ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δολοφονίες και λεηλασίες από το τουρκικό παρακράτος

Τούρκος μαφιόζος ανοίγει το κουτί της Πανδώρας – Παγκόσμιο κέντρο λαθρεμπορίου ναρκωτικών τα κατεχόμενα

«Εκείνη την περίοδο ήμασταν μαζί με τον Μεχμέτ Αγάρ (σ.σ. πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας) και τον Κορκούτ Εκέν (σ.σ. πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών). Ήμασταν νέοι και εθνικιστές. Μου είπαν ότι «στην Κύπρο υπάρχει ένα άτομο. Επιθυμεί να πωλήσει την Κύπρο στους Ε/κ. Βρες μας δυο επαγγελματίες (σ.σ. εκτελεστές). Του απάντησα: «Σου το υπόσχομαι. Θα σου δώσω τον αδελφό μου, τον Ατίλλα Πέκερ. Είναι επαγγελματίας, απέκτησε εμπειρία στους δρόμους». (Ευτυχώς), ο Μεγάλος Αλλάχ δεν μας αξίωσε το αίμα εκείνου του ανθρώπου (σ.σ. αναφέρεται στον δολοφονημένο Τ/κ διανοούμενο Κουτλού Ανταλί). Πέρασε λίγος χρόνος. (Οι άνθρωποι που στείλαμε στην Κύπρο) επέστρεψαν δίχως να τον έχουν συναντήσει (σ.σ. τον Ανταλί). Το συζητήσαμε με τον Κορκούτ. Μου είπε ότι «θα μεταβούμε (σ.σ. στην Κύπρο) στην συνέχεια». Τελικά δολοφόνησε (σ.σ. τον Ανταλί) μια άλλη δική τους ομάδα. (Στην πορεία) ξανασυναντηθήκαμε με τον Κορκούτ. Με ενημέρωσε ότι «εντάξει, τακτοποιήθηκε εκείνη η δουλειά»».

Η παραπάνω δημόσια καταγγελία-δήλωση ήρθε στο προσκήνιο της τουρκικής και κυπριακής επικαιρότητας το μεσημέρι. Ο γνωστός άνθρωπος της νύχτας, Σεντνάτ Πεκέρ, έχοντας χωρίσει τους δρόμους του με την κυβέρνηση Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα προχωρά σε σειρά αναρτήσεων στο «Youtube». Σε αυτές, ο Τούρκος μαφιόζος δίνει στην δημοσιότητα σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την δράση του τουρκικού παρακράτους στην Τουρκία, στα κατεχόμενα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Κυριακή, ο Πεκέρ αναφέρθηκε στην δολοφονία του Τ/κ διανοούμενου Κουτλού Ανταλί, τον Ιούλιο του 1996. Σύμφωνα με τον Πεκέρ, για την εκτέλεση του αρθρογράφου της «Γιενί Ντουζέν» δεν ευθύνεται άλλος παρά το ίδιο το τουρκικό κράτος, το Υπουργείο Εσωτερικών και οι κύκλοι του τουρκικού στρατού.

Η λεηλασία της Μονής

Ο Ανταλί δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 1996 σε μια περίοδο που εστίαζε στην μεγάλη ληστεία-λεηλασία της κατεχόμενης Μονής του Αγίου Βαρνάβα. Πρόκειται για ένα μνημείο-αναφορά του ανθρώπινου πολιτισμού και της Χριστιανοσύνης, το οποίο η τουρκική πλευρά μετά την εισβολή του 1974 μετέτρεψε σε «μουσείο εικόνων», όπου φυλάσσονται θρησκευτικά και πολιτισμικά κειμήλια από ολόκληρη την κατεχόμενη γη της Κύπρου.

Στις 14 Μαρτίου 1996 ομάδα δραστών εισέβαλε στη Μονή του Αγίου Βαρνάβα και ακινητοποίησε τους φρουρούς. Στην συνέχεια, για τέσσερις ολόκληρες ώρες, ανενόχλητοι από τις «αρχές», οι δράστες έσκαψαν διάφορα σημεία στον χώρο της μονής και αναζήτησαν αντικείμενα μεγάλης αξίας. Η είδηση της λεηλασίας της μονής δημοσιεύτηκε στον τ/κ τύπο, μόλις στις 16 Μαρτίου 1996, δηλαδή αρκετές ώρες μετά την μεγάλη ληστεία. Οι δράστες δεν οδηγήθηκαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορία που κυκλοφόρησε την περίοδο της μεγάλης ληστείας στην τ/κ κοινότητα, αξιωματικός του τουρκικού στρατού, το καλοκαίρι του 1974 έθαψε στον χώρο της Μονής του Αγίου Βαρνάβα πολύτιμα αντικείμενα που ανήκαν σε Ε/κ. Στην πορεία, ο Τούρκος αξιωματικός μοιράστηκε αυτήν την πληροφορία με τους δράστες της μεγάλης ληστείας του 1996.

Η δολοφονία Ανταλί

Ο Κουτλού Ανταλί υπήρξε ο μοναδικός Τ/κ διανοούμενος και δημοσιογράφος που συνέχισε με επιμονή για πολλούς μήνες, την έρευνα του για την όλη υπόθεση, μέχρι την τελευταία πνοή που άφησε στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας. Ο Ανταλί κατηγόρησε τον τουρκικό στρατό, τον διοικητή της «Πολιτικής Άμυνας» Γκαλίπ Μεντί και την «κυβέρνηση» για την λεηλασία της ιστορικής μονής. Ο Μεντί, λίγο μετά την λεηλασία, ανέλαβε την διοίκηση όλων των τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα. Λίγα χρόνια μετά, ανέλαβε την διοίκηση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, οι πραξικοπηματίες έθεσαν υπό κράτηση τον υψηλόβαθμο στρατηγό, ο οποίος σε λίγες εβδομάδες θα οδηγείτο από την κυβέρνηση Ερντογάν σε συνταξιοδότηση.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η δολοφονία Ανταλί οδηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Το 2005 το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία με το σκεπτικό ότι δεν κατέβαλε προσπάθεια για τον εντοπισμό των δολοφόνων.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο υιός του ιστορικού ηγέτη των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρθηκε στον ρόλο του τουρκικού στρατού στην λεηλασία της Μονής του Αγίου Βαρνάβα. Ο Σερντάρ Ντενκτάς αποκάλυψε, επίσης, ότι το 1996 ο τουρκικός στρατός εμπόδισε τις έρευνες για την όλη υπόθεση. Παρόμοιο υπήρξε και το μήνυμα του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος το 1996 ήταν Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον Ταλάτ, η δολοφονία Ανταλί δεν διερευνήθηκε εξαιτίας της παρέμβασης του στρατιωτικού καθεστώτος της Τουρκίας.

Κέντρο ναρκωτικών

Ο Πεκέρ, στο πλαίσιο των νέων αποκαλύψεων του, εκτός από την Υπόθεση Ανταλί έδωσε στην δημοσιότητα νέες πληροφορίες που αφορούν τον ρόλο που διαδραματίζουν τα κατεχόμενα στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου των ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον Πεκέρ, η μια άκρη του εμπορίου των ναρκωτικών χάνεται στο μακρινό Αφγανιστάν και Ιράν. Η άλλη άκρη φτάνει στα παράλια της Λατινικής Αμερικής. Στην Τουρκία, ο υιός του τέως Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ερκάν Γιλντιρίμ, ο οποίος διοικεί στόλο εμπορικών πλοίων, το τελευταίο διάστημα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την μεταφορά των ναρκωτικών της Λ. Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή μας, τα τουρκικά λιμάνια μαζί με το λιμάνι της Λατάκειας της Συρίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την μεταφορά των ναρκωτικών στον τελικό προορισμό τους, δηλαδή στις αγορές των χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίζεται ο Πεκέρ, στο εμπόριο των ναρκωτικών στα κατεχόμενα, ξεχωρίζει το όνομα του Τ/κ επιχειρηματία Χαλίλ Φάλγιαλι. Πρόκειται για έναν Τ/κ επιχειρηματία, ο οποίος λειτουργεί γραφεία στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών στα κατεχόμενα καθώς και πολυτελή ξενοδοχεία στην περιοχή της Κερύνειας. Ο Φάλγιαλι διατηρεί στενές σχέσεις με τον τ/κ πολιτικό κόσμο και τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες του με τον νυν Τ/κ ηγέτη καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της τ/κ κοινότητας και της Τουρκίας.

Ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο Φάλγιαλι συνεργάζεται με τους Τούρκους και ξένους μαφιόζους που διευθύνουν το εμπόριο των ναρκωτικών στην περιοχή. Την Δευτέρα, η τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα «Oda Tv» ήρθε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, δημοσιεύοντας αμερικανικό ένταλμα σύλληψης για τον Φάλγιαλι, τον αδελφό του και ένα τρίτο πρόσωπο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η τουρκική ιστοσελίδα, το 2011 στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ ξεκίνησε υπόθεση-δίκη για τον Φάλγιαλι με την υποψία ότι εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε εμπόριο ναρκωτικών. Λίγα χρόνια μετά οι ΗΠΑ εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους αδελφούς Φάλγιαλι και ένα άλλο άτομο. Εξαιτίας αυτού του εντάλματος σήμερα ο Τ/κ επιχειρηματίας δεν μπορεί να βγει εκτός των συνόρων των κατεχομένων.

Έπονται νέες αποκαλύψεις

Στην σκιά των προαναφερόμενων, στην Τουρκία και στα κατεχόμενα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη Κυριακή, στο όγδοο βίντεο που θα δημοσιεύσει ο Πεκέρ. Λίγο μετά την νέα συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, ο Πεκέρ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι «την Κυριακή θα καταστρέψει τον Σουλεϊμάν Σοϊλού», ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρό του. Ο Σοϊλού, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της τουρκικής κεντροδεξιάς, την δεκαετία του 2010 εντάχθηκε στο κόμμα του Προέδρου Ερντογάν και από τον Αύγουστο του 2016 βρίσκεται στο αξίωμα του Υπουργού Εσωτερικών. Η τουρκική αστυνομία, που τελεί υπό τις διαταγές του Σοϊλού, πριν από λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε έφοδο στην κατοικία του Τούρκου εγκληματία και συνέλαβε τον αδελφό του Πεκέρ. Επίσης, πιέζει ξένες κυβερνήσεις για την έκδοση του Πεκέρ. Σημειώνεται ότι ο Πεκέρ εκτός από τον κ. Σοϊλού επιτίθεται και στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ καθώς και σε προσωπικότητες που σχετίζονται με το περιβόητο τουρκικό παρακράτος.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση