ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβολιασμοί: ΗΠΑ και Ευρώπη κατακτούν ορόσημα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ένας στους δύο Αμερικανούς έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ εντός της εβδομάδας η Ε.Ε. θα φτάσει το 50% των εμβολιασμένων με μία δόση

Kathimerini.gr

Μπροστά σε σημαντικά ορόσημα βρίσκονται Ευρώπη και ΗΠΑ στην κούρσα του εμβολιασμού πλησιάζοντας κρίσιμους αριθμούς προς τον στόχο επίτευξης τείχους ανοσίας.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σήμερα σπάει το όριο του 50% των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων Αμερικανών κατά της Covid-19.

Το ποσοστό εκείνων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση έχει ξεπεράσει το 60% των ενηλίκων (σχεδόν 160 εκατομμύρια άνθρωποι).
Έπειτα από ένα ασθενικό ξεκίνημα στα τέλη του 2020, η εμβολιαστική εκστρατεία διεξάγεται σε ζωηρούς ρυθμούς υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ορίσει ως στόχο το 70% των ενηλίκων στις ΗΠΑ να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση πριν από την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Σπάει το πρώτο φράγμα η ΕΕ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μέσα στην εβδομάδα εμβολιασμένο έστω με μία δόση το 50% των ενηλίκων πολιτών της.

Σε ανάρτησή της η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη σταθερή πρόοδο της ΕΕ στο πρόγραμμα εμβολιασμού:

Συνολικά 300 εκατομμύρια εμβόλια έχουν παραδοθεί και 245 εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί. Το 46% του πληθυσμού του ενήλικου πληθυσμού της έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας στην ΕΕ, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στόχος το 70% έως τέλη Ιουλίου

Εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου, σημείωσε.

Αναμένεται έγκριση εμβολιασμού των 12 έως 15

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ, με εμβόλια, προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Ερχονται 1 δισ. δόσεις

Σε ρυθμό εξομάλυνσης φαίνεται να εισέρχεται και ο ρυθμός προσφοράς των εμβολίων που αντιμετώπισε πολλές αρρυθμίες εντός ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει πάνω από 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πιο συγκεκριμενα, η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το πρώτο τρίμηνο έλαβε 106 εκατ. εμβόλια.

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.

Δεν περιλαμβάνονται δόσεις από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ΕΕ για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα εμβόλιά τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εμβόλια  |  ΗΠΑ  |  Coronavirus  |  Ευρώπη  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση