ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε.: Ενιαία στάση έναντι κρίσεων και προκλήσεων

Κοινή αντίδραση, όπως στην πανδημία, προέταξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Την κοινή αντίδραση της Ε.Ε. στην υγειονομική, οικονομική και κλιματική κρίση χαιρέτισε στην ομιλία της για την Κατάσταση της Eνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και να περιοριστούν οι αποκλίσεις στον εμβολιασμό εντός της Ε.Ε. Υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός για την υιοθέτηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Aσυλο, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και ένα χρόνο.

Το NextGenerationEU

Στο ξεκίνημα της ομιλίας της, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε: «Στη μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση εδώ και έναν αιώνα επιλέξαμε να απαντήσουμε από κοινού, ώστε κάθε μέρος της Ευρώπης να έχει την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια που σώζουν ζωές. Στη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες επιλέξαμε να απαντήσουμε από κοινού, με το NextGenerationEU. Και στη σοβαρότερη πλανητική κρίση όλων των εποχών επιλέξαμε πάλι να απαντήσουμε από κοινού, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Σχετικά με την πανδημία, η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο ήταν άγνωστο πότε και αν θα υπήρχαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Σήμερα «πάνω από το 70% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχουν εμβολιαστεί πλήρως», ενώ η Ευρώπη ήταν η μόνη που μοιράστηκε τη μισή της παραγωγή με τον υπόλοιπο κόσμο: «Διαθέσαμε περισσότερες από 700 εκατομμύρια δόσεις στους Ευρωπαίους πολίτες και περισσότερες από 700 εκατομμύρια δόσεις στον υπόλοιπο κόσμο, σε περισσότερες από 130 χώρες».

Δωρεά δόσεων

Προειδοποιώντας κατά του εφησυχασμού, ωστόσο, η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε επείγουσα προτεραιότητα την επιτάχυνση του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως σημείωσε, λιγότερο από το 1% των συνολικών δόσεων έχουν χορηγηθεί στις πιο φτωχές χώρες. Πέρα από τη δωρεά 250 εκατομμυρίων δόσεων για τον αναπτυσσόμενο κόσμο που ήταν ήδη δρομολογημένη, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια νέα δωρεά 200 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τα μέσα του 2022.

Παράλληλα, όπως είπε, «διαπιστώνουμε ανησυχητικές αποκλίσεις στα ποσοστά εμβολιασμού στην Ενωσή μας». Υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις, απηύθυνε έκκληση να «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη μετατραπεί η κατάσταση σε πανδημία των μη εμβολιασμένων». Τέλος αναφέρθηκε στη HERA, στον νέο οργανισμό τη σύσταση του οποίου έχει εισηγηθεί η Κομισιόν (οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν σήμερα) για να ενισχυθεί η ετοιμότητα της Ε.Ε. έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Η HERA θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2027, είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την εργαλειοποίησή του από το καθεστώς Λουκασένκο, λέγοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει ποτέ ανεκτό» και πως αποτελεί «μια υβριδική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης». Υπογράμμισε, δε, ότι αυτά «δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά» και πως «είδαμε παρόμοια και σε άλλα σύνορα» (μια έμμεση αναφορά μεταξύ άλλων και στην Τουρκία) και «θα ξαναδούμε στο μέλλον».

Το σύμφωνο ασύλου

Χρησιμοποίησε, δε, τα επεισόδια αυτά ως επιχείρημα υπέρ της υπέρβασης των διαφορών σχετικά με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το ασυλο. «Οσο εμείς δεν καταφέρνουμε να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται», είπε χαρακτηριστικά. Το νέο σύμφωνο «μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τα διάφορα είδη καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε, καλώντας το Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία για την εξεύρεση κοινού τόπου.

«Τώρα είναι η ώρα για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης», υπογράμμισε. «Υπάρχουν πολλές ισχυρές απόψεις για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, αλλά πιστεύω ότι το κοινό έδαφος δεν είναι μακριά. Αν ρωτήσετε τους περισσότερους Ευρωπαίους, θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση για την αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης αλλά και δράση για την παροχή καταφυγίου σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».

Πιστοποιητικό COVID

Η κ. Φον ντερ Λάιεν στάθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 ως σημαντικό επίτευγμα των τελευταίων 12 μηνών. «Εχουμε δείξει ότι, όταν δρούμε από κοινού, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα», τόνισε. «Πάρτε για παράδειγμα το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε.: Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400 εκατ. πιστοποιητικά σε όλη την Ευρώπη. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν ήδη 42 χώρες σε τέσσερις ηπείρους». Οπως είπε, υλοποιήθηκε τρεις μήνες από την πρόταση τον περασμένο Μάρτιο. Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη του SURE, το οποίο, όπως τόνισε, παρείχε στήριξη σε 31 εκατ. εργαζομένους και σε περισσότερες από 2,5 εκατ. επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων, είπε ότι η Επιτροπή θα δρομολογήσει εκ νέου τη συζήτηση «κατά τις προσεχείς εβδομάδες». Ο στόχος, όπως επισήμανε, είναι «η επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τη μελλοντική πορεία αρκετά πριν από το 2023», όταν θα ισχύσει εκ νέου το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος, η κ. Φον ντερ Λάιεν στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινής αμυντικής ισχύος της Ε.Ε., αλλά και της θέσης της στη διεθνή αλυσίδα παραγωγής μικροτσίπ, όπου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εισηγηθεί ένα νέο νομοθέτημα, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από την Ασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση