ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραζιλία: Νέο ρεκόρ 4.195 θανάτων λόγω Covid-19 σε μια μέρα

Η χώρα καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας

ΚΥΠΕ

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τρίτη - για πρώτη φορά - το όριο των τεσσάρων χιλιάδων θανάτων ασθενών με την COVID-19 μέσα σε μόλις μια ημέρα, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι υπέκυψαν 4.195 άνθρωποι σε 24 ώρες, νέο τραγικό ρεκόρ.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με 336.947 νεκρούς.

Η Βραζιλία κατατάσσεται επίσης δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, με 13.100.580 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 86.979 τις προηγούμενες 24 ώρες. Η πανδημία μοιάζει να βρίσκεται εντελώς εκτός ελέγχου στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου μακάβρια ρεκόρ καταρρίπτονται σχεδόν καθημερινά πλέον εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Μέσα σε έξι ημέρες μόλις, διαπιστώθηκαν πάνω από 15.000 θάνατοι ασθενών τον Απρίλιο. Μέσος όρος: 2.757 την ημέρα. Οι ειδικοί λένε πως φοβούνται εκατόμβη χειρότερη κι από αυτή του Μαρτίου, του μήνα που χάθηκαν πάνω από 66.000 ζωές εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Επρόκειτο για απολογισμό διπλάσιο από εκείνον του Ιουλίου του 2020, του προηγούμενου χειρότερου μήνα από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί στις περισσότερες πολιτείες. Στο Σαν Πάουλου, την πολυπληθέστερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρονται τα πτώματα. Τα νεκροταφεία έχουν φθάσει στο σημείο να κάνουν κηδείες και τη νύχτα, αντιμέτωπα με συνεχή ροή νεκρών.

Τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την 8η Ιανουαρίου - 668 περιπτώσεις - τις προηγούμενες 24 ώρες ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA), ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως εδώ τους 1.756 νεκρούς επί συνόλου 106.898 μολύνσεων. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,64%. Οι αρχές έκαναν λόγο για τον εντοπισμό νέων εστιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σάουνες, μπαρ και εκκλησίες. Το 63% των μολύνσεων εντοπίστηκε στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και σε γειτονικές περιοχές, ειδικά στην επαρχία Κιόνγκι, που περιβάλλει την πρωτεύουσα.

"Αν το τέταρτο κύμα γίνει πραγματικότητα, θα είναι αναπόφευκτες δυσχέρειες στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ θα υποστεί βαρύ χτύπημα η οικονομία μας", τόνισε ο Τσονγκ Σιέ-γκιούν, ο Πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. Η Κυβέρνηση "θα μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη του τέταρτου κύματος κινητοποιώντας όλα τα μέσα", πρόσθεσε.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.677 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.910.445, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, άλλοι 298 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 77.401 νεκρούς ως τώρα, κατά την ίδια πηγή.

Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει να της σταλούν 3 και πλέον εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, θέτοντας σε δοκιμασία τον ισχυρισμό των Βρυξελλών πως δεν παρεμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς η χώρα της Ωκεανίας δυσκολεύεται να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών της.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΕ διέψευσε ότι παρακωλύει τις εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία, που βρίσκεται δραματικά πίσω όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση. Η ΕΕ τόνισε πως δεν ευθύνεται εκείνη για την αδυναμία της AstraZeneca να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, κάλεσε σήμερα τους Καναδούς που έχουν κουραστεί από την πανδημία να "κρατήσουν λίγες εβδομάδες ακόμη", καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού "παράγει αποτελέσματα" απέναντι στον πολλαπλασιασμό των παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

"Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένος", δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου. Αλλά "βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό". "Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατήσουμε μερικές ακόμη εβδομάδες για την πραγματική επιπεδοποίηση της καμπύλης και να επιτρέψουμε στα εμβόλια που θα φτάσουν κατά εκατομμύρια τις επόμενες εβδομάδες να φέρουν αποτέλεσμα", δήλωσε.

Χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Καναδάς ξεπέρασε το Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού, αναγκάζοντας αρκετές επαρχίες να εντείνουν τους περιορισμούς τους τις τελευταίες ημέρες. Πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες ότι πάνω από το 80% των δασκάλων και του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι παραλλαγές του κορωνοϊού εξαπλώνονται και δημιουργούν αύξηση των κρουσμάτων.

"Δεν βρισκόμαστε στη γραμμή τερματισμού. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Είμαστε ακόμα σε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου", τόνισε ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση του Λευκού Οίκου. Πρόσθεσε ότι το αργότερο στις 19 Απριλίου, κάθε ενήλικας ηλικίας 18 ετών και άνω θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί. "Δεν υπάρχουν πλέον συγκεχυμένοι κανόνες", είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας πως μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει στους Αμερικανούς να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμό για τον νέο κορωνοϊό, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ελεύθερος να εξετάσει την ιδέα αυτή. "Η Κυβέρνηση δεν υποστηρίζει, ούτε θα υποστηρίξει, ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους Αμερικανούς να διαθέτουν πιστοποιητικό" εμβολιασμού, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

Μπροστά στην αρπακτική συμπεριφορά των πλουσιότερων χωρών όσον αφορά τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να διορθώσει την πορεία της "αμέσως", εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες της ανικανότητάς της να συνεργαστεί.

Στην έκθεσή της για την περίοδο 2020/2021, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκιαγραφεί πολύ σκληρή εικόνα για μια χρονιά που σάρωσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού: η προσέγγιση ο καθένας για τον εαυτό του τιμωρεί τις πιο αδύναμες χώρες, επιδεινώνει τις ανισότητες και επιτείνει την καταστολή σε κάποιες, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, κρίνει.

"Η πανδημία έριξε σκληρό φως στην ανικανότητα του κόσμου να συνεργαστεί με τρόπο αποτελεσματικό και ισότιμο", υπογραμμίζει στο προοίμιο του κειμένου η Ανιές Καλαμάρ, η Γαλλίδα που ονομάστηκε στα τέλη Μαρτίου Γενική Γραμματέας της οργάνωσης. "Οι πλουσιότερες χώρες έχουν δημιουργήσει σχεδόν μονοπώλιο ως προς την προμήθεια εμβολίων στον κόσμο, αφήνοντας τις χώρες με τους λιγότερους πόρους αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνέπειες όσον αφορά την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά συνέπεια με τις πιο μακρές οικονομικές και κοινωνικές διασπάσεις", προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση