ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:53
 

Δεκάδες Κούρδοι σε απεργία πείνας και μια αυτοκτονία στις τουρκικές φυλακές

Απαιτούν την επιστροφή των εμπλεκόμενων πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών και την άρση της απομόνωσης του Αμντουλλάχ Οτζαλάν.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Αντιμέτωποι με βαριές ποινές και την αδιαλλαξία της τουρκικής κυβέρνησης, οι Κούρδοι προσφεύγουν για μια ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας ως τελευταίο μέσο άσκησης πίεσης στο τουρκικό κράτος. Σε πολλές φυλακές και σπίτια, οι Κούρδοι πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, απαιτώντας την επιστροφή των εμπλεκόμενων πλευρών στο Κουρδικό ζήτημα, στο τραπέζι των συνομιλιών και την άρση της απομόνωσης του Αμντουλλάχ Οτζαλάν.

Στα πλαίσια της νέας κινητοποίησης, ένας απεργός πείνας έθεσε, τέλος στην ζωή. Ο ασθενής τρόφιμος Ζουλκιούφ Γκεζέν αυτοκτόνησε στις 16 Μαρτίου στη φυλακή της Ραιδεστού. Ο Γκεζέν ξεκίνησε απεργία πείνας την 1η Μαρτίου με το αίτημα να αρθεί η απομόνωση του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

Η περιπέτεια μιας σωρού

Έχοντας ενημερωθεί για τον θάνατο του Γκιεζέν, η οικογένειά του προήλθε από το Ντιγιαρμπακίρ στην Ιστανμπούλ για να παραλάβει τη σωρό. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος είχε το δικό του σχέδιο για τον άμεσο ενταφιασμό του, εν μέσω νυκτός.

Ο σωρός του Γκιεζέν κατασχέθηκε από την αστυνομία και μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη με μεγάλη μυστικότητα, τη νύχτα της Κυριακής. Στα κουρδικά μέσα προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τη σωρό του Γκεζέν στο αεροδρόμιο Ντιγιαρμπακίρ, η αστυνομία κάλεσε την οικογένεια του και δήλωσε ότι «θα ενταφιαστεί η σωρός την ίδια νύχτα, με την οικογένεια να έχει δυο επιλογές: την παρακολούθηση του ενταφιασμού ή την αποχή». Τελικά, η σωρός οδηγήθηκε από την αστυνομία σε νεκροταφείο του Ντιγιάρμπακιρ και έλαβε χώρα ο ενταφιασμός, τον οποίο παρακολούθησε η οικογένεια μαζί με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Γκεζέν και οι δεκάδες απεργοί πείνας

Η Γκεζέν συνελήφθη σε σχέση με μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή ενός αστυνομικού και τραυμάτισε άλλους έξι το 2007. Τρία χρόνια αργότερα, το 2010, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη 109 ετών και 6 μηνών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα κινητοποίηση των Κούρδων με απεργία πείνας, έχει αναλάβει υψηλόβαθμο στέλεχος του κουρδικού κινήματος, η Λεϊλά Γκιουβέν. Η απεργία πείνας της ίδιας έχει φτάσει στις 131 ημέρες με την κατάσταση υγείας να επιδεινώνεται με την κάθε νέα ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X