ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμφύλιος Τραμπ με κυβερνήτες

Σε μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης που τον κατηγορούν για καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδραση στην εξάπλωση του ιού.

Kathimerini.gr

Αψηφώντας τη συνταγματική τάξη, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η εξουσία του προέδρου στις ΗΠΑ είναι «συνολική» και ότι εναπόκειται στον ίδιο και μόνον η απόφαση για το πότε και πώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Σε μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης που τον κατηγορούν για καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδραση στην εξάπλωση του ιού. Ερωτηθείς για το πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, απάντησε: «Ο πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις... Οταν κανείς είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία του είναι συνολική... Οι κυβερνήτες το ξέρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τις αυτονόητες αντιδράσεις συνταγματολόγων, αλλά και κυβερνητών αμφοτέρων των παρατάξεων. Χαρακτηριστικά, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σουνούνου, υπενθύμισε ότι, αν και ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για περιορισμό των Αμερικανών στα σπίτια τους, ήταν οι κυβερνήτες εκείνοι που πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων, επομένως «εναπόκειται στις Πολιτείες και στους κυβερνήτες να τις άρουν».

Σε πιο καυστικούς τόνους, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC: «Δεν έχουμε βασιλιά. Πρόεδρο έχουμε. Ο πρόεδρος δεν έχει απόλυτη εξουσία». Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN, είχε προειδοποιήσει ότι, αν διαταχθεί από τον Λευκό Οίκο να ανοίξει την Πολιτεία του με τρόπο που, κατά την κρίση του, θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τότε δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να υπακούσει. «Τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να πράξει (ο Τραμπ) αυτή τη στιγμή, είναι να δράσει δικτατορικά, κομματικά, διχαστικά», προσέθεσε.

Οπως έγινε γνωστό, δέκα Πολιτείες της Δυτικής και της Ανατολικής Ακτής, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της αμερικανικής οικονομίας, συντονίζονται για να καταστρώσουν το δικό τους σχέδιο σταδιακού ανοίγματος των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τον Λευκό Οίκο. Στη δεκαμελή ομάδα περιλαμβάνονται οι πολυπληθείς Πολιτείες της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης. Εννέα εκ των κυβερνητών τους είναι Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικανός.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν χθες να παρουσιάσει τη δική του ομάδα δράσης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε διάκριση από το επιτελείο των επιστημόνων που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ιού. Την ομάδα δράσης του Τραμπ θα πλαισιώσουν γνωστοί επιχειρηματίες και οικονομολόγοι, αν και παρέμενε άγνωστο κατά πόσον θα συμμετάσχουν επιδημιολόγοι και άλλοι αρμόδιοι επιστήμονες.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να διαψεύσει τις φήμες περί επικείμενης απόλυσης του δρος Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσκαλώντας τον στο βήμα της συνέντευξης Τύπου, όπου του έπλεξε το εγκώμιο και δήλωσε ότι βρισκόταν «από την αρχή» της κρίσης στο ίδιο μήκος κύματος μαζί του.

Τη Δευτέρα, άλλοι 1.503 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό στις ΗΠΑ, αριθμός πρακτικά αμετάβλητος με εκείνον της Κυριακής. Τα κρούσματα προσέγγιζαν τις 600.000 σε σύνολο περίπου δύο εκατομμυρίων στον πλανήτη, ενώ οι νεκροί πλησίαζαν τις 24.000 έναντι περίπου 101.000 παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση