ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διπλωματική και πολιτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κρίσιμες εξελίξεις σε Κάιρο, Ιερουσαλήμ και Δαμασκό

Κρίσιμης σημασίας εξελίξεις λαμβάνουν χώρα προς τα τέλη της εβδομάδας σε διάφορες πρωτεύουσες της Ανατολικής Μεσογείου. Στο Κάιρο, Αίγυπτος και Τουρκία θέτουν επί τάπητος το μέλλον των σχέσεων τους. Την ίδια ώρα, τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο για κινητικότητα και στον άξονα Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία συνομιλεί με την Συρία, η οποία ετοιμάζεται για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Στην δε, Ιερουσαλήμ, υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί η 12ετή κυριαρχία του Μπένζαμιν Νετανιάχου στο ισραηλινό πολιτικό πεδίο.

Οι διερευνητικές Αιγύπτου-Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον αιγυπτιακό και τουρκικό τύπο, στο Κάιρο ξεκίνησαν οι «διερευνητικές» πολιτικές διαβουλεύσεις Αιγύπτου-Τουρκίας για την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων. Η τουρκική πλευρά, στην αρχή των νέων συνομιλιών δηλώνει ότι επιθυμεί να βελτιώσει και τους οικονομικούς δεσμούς της με την Αίγυπτο.

Στο Κάιρο, στις διερευνητικές συνομιλίες η τουρκική πλευρά εκπροσωπείται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Από αιγυπτιακή πλευρά στις συνομιλίες συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών οι συζητήσεις «θα επικεντρωθούν σε απαραίτητα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο και στο περιφερειακό πλαίσιο».

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία είναι τεταμένες από την περίοδο της απομάκρυνσης από την εξουσία του πρώην Αιγύπτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, ο οποίος ήταν στενός σύμμαχος της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κινητικότητα στον άξονα Τουρκίας-Σ.Αραβίας-Συρίας

Οι διερευνητικές συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας έρχονται στην σκιά της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ως γνωστόν, η Σαουδική Αραβία διατηρεί στενές σχέσεις με την Αίγυπτο.

Ο κ. Ερντογάν συνομίλησε την Δευτέρα με τον Βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμντουλαζίζ λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Σ. Αραβίας χαρακτηρίζονται από ένταση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δυο χώρες διαφωνούν σε σειρά ζητημάτων. Το τελευταία διάστημα, όπως η Αίγυπτος, έτσι και η Σ. Αραβία ανέπτυξε τον διάλογο της με παράγοντες που ανταγωνίζονται την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό στην Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι η Σ. Αραβία, εκτός από την Τουρκία, αυτό το διάστημα συνομιλεί και με την Δαμασκό, σύμφωνα πάντα με καλά ενημερωμένες αραβικές πηγές και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Στην Δαμασκό, οι δυο πλευρές επιχειρούν να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στην Συρία, στις οποίες θα συμμετάσχουν τρεις υποψήφιοι.

Ισραήλ: Ψάχνονται για νέα κυβέρνηση

Η κινητικότητα στον άξονα Σ.Αραβίας-Συρίας-Τουρκίας-Αιγύπτου έρχεται την στιγμή που ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ροβέν Ριβλίν εξουσιοδότησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γάιρ Λαπίντ για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση. Σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια σημειώσει επιτυχία, στο Ισραήλ θα τεθεί τέλος στην πρωτοκαθεδρία του Μπένζαμιν Νετανιάχου στο πολιτικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ υπάρχουν «πολλές δυσκολίες» για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνευ προηγουμένου πέμπτες εκλογές σε διάστημα δύο ετών.

Ο κ. Νετανιάχου πέρασε ένα μήνα προσπαθώντας να σχηματίσει έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές του Μαρτίου. Αφού ο κ. Νετανιάχου απέτυχε να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με προθεσμία τα μεσάνυχτα αργά την Τρίτη, σχεδόν το ήμισυ του κοινοβουλίου υποστήριξε τον κ. Λαπίντ, έναν 57χρονο πρώην δημοσιογράφο και υπουργό Οικονομικών που έχει υπηρετήσει στην αντιπολίτευση τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο κ. Λαπίντ είπε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση ενότητας ιδεολογικά διαφορετικών κομμάτων, τερματίζοντας «δύο χρόνια πολιτικής παράλυσης», όπου ο κ. Νετανιάχου αγωνίστηκε να κερδίσει μια νέα θητεία μετά από τέσσερις εκλογές. Μια τέτοια κυβέρνηση θα απαιτούσε την συνεργασία των δεξιών και συντηρητικών εβραϊκών κομμάτων με την Αριστερά και ένα αραβικό κόμμα.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση