ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έλον Μασκ: Πέντε πρωτοβουλίες του που έγιναν πρωτοσέλιδα

Θεωρείται από πολλούς ένας από τους πλέον καινοτόμους επιχειρηματίες της εποχής, αλλά και ως ένας άνθρωπος που επιτυγχάνει τους στόχους του με έναν εκκεντρικό αρκετές φορές τρόπο

Θεωρείται από πολλούς ένας από τους πλέον καινοτόμους επιχειρηματίες της εποχής, αλλά και ως ένας άνθρωπος που επιτυγχάνει τους στόχους του με έναν εκκεντρικό αρκετές φορές τρόπο.

Ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής των PayPal και Tesla και ιδρυτής των SpaceX, Neuralink και The Boring Company, επέλεξε να επικεντρωθεί σε ιδιαίτερα πολύπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με μια σειρά από εντυπωσιακές πρωτοβουλίες.

Με την περιουσία του να εκτιμάται σε περίπου 273 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg και το Forbes.

Ακολουθεί μια σύντομη ματιά στις πρωτοβουλίες του που έγιναν πρωτοσέλιδα:

PayPal

Με την ίδρυση της X.com, μιας εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών, το 1999, ο Μασκ ήθελε να διαμορφώσει το μέλλον των τραπεζών.

Ενδιαφερόταν να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πληρωμές μέσω email, γι’ αυτό προχώρησε σε συγχώνευση με μια άλλη εταιρεία, την Confinity, για να σχηματίσει το PayPal, το οποίο αγοράστηκε από το eBay το 2002 έναντι ποσού άνω του 1 δισ. δολαρίων.

SpaceX

Το 2001, ο Μασκ συμμετείχε στη μη κερδοσκοπική Mars Society, καθώς είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του τα σχέδια για την εγκατάσταση ενός θαλάμου ανάπτυξης φυτών στον Άρη. Μάλιστα, συζητούσε την ιδέα να χρηματοδοτήσει ο ίδιος το έργο.

Έφτασε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο όταν, το 2002, ίδρυσε τη SpaceX για να βοηθήσει στη μείωση του κόστους της μεταφορών στο Διάστημα, με το βλέμμα στον στόχο του αποικισμού του Κόκκινου Πλανήτη.

Το 2018, η SpaceX έγραψε ιστορία εκτοξεύοντας επιτυχώς τον πύραυλο Falcon Heavy με ένα ηλεκτρικό όχημα επί του σκάφους και με προορισμό το βαθύ διάστημα. Σε ένα σημαντικό ορόσημο στις διαστημικές πτήσεις, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας τόσο ισχυρός πύραυλος εστάλη στο διάστημα από ιδιωτική εταιρεία και όχι από κυβερνητική διαστημική υπηρεσία.

Hyperloop

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι μαζικές μεταφορές στις πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου είναι δύο άλλα σημαντικά ζητήματα που ο Μασκ λέει ότι θέλει να αντιμετωπίσει.

Για να γίνει αυτό, ελπίζει να κατασκευάσει το Hyperloop, ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας τόσο για ανθρώπους όσο και για αγαθά, σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί τρία βασικά εξαρτήματα: Αγωγούς, κάψουλες και τερματικούς σταθμούς.

Αυτό το σύστημα, το οποίο ξεκίνησε το 2013 και βρίσκεται ακόμη σε στάδια διαμόρφωσης, στοχεύει να μεταφέρει ανθρώπους από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες σε μισή ώρα μέσα από αγωγούς.

Neuralink

Το 2016, ο Μασκ συνίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink, με στόχο να συνδυαστούν οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με τις ανθρώπινες ικανότητες.

Σε μια ζωντανή επίδειξη τον Αύγουστο του 2020, ο Μασκ περιέγραψε μια από τις πρώτες συσκευές της Neuralink ως «ένα Fitbit στο κρανίο», που θα μπορούσε σύντομα να θεραπεύσει την παράλυση και άλλες αναπηρίες. Η Fitbit είναι αμερικανική εταιρεία που παράγει «έξυπνα» ρολόγια. Πολλοί νευροεπιστήμονες και δημοσιεύματα επέκριναν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στην πραγματικότητα, ο Μασκ δεν είναι λάτρης της τεχνητής νοημοσύνης και προειδοποιεί για κινδύνους εάν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την τεχνητή νοημοσύνη», σημείωσε στο παρελθόν ο Μασκ. «Αν έπρεπε να μαντέψω ποια είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή, πιθανότατα είναι αυτή. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Twitter

Το πιο πρόσφατο σημαντικό κατόρθωμα του Μασκ ήταν η συμφωνία εξαγοράς του Twitter, με διακηρυγμένο στόχο να σταματήσει τη λογοκρισία στην πλατφόρμα. Το Twitter ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Αν και η πώληση οδήγησε σε αντιδράσεις από πολλούς χρήστες του Twitter, ο Μασκ είπε ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει ούτε την εταιρεία ούτε τις πολιτικές της. «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, το Twitter έχει εντείνει τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους, μπλοκάροντας χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες του, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από Anadolu

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση