ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνή Συνθήκη για τις Πανδημίες και πρόσβαση σε εμβόλια για όλους ζήτησε η ΕΕ από τη σύνοδο των G20

H Πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν σε προσιτά τα εμβόλια Covid-19 για όλους

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκπροσώπησαν την ΕΕ στη 15η σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 που διοργάνωσε η Σαουδική Αραβία στις 21-22 Νοεμβρίου 2020.

Οι ηγέτες της ομάδας G20 συναντήθηκαν σε εικονική μορφή για να εξετάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης ενός εμβολίου, καθώς και τη συνέχιση της υποστήριξης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Μια διεθνής συνθήκη για τις πανδημίες θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα και με πιο συντονισμένο τρόπο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει να τεθεί σε διαπραγμάτευση με όλα τα έθνη, οργανισμούς και οργανισμούς του ΟΗΕ και ιδίως τον ΠΟΥ».

Ο ΠΟΥ, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου συντονισμού κατά των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία. Μια συνθήκη για τις πανδημίες θα μπορούσε να συμπληρώσει τις προσπάθειές του».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν σε προσιτά τα εμβόλια Covid-19 για όλους, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται όμως περισσότερη χρηματοδότηση».

«Αυτός είναι ο λόγος που κάλεσα τους ηγέτες της G20 να δεσμευτούν να χρηματοδοτήσουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το ACT-Accelerator μέχρι το τέλος του έτους», είπε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν οικονομικά μέτρα μέχρις ότου η ανάκαμψη προχωρήσει».

Ως μάθημα από την κρίση, ανέφερε, «πρέπει να ενισχύσουμε την παγκόσμια ετοιμότητα. Θα το συζητήσουμε ξανά τον Μάιο του 2021 στην κοινή παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την υγεία της G20 στην Ιταλία».

«Για να οικοδομήσουμε έναν πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό κόσμο, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ δείχνει το δρόμο για την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050 και πολλοί εταίροι της G20 έχουν αναλάβει τις ίδιες δεσμεύσεις», είπε.

Οι G20 συζήτησαν επίσης ορισμένα άλλα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, η φορολογία της ψηφιακής οικονομίας και πώς να υποστηρίξουν χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες ενέκριναν τη Διακήρυξη του Ριάντ για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων.

Η ΕΕ ζήτησε μια πολυμερή λύση για την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν τους G20 να υποστηρίξουν και να εμβαθύνουν τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κρίσης COVID-19, ιδίως διασφαλίζοντας την προσιτή και δίκαιη πρόσβαση επί των διαγνωστικών εργαλείων, θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, η Διάσκεψη Κορυφής συμφώνησε σε μια ενοποιημένη παράγραφο στη Διακήρυξη, μετά από τρεις διαδοχικές συνόδους κορυφής της G20 όπου δεν μπορούσε να επιτευχθεί τέτοια συναίνεση. Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν όλα τα μέλη της G20 να εργαστούν για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. Η ΕΕ προώθησε επίσης την «ανάκαμψη βασισμένη στην πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη, ανθεκτική και ψηφιακή ανάπτυξη σύμφωνα με την Ατζέντα του 2030 και τους στόχους της για την αειφόρο ανάπτυξη».

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους μέσω της πρωτοβουλίας αναστολής της υπηρεσίας χρέους της G20 που θα παρέχει ελάφρυνση του χρέους και δωρεάν πόρους για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Όσον αφορά το εμπόριο και τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας, οι ηγέτες υπενθύμισαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία μεταρρύθμισης του ΠΟΕ πριν από την 12η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ και αναγνώρισαν τη συμβολή της Πρωτοβουλίας του Ριάντ για το μέλλον του ΠΟΕ. Συμφώνησαν επίσης να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση βάσει συναίνεσης για ένα παγκόσμιο δίκαιο, βιώσιμο και σύγχρονο διεθνές φορολογικό σύστημα έως τα μέσα του 2021, το οποίο θα βασίζεται στις συνεχιζόμενες εργασίες του ΟΟΣΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  |  Ευρώπη  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X