ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Από την Αδριατική μέχρι την Κίνα, τα σύνορα της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε τα «σύνορα της τουρκικής καρδιάς» που φθάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Το καθήκον να ακουστεί η φωνή της ανθρωπότητας απέναντι στις φρικαλεότητες στη Γάζα βαραίνει τώρα τους ώμους της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γείτονα χώρα.

«Τα πολιτικά και πολιτιστικά σύνορα της Τουρκίας δεν ορίζονται από τα επίσημα σύνορά της αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη περιοχή από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «ο Yahya Kemal, μια από τις κορυφαίες πολιτικές και λογοτεχνικές προσωπικότητες της Τουρκίας, είπε τα εξής μετά την απώλεια των Σκοπίων, τα οποία θεωρούσε προέκταση της Προύσας και στα οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε: “Ακόμα κι αν ο χωρισμός κρατήσει πολλά χρόνια, ακόμα κι αν δεν είμαστε εκεί, εσύ [πόλη] είσαι μαζί μας”».

«Πράγματι, αισθανόμαστε το ίδιο για κάθε εκατοστό γης στη γεωγραφία της καρδιάς μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις γεωγραφίες σαν να είναι έξω από εμάς, τότε κινδυνεύει και η πατρίδα».

«Ετσι, εάν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα, δεν θα μπορούμε να αποτρέψουμε τον φανατισμό των εισβολέων της “Γης της Επαγγελίας” από το να επεκταθεί αύριο στα εδάφη μας. Για αυτόν τον λόγο λέμε πως κάθε γεγονός που συμβαίνει στις τέσσερις γωνιές της γεωγραφίας μας, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, μας αφορά άμεσα. Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας και η θέση της Γάζας στις καρδιές μας είναι η ίδια, όπως δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στη Βοσνία και το Χαλέπι, την Τρίπολη και το Balch [σ.σ. Αφγανιστάν, αρχ. Βάκτρα], τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη. Ετσι βλέπουμε και την Ιερουσαλήμ το ίδιο όπως τις δικές μας πόλεις», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X