ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Η ενίσχυση Μελόνι ανακατεύει την τράπουλα

Τρίτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο πλέον η ευρωομάδα του ECR – Κρίσιμες οι σημερινές διαβουλεύσεις των Φιλελευθέρων

Προσωρινή αλλαγή συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η ευρωομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) αυξήθηκε περαιτέρω χθες με την πρόσθεση επτά νέων ευρωβουλευτών, ανεβάζοντας τις έδρες της σε 83 (διέθετε 69 στο προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο) από τις συνολικά 720.

Η ευρωομάδα, της οποίας ηγείται το νεοφασιστικό κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ξεπερνά πλέον σε έδρες τους φιλελεύθερους του Renew, που παραμένουν με 80 ευρωβουλευτές, αν και σήμερα αναμένεται να αυξηθούν με την προσθήκη νέων μελών.

Τα νέα μέλη της ECR προέρχονται από το «δημοκρατικό» κόμμα της Δανίας, από το λαϊκιστικό βουλγαρικό ITN, από το συντηρητικό κόμμα «ένωση αγροτών και πρασίνων» της Λιθουανίας, από το ακροδεξιό κόμμα «συμμαχία για την ένωση των Ρουμάνων», ενώ προστέθηκαν και τρία μέλη από το ακροδεξιό Reconquête – ανάμεσά τους και η ακροδεξιά ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να φέρει πολιτική ανατροπή και μεγαλύτερη επιρροή της ευρωομάδας του ECR σε ό,τι αφορά την επιλογή ακόμα και προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μετά και τη βαθιά ενόχληση της Τζόρτζια Μελόνι για το γεγονός ότι περιθωριοποιήθηκε στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός – που έμεινε εκτός των διαβουλεύσεων μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πολιτικών οικογενειών- δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της ούτε για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο δεν βλέπει με «καλό μάτι» την υποψηφιότητα της Κάγια Κάλας για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Αν και η ευρωομάδα ECR «πανηγύριζε» για την ενδυνάμωσή της, οι φιλελεύθεροι αναμένεται να έχουν σήμερα συζητήσεις για την προσθήκη και άλλων μελών – ενδεχομένως από το ολλανδικό Volt – που εάν τελεσφορήσουν θα τους διατηρήσουν στην τρίτη θέση του νέου ευρωκοινοβουλίου.

Φαίνεται πάντως, ότι μια πιθανή περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας του ECR «φρενάρει», καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν φέρεται να «έκλεισε την πόρτα» σε ενδεχόμενη είσοδο του, μετά την προσθήκη του ρουμανικού ακροδεξιού κόμματος. Η απόφαση του ηγέτη του Fidesz αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τη δυσκολία συνένωσης των κομμάτων του εθνικιστικού και ακροδεξιού χώρου.

Την ίδια ώρα, η ευρωομάδα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που διαθέτει επιπλέον 14 έδρες στο κοινοβούλιο (συνολικά 189) – μετά τις σχετικές αποφάσεις του για προσθήκη νέων μελών την περασμένη Δευτέρα -, εξέλεξε εκ νέου χθες ως επικεφαλής του τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που ήταν άλλωστε και ο μοναδικός υποψήφιος, με 161 ψήφους από τις συνολικά 169. Το κόμμα ήδη όρισε την Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα ως την επιλογή του για πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά τους, το κόμμα των Πρασίνων εξέλεξε χθες τον Ολλανδό Μπας Εϊκχάουτ και την Γερμανίδα Τερι Ράϊντκε (που ήταν και οι επικεφαλής υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν) ως συμπροέδρους της ευρωομάδας τους για τον νέο θεσμικό κύκλο.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν ευρωπαϊκές λύσεις από εμάς και αρκετές προκλήσεις μας περιμένουν. Η πρώτη είναι να διασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και δημοκρατική πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ακροδεξιά θα πρέπει να μην αποτελεί μέρος της» τόνισε η νέα επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση