ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΕ: Τα «αγκάθια» στον δρόμο των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι ζητά η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη η δεύτερη συνεδρίαση των πρέσβεων κρατών-μελών της Ε.Ε. για την έγκριση πέμπτου πακέτου κυρώσεων

Kathimerini.gr

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Ξεκίνησε προ ολίγου η δεύτερη συνεδρίαση των πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την έγκριση του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Από τα βασικά αγκάθια είναι το μέτρο αποκλεισμού πλοίων ρωσικών συμφερόντων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα ζήτησαν χθες διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του μέτρου, ειδικά όσον αφορά τους ναυλωτές των πλοίων. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά το κατά πόσο η απαγόρευση αφορά και πλοία με Ευρωπαίους ιδιοκτήτες που έχουν ναυλωθεί σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας αφορά το χρονικό σημείο ενεργοποίησης του εμπάργκο στο ρωσικό άνθρακα, το οποίο τελικά δείχνει να μετατίθεται χρονικά κατά ένα μήνα και θα ισχύσει από τα μέσα Αυγούστου.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, είπε το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο στο πετρέλαιο θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. «Θα συμβεί αργά ή γρήγορα – ελπίζω γρήγορα», είπε ο κ. Μπορέλ.

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει σε πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κουλέμπα επανέλαβε επίσης το αίτημα του Κιέβου για αποκοπή του συνόλου του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το SWIFT, αλλά και για τον αποκλεισμό «με ελάχιστες εξαιρέσεις» των ρωσικών πλοίων από τα λιμάνια της Ε.Ε. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πριν από μία εβδομάδα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων ήταν «πολύ πιο αδύναμο».

Κατά τα άλλα, η ατζέντα του κ. Κουλέμπα στη σύνοδο ήταν «πολύ απλή», όπως είπε, με τρία μόνο σημεία: «Όπλα, όπλα, όπλα». «Όσο περισσότερα όπλα λάβουμε και όσο πιο γρήγορα φτάσουν, τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν», τόνισε, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλευρό του. Ο διαχωρισμός μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων «δεν έχει νόημα» στην περίπτωση της Ουκρανίας, πρόσθεσε, καθώς «κάθε όπλο που χρησιμοποιείται στο έδαφος της Ουκρανίας από τον ουκρανικό στρατό κατά του ξένου εισβολέα είναι εξ ορισμού αμυντικό».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κουλέμπα είπε ότι ήταν πολύ συγκεκριμένος στα αιτήματα που κατέθεσε για στρατιωτική βοήθεια και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τη μεγάλη επίθεσή της στο Ντονμπάς, είπε. Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν να εξετάζουν το ζήτημα και να χρονοτριβούν. «Είτε θα μας βοηθήσετε τώρα – και εννοώ εντός ημερών, όχι εβδομάδων – είτε θα είναι πολύ αργά», ανέφερε. Αναφορές από τη Μαριούπολη, όπως είπε, δείχνουν ότι η κατάσταση εκεί είναι «πολύ χειρότερη» από την Μπούτσα.

Μιλώντας αργότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος και την ανάγκη να βοηθηθεί στρατιωτικά ακόμα περισσότερο η Ουκρανία. «Είναι μεγαλύτερη από ποτέ η αποφασιστικότητά μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι θηριωδίες «ήταν εξαρχής μέρος του [ρωσικού] σχεδίου για τον πόλεμο».
Στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι «αναγνωρίζουν την επείγουσα φύση» του αιτήματος του Κιέβου για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Συμφώνησε μάλιστα με τον κ. Κουλέμπα ότι είναι «παράξενος» ο διαχωρισμός αμυντικών και επιθετικών όπλων καθώς η Ουκρανία υπερασπίζεται τα εδάφη της και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι κατοχυρωμένο στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. «Αναμένουμε μία μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος «μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα, η οποία είναι «απρόθυμη να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση» και απορρίπτει – μαζί με τη Ρωσία – το δικαίωμα των εθνών να επιλέγουν τις συμμαχίες τους. Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής είναι «παγκόσμιες», τόνισε. Στη συνεδρίαση, πλην των κ.κ. Κουλέμπα και Μπορέλ, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των πιο σημαντικών εταίρων του ΝΑΤΟ (Σουηδία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γεωργία).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση