
Kathimerini.gr
Διπλωματικό θρίλερ με τελεσίγραφα, προτάσεις για εκεχειρία και αντιπροτάσεις για άμεσες διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών θα συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, στο Λονδίνο για «κεφαλαιώδους σημασίας» συζητήσεις, δύο ημέρες μετά το τελεσίγραφο που έδωσαν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Ρωσία να δεχθεί εκεχειρία 30 ημερών.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέβιντ Λάμι θα υποδεχθεί τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία. Τη Γαλλία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Μπενζαμέν Χαντάντ και την Ε.Ε. η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας, ενώ παρών θα είναι και εκπρόσωπος της Ιταλίας για τη συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της «Βαϊμάρης», που συστάθηκε τον Φεβρουάριο και έχει συνεδριάσει έξι φορές έκτοτε.
Αυτές οι «κεφαλαιώδους σημασίας συζητήσεις» θα επικεντρωθούν «στις κοινές προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και μια δίκαιη και με διάρκεια ειρήνη στην Ουκρανία», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Οφις.
«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, σύμμαχοι στην προστασία της κυριαρχίας, της ειρήνης και της Ουκρανίας», τόνισε ο Λάμι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αντιμέτωποι με «πρόκληση» η οποία «δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ουκρανίας», αλλά είναι κρίσιμη για «την ύπαρξη της Ευρώπης στο σύνολό της».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε χθες, Κυριακή, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα (της Ουάσιγκτον) είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων και μια άμεση εκεχειρία», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Κίεβο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, στο πλαίσιο της «Συμμαχίας των προθύμων».
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απηύθυναν τελεσίγραφο στη Μόσχα να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία» 30 ημερών από σήμερα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλουν νέες «μαζικές κυρώσεις» στη Ρωσία.
Ο Λάμι επισήμανε ότι το Λονδίνο θα ανακοινώσει σήμερα «νέες κυρώσεις εις βάρος των παραγόντων που υποστηρίζουν την παράνομη εισβολή» στην Ουκρανία.
Χωρίς να απαντήσει στο τελεσίγραφο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος «για διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» με την Ουκρανία, προτείνοντας αυτές να διεξαχθούν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες τον Πούτιν να τον συναντήσει «προσωπικά» την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες, Κυριακή, από την Ουκρανία και τη Ρωσία να συναντηθούν «αμέσως» χωρίς να περιμένουν εκεχειρία.
«Σπριντ» σε κόκκινες γραμμές
Η αναστάτωση των «εμπρός και πίσω» με τις προτάσεις και τα τελεσίγραφα υποδηλώνει γρήγορη διπλωματία γύρω από τη σύγκρουση, αλλά πίσω από τη ρητορική δεν είναι σαφές πόσο έχουν αλλάξει οι θεμελιώδεις θέσεις των δύο πλευρών.
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι θέλουν πλήρη κατάπαυση του πυρός, μετά την οποία θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση, με μια ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας εντός της Ουκρανίας, η ακριβής σύνθεση και τα καθήκοντα της οποίας είναι ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ των συμμάχων.
Ο Πούτιν, από την άλλη πλευρά, πιέζει την Ουκρανία να δεχθεί βασικές απαιτήσεις της Μόσχας, οι οποίες έχουν αλλάξει ελάχιστα από την έναρξη του πολέμου. Εκτός από τις εδαφικές διεκδικήσεις στις περιοχές που κατέχει, η Ρωσία αναμένεται να απαιτήσει εγγυήσεις για τις μελλοντικές πολιτικές και στρατιωτικές αποφάσεις της Ουκρανίας σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχόταν δυτικά στρατεύματα να σταθμεύουν στην Ουκρανία. Κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν, ο Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι ο προηγούμενος πρώτος γύρος των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, την άνοιξη του 2022, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για τυχόν νέες διαπραγματεύσεις.
Η Ρωσία και η Ουκρανία διεξήγαγαν τελευταία φορά απευθείας διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο του 2022 στην τουρκική πόλη, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας.
Περισσότερα από τρία χρόνια αργότερα, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατ’ αρχάς, να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Αλλά οι συνομιλίες και μια συμφωνία είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να διατηρούν τις κόκκινες γραμμές τους, οι οποίες απέχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Τις ώρες μετά την ομιλία του Πούτιν το πρωί της Κυριακής, η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, καθώς έληξε η τριήμερη εκεχειρία που είχε δηλώσει μονομερώς ο Πούτιν.
Η κατάπαυση του πυρός συνδέθηκε με την 80ή επέτειο από τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα την Παρασκευή με καλεσμένους, μεταξύ των οποίων, και τους ηγέτες της Κίνας και της Βραζιλίας.
Το Κίεβο απέρριψε την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι ήταν μια κυνική προσπάθεια αποφυγής επιθέσεων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ενώ η Μόσχα συνέχισε να απορρίπτει εκκλήσεις για μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.