ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:10
 

Διχάζει ο Ασάνζ ακόμα και μετά τη σύλληψή του

Εισαγγελείς της Βιρτζίνια εξέδωσαν κατηγορητήριο εναντίον του που θα αποτελέσει τη βάση για το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδοθεί ώστε να δικαστεί.

Newsroom Κ, Αθήνα

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ που περιγράφει ότι ο ιδρυτής των Wikileaks έχει εμπλακεί στην κλοπή μυστικών του αμερικανικού κράτους αποτελεί άμεση προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών του Τύπου και μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας που προστατεύονται από την πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, προειδοποιούν ειδικοί σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Εισαγγελείς στην ανατολική επαρχία της Βιρτζίνια εξέδωσαν την Πέμπτη ένα κατηγορητήριο εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks που έχει επικυρωθεί από τον Μάρτιο του 2018 και θα αποτελέσει τώρα τη βάση για το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδοθεί ο Ασάνζ από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αλεξάνδρεια ώστε να δικαστεί. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ακαδημαϊκοί καταδίκασαν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έληξε η υπόθεση με τον Ισημερινό σχετικά με την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σαζίντ Τζαβίντ. Ωστόσο, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Ντάιαν Άμποτ προέτρεψε τη Βρετανίδα πωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να μην εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ. Εξάλλου, την έκδοσή του στις ΗΠΑ έχει ήδη ζητήσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με τη δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Η Αμποτ υποστήριξε ότι «ο μόνος λόγος που συζητάμε την υπόθεση σήμερα έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με τις διαρροές του Ασάνζ και της Wikileaks. Είναι αυτές οι διαρροές για τους παράνομους πολέμους, τις μαζικές δολοφονίες, τις δολοφονίες πολιτών, τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο που οδήγησαν τον Τζούλιαν Ασάνζ στο στόχαστρο της αμερικανικής διοίκησης.

Από την πλευρά της, η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που έχει αποτελέσει «στόχο» των διαρροών του Ασάνζ στο παρελθόν δήλωσε ότι ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks «πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά που έκανε», μετά τη σύλληψή του στο Λονδίνο. «Είναι σαφές από το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε ότι (η σύλληψη) σχετίζεται με συνέργεια στην πειρατεία στρατιωτικού υπολογιστή για την κλοπή πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Νέα Υόρκη.

Η Μόσχα ζήτησε να γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματα του Ασάνζ δια του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου. «Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι' αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, ενώ απέφυγε την ερώτηση δημοσιογράφου για το αν προτίθεται να του παράσχει πολιτικό άσυλο.

Το μήνυμα των Anonymous

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησαν στον λογαριασμό τους στο Facebook, παρενέβησαν και οι Αnonymous, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση του ιδρυτή των Wikileaks, προειδοποιώντας όσους ενεπλάκησαν στη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ πως «θα πληρώσουν» καθώς είναι πλέον «εχθροί του λαού».

«Αφήστε ελεύθερο τον Ασάνζ ή αλλιώς θα πληρώσετε», διαμηνύουν μεταξύ άλλων στο μήνυμά τους στο διαδίκτυο. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και στους συνεργάτες τους σε όλον τον κόσμο που δουλεύουν ώστε να σιωπήσουν οι πληροφοριοδότες (‘whistleblowers')», αναφέρουν οι Anonymous με αλλοιωμένη φωνή στην έναρξη του μηνύματός του.

 

Στη συνέχεια τονίζουν ότι «η σύλληψη και δίωξη των πληροφοριοδοτών στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν θα σταματήσουν σε τίποτα για να διατηρήσουν τη μυστικότητα τους.(...) Ο Ασάνζ είναι εχθρός του κράτους γιατί αποκάλυψε τα εγκλήματα και της δεξιάς και της αριστεράς». Προσθέτουν δε ότι υποχρεώθηκε σε εξορία αφότου εξέθεσε εγκλήματα πολέμου από την κυβέρνηση Μπους, με το βίντεο «παράπλευρης απώλειας» που διέρρευσε στον ιστότοπό του η Τσέλσι Μάνινγκ.

«Το βίντεο περιλάμβανε αποδεικτικά στοιχεία των εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει ο αμερικανικός στρατός (...) Χρόνια αργότερα, ο Ασάνζ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους φιλελεύθερους αφότου η οργάνωσή του διέρρευσε ηχηρά τεκμήρια διαφθοράς της Χίλαρι Κλίντον λίγο πριν τις εκλογές του 2016. Αφότου εξέθεσε τη Χίλαρι Κλίντον, ο Ασάνζ χαρακτηρίστηκε ως ρωσικό άσετ, παρότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς», συμπληρώνουν οι Anonymous,

Ο Ασάνζ είναι «ένας αληθινός δημοσιογράφος» που λέει την αλήθεια και εκθέτει τη διαφθορά τόσο από την δεξιά όσο και από την αριστερά. «Η σύγχρονη εποχή έχει τόσο λίγους πραγματικούς δημοσιογράφους (...) Αντίθετα έχουμε παρουσιαστές που μεταδίδουν αβάσιμα νέα που κατασκευάστηκαν για να ‘πουλήσουν' μια συγκεκριμένη αφήγηση». «Οι ενέργειες αυτές φέρνουν τον ελεύθερο κόσμο πιο κοντά σε μια ευρεία επανάσταση» που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της ελευθερίας μας, τονίζουν οι Anonymous, ενώ τονίζουν ότι η εν λόγω επανάσταση «πρέπει να είναι ειρηνική και να εκδηλωθεί σε πολλά πεδία συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου».

«Κάθε ισχυρό άτομο που έχει υπογράψει αυτή τη διαταγή θα πρέπει να τρέμει, επειδή η δύναμη του διαδικτύου πρόκειται να εξαπολυθεί κατά πάνω τους. Σε όλους, από τη CIA, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μέχρι τους ενστόλους των συλλήψεων που έβγαλαν τον Ασάνζ έξω από την πρεσβεία, όλοι θέσατε τους εαυτούς σας ως εχθρούς του λαού και είναι η ώρα οι Anonymous να ενεργήσουν αναλόγως», τονίζουν.

Τέλος, υπενθυμίζουν ότι ο Ασάνζ είναι κάθε χρόνο από το 2010 υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης και ιδιαίτερα αγαπητός από τον κόσμο. «Δυστυχώς, η καθεστηκυία τάξη δεν αισθάνεται το ίδιο, έτσι αυτό είναι μια προειδοποίηση για το καθεστώς: Αφήστε ελεύθερο τον Ασάνζ ή αλλιώς θα πληρώσετε! Ήρθε η ώρα να ενωθούμε, έφτασε η ώρα να σηκωθούμε και να πολεμήσουμε! Είμαστε οι Αnonymous, είμαστε μια λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε », καταλήγουν οι Anonymous.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X