ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:46
 

Αρνητικός σε νέες εκλογές στη Γερμανία ο Στάινμαϊερ

Επιδιώκει να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στις διερευνητικές επαφές

Newsroom K

Πρωτοβουλία για να διευκολύνει το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μετά την ενημέρωση που είχε από την καγκελάριο Μέρκελ σχετικά με την κατάρρευση των τετραμερών διερευνητικών επαφών.

Σε διάγγελμά του ο κ. Στάινμαϊερ κατέστησε σαφές ότι θέλει να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στις διερευνητικές επαφές, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει με τους επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Εμφανίστηκε αρνητικός στην προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιμείνουν στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης, ενώ προσέθεσε αιχμηρά ότι τα κόμματα δεν πρέπει να παίζουν με την εντολή που έχουν λάβει από τους πολίτες.

Ο κύκλος επαφών του κ. Στάινμαϊερ θα περιλαμβάνει επικοινωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα από το οποίο προέρχεται, και το οποίο νωρίτερα απέρριψε εκ νέου ενδεχόμενο νέας συγκυβέρνησης με του Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Τυχόν σύμπραξη των Σοσιαλδημοκρατών με το κεντροδεξιό μπλοκ της καγκελαρίου θα επιτρέψει τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, όμως μετά την κάκιστη επίδοση στις κάλπες του Σεπτεμβρίου το SPD δεν φαντάζει διατεθειμένο να επαναλάβει τον αποκαλούμενο «μεγάλο συνασπισμό».

Η μοναδική εναλλακτική λύση εάν δεν αναβιώσουν οι τετραμερείς διαβουλεύσεις είναι κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ με τους Πράσινους ή τους Ελεύθερους Δημοκράτες, με την ανοχή μέρους της αντιπολίτευσης.

Οι τετραμερείς διερευνητικές επαφές κατέληξαν σε ναυάγιο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μετά από συζητήσεις περίπου ενός μηνός, αφότου οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, επικαλούμενο μη επιλύσιμες διαφορές.

Κυριότερα «αγκάθια» αποδείχτηκαν η προσφυγική πολιτική και τα σχέδια για στροφή της γερμανικής οικονομίας προς μία πιο «πράσινη» πολιτική, με σταδιακό κλείσιμο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που χρησιμοποιούν άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών αυτοκινήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ανοικτή παραμένει η υπόθεση θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη

«Ουτε το μυνημα δεν μπορω να γραψω αφου συνεχεια εξαφανιζεται η σελιδα..!»
Μαριος  |  10:22

Περδίος: Προοπτική για συνεισφορά τουρισμού στην οικονομία κατά 25%

«Γιατί να μειωθούν οι τιμές? Αφού οι εναπομείνασες εταιρείες έχουν προσυμφωνήσει τις τιμές για να μην ...»
Πνεύμα Αντιλογίας  |  09:58

Καζάνι που βράζει η Παιδεία ενόψει της στελέχωσης των εκπαιδευτικών

«Απεργήστε! Εύχομαι ο Υπουργός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να μάθετε στην πράξη ότι δεν είστε ...»
Ελένη Νεοκλέους  |  09:46

Καζάνι που βράζει η Παιδεία ενόψει της στελέχωσης των εκπαιδευτικών

«Τα ΠΕΟνούθκια βγήκαν για τσάρκα!!! »
ΑΚΑ  |  09:12

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X