσεις πλήθους (συνολικά 35, όπως θα γινόταν γνωστό αργότερα) Ρώσων διπλωμάτων ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα και η Γαλλία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε νωρίτερα ζητήσει να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή οικονομική πίεση στη Μόσχα από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, έχει επίσης ταχθεί υπέρ της επιβολής ενός νέου «πέμπτού γύρου ισχυρών κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσίας και μάλιστα το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται πως στις ήδη επιβληθείσες κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται: ο αποκλεισμός επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το εμπάργκο στις εξαγωγές σειράς τεχνολογιών (αμυντικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, αεροπορικών) προς τη Ρωσία, το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για τους ρωσικούς αερομεταφορείς, και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων συνολικά εκατοντάδων Ρώσων ολιγαρχών και αξιωματούχων, του ιδίου του Πούτιν συμπεριλαμβανομένου.

Άνθρακας, πετρέλαιο και ευρωπαϊκά λιμάνια

Στις μελλοντικές κυρώσεις θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν μέτρα όπως: ο αποκλεισμός των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια και η επιβολή περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειες, με τις πληροφορίες να βλέπουν ως πιθανούς τέτοιους περιορισμούς κατά του ρωσικού άνθρακα πρωτίστως και του ρωσικού πετρελαίου δευτερευόντως, πλην όμως όχι και κατά του ρωσικού φυσικού αερίου από το οποίο πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν είναι ακόμη έτοιμες να απεξαρτηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως πλέον πληθαίνουν εντός της ΕΕ οι φωνές που ζητούν ακόμη και ένα πλήρες ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πήρε θέση σήμερα υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα, υπογραμμίζοντας πως για να αποφασιστούν τα όποια νέα μέτρα θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στη Γαλλία και στους Ευρωπαίους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μίλησε επίσης για ένα τέτοιο ενεργειακό εμπάργκο, με τη Λιθουανία από την άλλη πλευρά να περνά από τη θεωρία στην πράξη και να γίνεται η πρώτη χώρα που διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», ενώ «εγκληματία πολέμου» χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εισήλθε σήμερα Σάββατο στον 12ο ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ