ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυνητικός κίνδυνος νέου μεταναστευτικού ρεύματος αν συνεχιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη

O Αντιπρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για τους κινδύνους σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση

ΚΥΠΕ

Τον δυνητικό κίνδυνο η Ευρώπη να κατακλειστεί από ένα νέο κύμα μεταναστών σε περίπτωση που συνεχιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενημερώνοντας τους Ευρωβουλευτές για την κατάσταση στη Λιβύη ο κ. Μπορέλ είπε πως Ρωσία και Τουρκία έχουν ηγετικό στην όλη σύγκρουση λόγω της παρουσίας στρατευμάτων τους επί του εδάφους, ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής λύσης, όπως έγινε στη Συρία με την εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι δύο αυτές χώρες θα ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές και από Συρία και αλλά και από τη Βόρειο Αφρική μέσω της παρουσίας βάσεων τους.

Όπως είπε, στη Λιβύη που μαστίζεται από την σύγκρουση των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής (GNA) συνεννόησης της Τρίπολης και του λιβυκού εθνικού στρατού (LNA) υπό τον Στρατάρχη Χαφτάρ υπάρχουν 700.000 πρόσωπα από την υποσαχάρεια Αφρική που εργάζονται εκεί.

Σημειώνοντας πως όλοι αυτοί δεν θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δουλειές, ζουν και επιθυμούν να παραμείνουν εκεί όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ο κ. Μπορέλ τόνισε ωστόσο ότι «αν η κατάσταση επιδεινωθεί και δουν ότι είναι ακατόρθωτο να παραμείνουν εκεί μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη».

«Οπότε άλλη μία απειλή παράνομης μετανάστευσης μέσω της κεντρικής Μεσογείου από τη Λιβύη εκεί όπου οι Τούρκοι και οι Ρώσοι έχουν ηγετικό ρόλο», είπε.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, μέχρι τώρα Ρωσία και Τουρκία ήταν ανύπαρκτες στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ «τώρα είναι επικεφαλής και ηγούνται των διαβουλεύσεων», ενώ πριν από πέντε χρόνια η ΕΕ ήταν η μόνη που δραστηριοποιείτο στην περιοχή.

«Τώρα εξακολουθούμε να δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή, περισσότερο σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, αλλά ντε φάκτο οι Ρώσοι και οι Τούρκοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να επηρεάσουν τα πράγματα γιατί έχουν στρατό, επί τόπου», είπε, εξηγώντας πως η παρουσία αυτή δεν εξασφαλίζεται μέσω τακτικού στρατού. «Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι τα όπλα ρέουν και η ροή τους αυξάνεται», συμπλήρωσε με νόημα.

Χαρακτήρισε δε την Λιβύη ως «ένα καρκίνωμα, που κάνει μετάσταση στην περιοχή του Σαχέλ», εξηγώντας ότι μεγάλες ποσότητες όπλων στην Λιβύη μολύνουν και τη γύρω περιοχή.

Ο κ. Μπορέλ είπε πως συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σάρατζ αλλά όχι με τον Χαφτάρ και πρόσθεσε πως με τη εξουσιοδότηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και με την υποστήριξη της Ευρωβουλής ο ίδιος θα προσπαθήσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η ενεργοποίησή μας θα μας καταστήσει τμήμα της λύσης».

Πάντως, ο ίδιος δεν γνωρίζει αν θα επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός ή όχι, ενώ σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνεδριάσει 15 φορές για το θέμα της Λιβύης χωρίς ωστόσο να πετύχει να ζητήσει επίσημα ανακωχή.

«Ελπίζω ότι θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας» για την Λιβύη, που είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες της αφρικανικής ηπείρου και που εξακολουθεί να είναι πλούσια παρά τη σύγκρουση.

Εξάλλου, ο κ. Μπορέλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει στρατιωτική λύση, λέγοντας ότι αυτό το αφήγημα λεγόταν και για τη Συρία, και τελικά η λύση ήταν στρατιωτική «μέσω της δράσης της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Αυτό, είπε, «μπορεί και να συμβεί και στη Λιβύη και αυτό πρέπει να αποτελέσει ανησυχία και αγωνία για όλους, διότι δεν θα είναι ευχάριστο στις ακτές τις Λιβύης να δημιουργηθεί μια σειρά από ρωσικές και τουρκικές βάσεις απέναντι με την Ιταλία και με αυτό τον τρόπο, πλέον θα ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές και από την Συρία και από την βόρειο Αφρική».

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σοβαρά και ελπίζω να έχουμε καλά νέα τις επόμενες ώρες», κατέληξε.

Φουρλάς: Κίνδυνος η Λιβύη να μετατραπεί σε δεύτερη Συρία

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε παρέμβασή του στη συζήτηση του θέματος προειδοποίησε πως η Λιβύη κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια δεύτερη Συρία και επέκρινε την Τουρκία ότι έχει ηγεμονικές διαθέσεις στην περιοχή.

«Κι αυτό, γιατί κάποιες χώρες έχουν ηγεμονικές διαθέσεις στην περιοχή. Πρώτη και καλύτερη, για άλλη μια φορά, η Τουρκία», ανέφερε ο Κύπριος ευρωβουλευτής σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε και τόνισε πως οι συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τη Λιβύη, αλλά και για την περιφερειακή και Ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ουραγός των εξελίξεων, κατέληξε.

Μαυρίδης: Όσα συμβαίνουν σε Λιβύη, κατεχόμενη Κύπρου και Ανατολική Μεσόγειο έχουν όνομα

Εξάλλου, σε συζήτηση για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας αλλά και την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας, νωρίτερα χθες παρουσία του κ. Μπορέλ, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Κώστας Μαυρίδης είπε πως θα μετανιώσουν όσοι θεωρούν τον Τούρκο Πρόεδρο ως στρατηγικό εταίρο.

«Η Λιβύη, η Συρία, το Αφρίν, η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, η Ανατολική Μεσόγειος όλα αυτά έχουν το ίδιο όνομα, Τουρκία, επεκτατισμός», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ